Managerul de la Psihiatrie Socola, sub control judiciar; fostul şef Achiziţii, în arest la domiciliu

Managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi, Lucian Burlea, reţinut în dosarul privind angajări ilegale şi atribuirea unor contracte de achiziţii, rămâne sub control judiciar, iar Sebastian Popa, fost şef al Serviciului Achiziţii, arestat pentru 30 de zile, va fi pus în arest la dimiciliu.

Urmărește
90 afișări
Imaginea articolului Managerul de la Psihiatrie Socola, sub control judiciar; fostul şef Achiziţii, în arest la domiciliu

Managerul de la Psihiatrie Socola, sub control judiciar; fostul şef Achiziţii, în arest la domiciliu

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au respins, vineri, contestaţia procurorilor DNA în cazul managerului Institutului Regional de Psihiatrie "Socola", Lucian Burlea, păstrând măsura controlului judiciar, în timp ce Sebastian Popa, fostul Şef al Serviciului Achiziţii, va fi plasat în arest la domiciliu, după ce iniţial fusese arestat preventiv pentru 30 de zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cererea DNA de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea de arest preventiv pentru managerul institului, Lucian Burlea, a fost respinsă de către Curtea de Apel Iaşi, care a decis, în cazul lui Sebastian Popa, plasarea în arest la domiciliu în locul arestului preventiv.

"Din punctul nostru de vedere este o soluţie echitabilă şi un pas important către normalitate, în condiţiile în care arestul preventiv, ca şi celelalte măsuri preventive, dar în special arestul preventiv, reprezintă o stare excepţională. În cazul de faţă nu există o asemenea situaţie excepţională“, a declarat Ciprian Mitoşeriu, avocatul lui Sebastian Popa.

Miercuri seară, judecătorii Tribunalului Iaşi au admis cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul lui Sebastian Popa, fost şef al Serviciului de Achiziţii de la Institutul Regional de Psihiatrie Socola, în timp ce în cazul managerului instituţiei, dr. Lucian Burlea, a luată măsura controlului judiciar pentru 30 de zile.

Lucian Burlea fusese reţinut, marţi seară, după aproape 12 ore de audieri la sediul Serviciului Teritorial Iaşi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, într-un dosar privind angajări ilegale şi atribuirea unor contracte de achiziţii şi în urma mai multor percheziţii făcute, marţi dimineaţă, de către procurorii anticorupţie în mai multe birouri ale unităţii medicale.

În acelaşi caz, a mai fost audiat la sediul DNA Iaşi şi Sebastian Popa, fost director al Serviciului de Achiziţii de la Institutul Regional de Psihiatrie Socola, el fiind de asemenea reţinut de procurori.

Medicul Lucian Burlea, managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi, a fost ridicat, marţi la prânz, de către mascaţi din sediul instituţiei şi dus la sediul DNA Iaşi, pentru audieri.

"Nu ştiu despre ce este vorba. Merg la audieri", declara Lucian Burlea, în timp ce era condus către maşina cu care a fost dus la sediul DNA Iaşi.

De asemenea, procurorii au ridicat şi o angajată de la registratura unităţii medicale.

Potrivit procurorilor, Lucian Burlea este acuzat că a angajat pe postul de referent o persoană care nu se afla în ţară la momentul organizării concursului, el semnând documente care atestau, în fals, că aceasta a participat inclusiv la proba interviului. Procurorii DNA îl acuză pe Burlea, la data faptelor preşedinte al comisiei de examinare, de abuz în serviciu, în formă continuată, şi fals intelectual.

Iulian Sebastian Popa, şef Serviciu Achiziţii de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi şi membru al comisiei de examinare, la data faptelor, este acuzat de abuz în serviciu, trafic de influenţă, fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Totodată, procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 zile faţă de Alina Gabriela Deaconiţa, pentru cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, Adriana Medvichi, jurist la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi şi membră a comisiei de examinare, la data faptelor, pentru abuz în serviciu, şi Manuela Gabriela Enescu, în calitate de membră a comisiei de examinare, pentru fals intelectual.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în perioada 29 - 30 aprilie 2014, Lucian Burlea, Sebastian Popa şi Adriana Medvichi, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai comisiei, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu privind organizarea şi desfăşurarea unui concurs pentru ocuparea unui post de referent la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola.

”Prin aceasta s-a produs o vătămare a intereselor legitime ale unităţii medicale, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru persoana admisă, care nici măcar nu a participat efectiv la concursul organizat în vederea ocupării postului, fiind plecată în străinătate”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii mai arată că, în continuare, comisia de examinare de la unitatea medicală ieşeană a semnat un proces-verbal şi mai multe anexe prin care se atesta, în fals, că persoana înscrisă la concurs a fost declarată “admis”, inclusiv la proba interviului care s-a ţinut în faţa membrilor comisiei de examinare.

Ulterior, Lucian Burlea a semnat contractul individual de muncă, încheiat între unitatea spitalicească şi persoana câştigătoare a concursului.

Anterior organizării concursului, Sebastian Popa a pretins şi primit de la Alina Gabriela Deaconiţa, soţia candidatului declarat “admis”, suma de 8.000 de lei, pentru un alt funcţionar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare (fără a reţine o parte din bani pentru sine), promiţând că va rezolva tot ce era necesar privind angajarea soţului acesteia. După sesizarea organelor judiciare şi după efectuarea unor activităţi procedurale la sediul Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi, Sebastian Popa a returnat suma de bani respectivă.

În acelaşi context, Alina Gabriela Deaconiţa a întocmit şi depus în fals cererea de participare la concurs a soţului său, plecat în străinătate.

Totodată, aceasta a întocmit în fals şi lucrarea de concurs a soţului său, la instigarea lui Sebastian Popa, care a depus documentul respectiv la proba scrisă.

În luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de muncă a persoanei câştigătoare a concursului, Lucian Burlea a dispus, printr-o decizie nedatată, suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de patru luni, începând cu 12 mai 2014, ”obţinându-se astfel un folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în durata angajării ce constituie vechime în muncă şi, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masă cuvenite, ca urmare a faptului că acesta a rămas în continuare angajat al unităţii spitaliceşti”, se mai arată în documentul citat.

Cererea de concediu fără plată a fost întocmită de către Alina Gabriela Deaconiţa, în numele soţului său, la instigarea lui Sebastian Popa, care de altfel a depus documentul respectiv la Serviciul Resurse Umane.

În acelaşi sens, Popa a întocmit ordine de serviciu prin care atesta situaţia nereală că persoana respectivă fusese trimisă, în interes de serviciu, la o secţie externă a spitalului.

În septembrie 2014, în condiţiile în care se ştia că se declanşase o anchetă penală privind organizarea acestui concurs şi pentru a nu crea suspiciuni faţă de îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, Lucian Burlea a dispus cercetarea disciplinară a angajatului său, soţul Alinei Gabriela Deaconiţa, pe motiv că acesta din urmă nu a venit niciodată la serviciu, activitate urmată de desfacerea contractului de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici