- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (10.02.2016, 17:22)
- Vasile Măgrădean , Szasz Jutka
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Macheta unui turn de 29 etaje, rezistentă la un cutremur de peste 7 grade, construită la Cluj
O echipă de studenţi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a testat, miercuri, macheta din lemn a unui turn de 1,52 de metri din lemn de balsa, cu 29 de etaje, capabilă să reziste la un cutremur simulat mai mare decât cel înregistrat în Vrancea în 1977.
Urmărește
6080 afișări
Macheta urmează să fie prezentată la un concurs care se va desfăşura, în aprilie, în San Francisco (SUA), transmite corespondentul MEDIAFAX.
Echipa formată din 12 studenţi de la facultăţile de Construcţii şi Arhitectură a UTCN a realizat prima testare pe o platformă seismică a unei structuri din lemn de balsa, o machetei unui turn cu 29 de etaje cu o înălţime de 1,52 metri.
Horia Marian, căpitanul echipei de studenţi, a declarat, presei, că la construcţia structurii s-a lucrat circa o lună şi jumătate, după ce înainte a avut loc şi o proiectare foarte atentă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
"Construcţia machetei din lemn de balsa, care este foarte uşor, a durat circa o lună şi jumătate, iar înainte a presupus o proiectare foarte atentă, astfel încât să dispunem elementele cât mai bine pentru a obţine cel mai performant comportament la cutremurele simulate. Structura are o înălţime de 1,52 metri şi 29 de etaje, iar regulamentul din acest an prevede un etaj dublu la mijlocul machetei, la etajul 15. Scenariul presupune că acel spaţiu ar fi un restaurant de unde se poate vedea golful San Francisco”, a spus Marian.
Structura a fost supusă unei simulări a cutremurului El Centro, care a avut loc în 1940 în sudul Californiei şi a avut o magnitudine de 6,9 pe scara Mercalli, şi a rezistat, Apoi, a fost supusă la simularea unui cutremur de opt ori mai mare ca şi acceleraţie decât cel înregistrat în Vrancea în anul 1977 (7,2 grade pe scara Richter - n.r.), prăbuşindu-se abia la a treia replică a cutremurului.
Ovidiu Prodan, şef lucrări la UTCN, coordonatorul echipei, a declarat că, prin participarea la acest concurs, studenţii pun în practică tot ceea ce învaţă în primii ani de facultate.
"Ajung să simtă cu mâinile lor ce înseamnă construirea unei structuri din mii de piese şi să o testeze. Suntem foarte mulţumiţi de testarea de astăzi (miercuri - n.r.), am văzut care sunt problemele, unde avem loc să îmbunătăţim şi să facem lucrurile mai bune pentru structura finală cu care vom merge în SUA. Vom mai realiza încă două simulări de cutremure, iar ultima structură o vom ducem la concurs”, a afirmat Prodan.
La rânsul său, asistentul universitar Bianca Pârv a susţinut că sistemul structural conceput de studenţii UTCN este unul care poate fi adaptat la clădirile înalte, cu elemente precum stâlpi şi contravântuiri.
"Studenţii văd în urma simulărilor unde se rupe structura şi, în caz de cutremur, unde am avea nevoie de mai multe elemente şi să îmbunătăţim structura”, a spus Pârv.
Concursul la care vor participa studenţii de la UTCN va avea loc în perioada 5 – 8 aprilie în San Francisco (SUA), la evenimentul organizat de Institutul de Cercetări în Ingineria Cutremurelor urmând să participe 38 de universităţi din întreaga lume. Echipele UTCN participă din anul 2011 la concursul din SUA şi au obţinut, în anii 2014 şi 2015, locul întâi.
Citește pe alephnews.ro: Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe