MAE alocă un milion de euro pentru bursierii francofoni din România

Cetăţenii străini francofoni înscrişi la universităţile din România vor beneficia şi în anul universitar 2015-2016 de bursele de studii universitare de doctorat şi de cercetare ”Eugen Ionescu”, pentru care Ministerul Afacerilor Externe (MAE) alocă un milion de euro.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului MAE alocă un milion de euro pentru bursierii francofoni din România

MAE alocă un milion de euro pentru bursierii francofoni din România (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Ordinul comun semnat de ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Educaţiei privind acordarea a 40 de burse de studii universitare de doctorat şi de cercetare ”Eugen Ionescu”, care vor fi acordate în anul universitar 2015 - 2016 de către Agenţia Universitară a Francofoniei, a fost publicat marţi în Monitorul Oficial.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, pentru aceste burse este alocată suma de un milion de euro, banii fiind din bugetul MAE.

”Bugetul acestor burse este gestionat exclusiv de Agenţia Universitară Francofonă (AUF), iar contribuţie anuală voluntară a României la acest buget este de 1.000.000 Euro, plătiţi din bugetul Ministerului Afacerilor Externe. Rolul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice este acela de a asigura, prin universităţi, stagiile de bursă aprobate de AUF, respectiv consultanţă în stabilirea listei anuale a specialiazărilor pentru care se acordă/pot fi acordate burse”, a precizat, marţi, la solicitarea MEDIAFAX, Biroul de Presă al Ministerului educaţiei şi cercetării ştiinţifice.

Cetăţenii străini care provin din state membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei şi sunt înscrişi în instituţii de învăţământ superior din România pot beneficia de aceste burse încă din anul universitar 2007/2008, în domenii precum Matematică, Fizică, Lingvistică, Robotică, Farmacie, Inginerie Mecanică, Chirurgie şi domenii conexe, Eficienţă energetică a clădirilor, Audit social, Drepturile omului, Culturi naţionale şi procese globale. La acest program participă 18 universităţi din România.

”Bursierii beneficiază de o pregătire de minimum trei luni şi de maximum zece luni, în peste 20 de instituţii româneşti de învăţământ superior, acordarea burselor făcându-se pe baza calităţii ştiinţifice, precum şi a oportunităţii candidaturii pentru dezvoltarea regiunii de origine şi pentru progresele cercetării din universităţile româneşti”, potrivit site-ului MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici