Mama scriitorului Muşina, cercetată penal după ce a cultivat cânepă pentru lujerii de fasole

Mama cunoscutului profesor universitar şi scriitor braşovean Alexandru Muşina, o femeie în vârstă de 75 de ani, s-a trezit cu dosar penal pentru "cultivare de droguri", după ce a cultivat în grădina sa cânepă a cărei tulpină o folosea drept suport pentru lujerii de fasole.

Urmărește
782 afișări
Imaginea articolului Mama scriitorului Muşina, cercetată penal după ce a cultivat cânepă pentru lujerii de fasole

Mama scriitorului Muşina, cercetată penal după ce a cultivat cânepă pentru lujerii de fasole

Viorica Muşina, o femeie de 75 de ani, respectată în comuna Şinca Nouă, s-a trezit cu procurorii DIICOT la poartă şi cu dosar de cercetare pentru cultivare şi trafic de droguri, în urma unei sesizări făcute de poliţia locală.

Fiul femeii, profesor universitar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii "Transilvania" din Braşov, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a fost revoltat de această poveste şi a trimis o scrisoare deschisă adresată procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, şi ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, în care acuză abuzul săvârşit asupra mamei sale.

Femeia a cultivat în propria grădină câteva seminţe de cânepă clasică pe care le-a cumpărat din piaţă, tulpinile plantei fiind folosite, după o metodă bătrânească, drept suport pentru lujerii de fasole.

Femeia a fost citată la DIICOT Braşov, în calitate de învinuit, în dosarul nr. 226 D/ P/ 2009, la data de 30 septembrie. În citaţie, bătrâna era anunţată că trebuie să se prezinte la Parchet în data de 5 octombrie, în caz contrar urmând a fi luată cu mandat de aducere.

Dosarul femeii s-ar include în prevederile Legii nr. 143/2000 care spune că pedeapsa pentru cultivarea drogurilor de mare risc este închisoarea de la trei la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Procurorul DIICOT Braşov, Cătălin Borcoman, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că în cazul Vioricăi Muşina s-au urmat procedurile standard, iar după distrugerea culturii de cânepă dosarul a fost închis, fără ca femeia să fie trasă la răspundere, deoarece s-a constatat că aceasta nu a cultivat cânepa cu scop de consum sau pentru a o vinde.

"Postul de poliţie din comună ne-a sesizat că a identificat o cultură de cânepă în comună. Potrivit procedurilor standard, în măsura în care se poate fără autorizaţie de percheziţie, se poate recolta o probă din planta respectivă. Pentru că era o zonă neîmprejmuită, din curte a fost luată o bucată din plantă care a fost verificată în laborator şi s-a constatat că aceasta conţine o substanţă numită THC (tetrahidrocanabinol), substanţă aflată în tabela anexă prevăzută în Legea 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri", a spus Borcoman.

Prin urmare, s-a început urmărirea penală a femeii de 75 de ani. La audieri, femeia le-a explicat procurorilor că folosea de ani de zile această metodă pentru a susţine vrejurile de fasole.

În data de 6 octombrie, ofiţerii DIICOT s-au deplasat la gospodăria din Şinca Nouă a femeii şi au ars cele 103 fire de cânepă, care aveau o înălţime între unu şi doi metri.

"Noi nu putem permite existenţa unei astfel de culturi. Riscul major nu îl reprezenta proprietarul, ci faptul că oricine, un tânăr de exemplu care cunoaşte planta, ar fi putut să ia oricând câteva fire pentru consum şi ar fi ajuns la spital sau chiar mai rău. Noi nu ne putem asuma această răspundere", a mai spus Borcoman.

Profesorul Muşina consideră că a fost făcut un abuz aupra mamei sale venit din partea autorităţilor locale, pe fondul unui conflict mai vechi între Primăria Şinca Nouă şi bătrână pentru un teren privat.

"Mama mea e traficant de droguri? În disperare absolută de cauză, subsemnatul, Alexandru Muşina, profesor universitar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, membru al Uniunii Scriitorilor din România, mă adresez dumneavoastră pentru a vă aduce la cunoştinţă o situaţie care ar fi hilară dacă nu ar fi atroce, strigătoare la cer, dovadă că, în ţara noastră, justiţia a luat-o razna, iar poliţia se războieşte cu pensionare bolnave, mai degrabă decât cu teroriştii şi cu membrii crimei organizate", îşi începe scriitorul braşovean scrisoarea către autorităţi.

Profesorul braşovean solicită procurorului general şi ministrului Internelor să facă o anchetă internă serioasă şi să-i sancţioneze pe şefii Poliţiei şi Jandarmeriei din Braşov, pe procurorii din Zărneşti şi pe jandarmii din Făgăraş, dar şi pe poliţiştii din Şinca Nouă, începând cu şeful de post Cătălin Şerban "care tolerează asemenea abuzuri ale subordonaţilor lor".

"Dacă nu veţi lua nicio măsură pentru restabilirea legalităţii şi sancţionarea celor vinovaţi de abuzurile expuse mai sus, am să mă adresez prim-ministrului, apoi preşedintelui Traian Băsescu", mai spune Muşina.

Scriitorul spune că familia sa va apela şi la CEDO pentru a-şi găsi dreptatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici