MAE anunţă câţi cetăţeni români se află la ora actuală în Siria. Unităţi mobile consulare, pregătite pentru a interveni oriunde în lume

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat, luni, numărul cetăţenilor români care se află în Siria la ora actuală, în cadrul unui briefing referitor la asistenţa consulară acordată cetăţenilor români aflaţi în străinătate. Totodată, Ministerul a anunţat crearea unor unităţi mobile consulare care se pot deplasa în orice colţ al lumii pentru a oferi asistenţă pe teren.

Urmărește
1084 afișări
Imaginea articolului MAE anunţă câţi cetăţeni români se află la ora actuală în Siria. Unităţi mobile consulare, pregătite pentru a interveni oriunde în lume

Ministerul Afacerilor Externe anunţă câţi cetăţeni români se află la ora actuală în Siria (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"În Siria, la ora actuală avem peste 10.000 de cetăţeni români care se află pe teritoriul statului sirian. Pot să precizez că începând cu 2011, momentul declanşării conflictului militar din Siria, Ministerul Afacerilor Externe a repatriat, prin mijloace proprii, un număr de aproximativ 700 de cetăţeni români", a declarat Bogdan Stănescu, directorul general al Departamentului Consular.

Oficialul MAE a mai spus că "un alt număr, mult mai însemnat" de cetăţeni români aflaţi în Siria au reuşit să se repatrieze în România pe cont propriu.

"Situaţia din Siria este una deosebit de periculoasă. România este printre puţinele state ale lumii care are ambasadă încă deschisă la Damasc şi operaţională. Este singura ambasadă a unui stat membru al Uniunii Europene care activează acolo", a mai spus directorul general al Departamentului Consular.

Bogdan Stănescu a mai precizat că România a preluat protecţia şi asistenţa consulară în favoarea Franţei, Australiei, Canadei şi protejează şi asistă cetăţenii Republicii Moldova.

MAE a creat unităţi consulare mobile, care pot oferi asistenţă consulară de urgenţă pe teren

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat luni crearea unor unităţi mobile consulare, în cadrul Centrului Consular de Crize, care se pot deplasa în orice colţ al lumii pentru a oferi asistenţă consulară pe teren.

Florin Pârvu, director adjunct în cadrul Direcţiei Relaţii Consulare, a spus că Centrul Consular de Crize are "o componentă extrem de activă în ceea ce înseamnă deplasarea unor specialişti din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, diplomaţi de carieră în zone calamitate, unde există riscuri de securitate, astfel încât să acorde asistenţă consulară cât mai rapidă cetăţenilor români."

Echipele consulare mobile sunt pregătite de deplasare oriunde în maximum trei ore de la obţinerea informaţiilor pentru a oferi asistenţă consulară cetăţenilor români, victime ale unor accidente sau persoanelor care solicită repatrierea din zone de conflict.

"Această echipă de intervenţie rapidă se poate pregăti în termen de maximum trei ore pentru a se deplasa în zonele cu risc de securitate sau în zone calamitate pentru a oferi asistenţă consulară cetăţenilor noştri", a mai spus Pârvu.

Echipele consulare mobile au la dispoziţie un kit de urgenţă care conţine Sistemul Integrat de Management al Documentelor de Călătorie (E-pass), format dintr-un laptop, pe care este instalată o aplicaţie prin care se pot elibera documente de călătorie, o imprimantă mobilă, un aparat foto, un dispozitiv de preluare a amprentelor şi unul de preluare a semnăturii electronice.

Membrii echipelor mobile care merg în afara ţării pentru a oferi asistenţă consulară sunt îmbrăcaţi cu uniforme cu însemne naţionale.

Structura specializată din cadrul MAE este construită pe bază de voluntariat din diplomaţi şi personal al MAE. Structura operativă, odată activată de ministrul de Externe, devine operaţională în totalitate, până la soluţionarea crizei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici