„Vulnerabilităţilor actuale în domeniul economic şi al administraţiei publice li se suprapun diversificarea formelor şi grupărilor de crimă organizată, cu implicaţii în zone de risc important, de la proliferare, la migraţie ilegală sau evaziune fiscală de amploare. Securitatea economică, în special riscurile din zona energetică constituie o prioritate strategică a Serviciului. Este important să fim pregătiţi să răspundem unor acţiuni ofensive de spionaj şi agresiuni informaţionale, mai ales din perspectiva dinamicii unor procese strategice la nivel euro-atlantic. Aici, mă refer, în special, la dezvoltările legate de scutul antirachetă care va fi amplasat pe teritoriul României”, a declarat Maior, cu prilejul bilanţului SRI.
El a adăugat că, în privinţa fenomenului terorist, se asistă deja şi în România la unele forme mai accentuante de radicalizare şi prozelitism, manifestate inclusiv în spaţiul virtual.
„Probabilitatea unui atentat rămâne totuşi scăzută, dar nu trebuie să neglijăm asemenea riscuri faţă de care prevenirea rămâne obiectivul nostru fundamental”, a menţionat directorul SRI.
El a mai spus că există o serie de riscuri pe care serviciile de informaţii nu sunt direct responsabile cu expertiza necesară, dar a căror importanţă nu este redusă – riscurile ecologice, pandemiile, dezechilibrele de dezvoltare regională.
„Avem capacități analitice bune şi cred că putem contribui şi noi la eforturile altor instituţii specializate, inclus mediul academic, prin proiecte de cercetare comune pe aceste probleme”, a conchis Maior.