Macaleţi susţine că declaraţiile sale privind persoanele sinistrate au fost greşit interpretate

Prefectul de Botoşani, Costică Macaleţi, a declarat, marţi seară, că o interpretare nefericită a unei declaraţii pe care a făcut-o a determinat ca presa centrală să furnizeze o informaţie eronată conform căreia în Botoşani ar fi 80.000 de sinistraţi.

Urmărește
204 afișări
Imaginea articolului Macaleţi susţine că declaraţiile sale privind persoanele sinistrate au fost greşit interpretate

Macaleţi susţine că declaraţiile sale privind persoanele sinistrate au fost greşit interpretate (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Cancelariei prefectului de Botoşani, intepretarea declaraţiei sale prin folosirea cuvântului de sinistraţi pentru persoanele afectate de ninsori şi viscol este departe de realitate şi în măsură să creeze panică în rândul populaţiei judeţului.

"O interpretare nefericită a unei declaraţii dată de prefectul Costică Macaleţi a făcut ca în presa centrală să apară informaţia eronată conform căreia în Botoşani ar fi 80.000 de sinistraţi. Conform definiţiei Dicţionarului Explicativ al Limbii Române termenul "sinistrat" are înţelesul de persoană care a suferit pagube mari de pe urma unei calamităţi naturale", se arată în comunicat.

Prefectul de Botoşani atrage, totodată, atenţia asupra faptului că interpretarea declaraţiei sale prin folosirea acestui cuvânt este nu doar departe de realitate, ci în măsură să creeze o stare de panică în rândul populaţiei din Botoşani.

"Am declarat că în Botoşani sunt 27 de localităţi izolate spre care nu se poate circula decât cu utilaje de urgenţă şi pentru strictă necesitate. Că în aceste localităţi locuiesc circa 80.000 de botoşăneni este adevărat, dar aceste persoane nu sunt sinistrate. Se lucrează 24 de ore din 24 cu toate utilajele din Botoşani şi din alte judeţe pentru a deschide drumurile pentru întreaga circulaţie. Nu sunt persoane care să fi suferit pagube mari în aceste zile din cauza zăpezii. S-au salvat vieţi, s-au transportat pacienţi la spitale, s-au realimentat localităţi cu energie electrică. Facem tot ce omeneşte se poate face în lupta cu zăpada de peste cinci metri", a declarat prefectul de Botoşani.

Ministrul Administraţiei şi Internelor (MAI), Mircea Duşă, a declarat, marţi seară, că i-a cerut prefectului de Botoşani, Costică Macaleţi, să demisioneze, ca urmare a modului în care este gestionată problema deszăpezirii în judeţ.

Potrivit Realitatea TV, Duşa a spus că a pus la dispoziţia prefectului de Botoşani "tot ce a cerut" pentru deszăpezire. Ministrul a amintit că, în acest judeţ, sunt 27 de sate izolate, la care este posibil accesul cu utilaje grele.

La rândul său, Macaleţi a afirmat că, după ce a cerut ajutor, i-au fost trimise "freze vechi şi defectate".

Prefectul de Botoşani a mai precizat că, în prezent, sunt blocate trei drumuri naţionale, iar în zonele cu viscol stratul de zăpadă ajunge la trei metri. Potrivit lui Macaleţi, în Botoşani nu sunt înregistrate cazuri de oameni îngheţaţi.

Costică Macaleţi a anunţat încă de duminică, la videoconferinţa cu ministrul de Interne, Mircea Duşa, că în judeţ 27 de localităţi sunt izolate din cauza ninsorilor şi viscolului.

El a arătat că din cele 13 localităţi nealimentate cu energie electrică, în trei comune s-a reluat alimentarea cu electricitate şi că se acţionează în continuare la încă trei - patru comune.

"Probleme cu totul speciale nu avem. În total, sunt izolate 27 de localităţi, însă nu există cazuri deosebite să nu se poată ajunge la sate, să nu putem interveni. Primăriile lucrează în permanenţă", afirma prefectul de Botoşani.

Întrebat atunci de ministrul Mircea Duşa dacă, spre exemplu, maşina de pâine poate ajunge în aceste sate izolate luni dimineaţă, prefectul a răspuns că numai cu freză în faţă.

Macaleţi mai informa atunci că în Botoşani au fost trimise o autofreză de la Cluj, una de la Bistriţa şi două de la Bucureşti şi că atunci când se va mai potoli vântul se va interveni pentru deblocarea drumurilor.

Luni, autorităţile locale anunţau că peste 260 de persoane, proprietari de autoturisme sau pasageri în mijloace de transport în comun rămase blocate în nămeţi în judeţul Botoşani, au fost salvate de forţele de intervenţie care au acţionat în situaţiile de urgenţă determinate de ninsorile abundente şi vântul puternic din ultima perioadă

Potrivit autorităţilor judeţene, pentru salvarea acestor persoane au intervenit pompieri, poliţişti, poliţişti de frontieră, lucrători la societăţile de întreţinere a drumurilor şi autorităţile locale, iar persoanele respective au fost cazate în noaptea de duminică spre luni în şcoli, spitale, dar şi la persoane particulare din Botoşani, Dorohoi, Gorbăneşti, Hudeşti, Darabani, Ştefăneşti, Păltiniş, Româneşti, Stăuceni, Truşeşti şi Vorniceni, unde, prin grija autorităţilor locale, li s-au asigurat condiţii optime de cazare, hrană şi ceai cald.

Luni dimineaţă, se circula în condiţii de iarnă pe două drumuri naţionale, respectiv Botoşani - Iaşi şi Botoşani - Suceava şi pe un drum judeţean Leorda - Bucecea - Huţani şi se acţionează cu 53 de utilaje pentru deblocarea drumurilor şi redarea lor circulaţiei rutiere.

Circulaţia feroviară a fost întreruptă de duminică seară pe tronsonul Botoşani - Leorda - Dorohoi, toate trenurile fiind anulate.

Luni seară, potrivit E.On Moldova, în judeţul Botoşani erau nealimentate cu energie electrică localităţile Mitoc, Horia, Crasnaleuca, Coţuşca şi Poiana.

La ora actuală, în judeţul Botoşani sunt închise trei drumuri naţionale, şi anume DN24C Santa Mare - Ştefăneşti - Manoleasa - Rădăuţi Prut, DN 29 Botoşani - Ungureni - Săveni - Avrămeni - Manoleasa şi DN29A Dorohoi - Darabani - Rădăuţi Prut, precum şi 20 de drumuri judeţene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici