- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Managerul şi un alt director al Maternităţii “Elena Doamna" din Iaşi, demişi în cazul decesului bebeluşului
Managerul şi directorul medical al Maternităţii Elena Doamna din Iaşi au fost demişi, a decis Ministerul Sănătăţii (MS) în urma controlului făcut după decesul unui bebeluş, MS hotărând sancţionarea mai multor cadre medicale în acest caz, fiind constatate nereguli legate de supravegherea mamei.
Managerul şi un alt director al Maternităţii “Elena Doamna" din Iaşi, demişi în cazul decesului bebeluşului
Ancheta Ministerului Sănătăţii a fost declanşată după ce tatăl unui bebeluş declarat mort la naştere la Maternitatea ”Elena Doamna” le-au acuzat de neglijenţă pe cadrele medicale ale unităţii, susţinând că înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.
În urma veficărilor, Comisia de control a Ministerului Sănătăţii recomandă mai multe măsuri de sancţionare a personalului medical, dar şi acţiuni de îmbunătăţire a activităţii şi managementului la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie ”Elena Doamna” din Iaşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Astfel, echipa de control a constatat mai multe deficienţe de organizare a activităţii medicale, dar şi suprevegherea superficială şi necorespunzătoare a sarcinii în cauză, coordonarea necorespunzătoare şi superficială a gărzii de către medicul-şef de gardă din ziua respectivă, precum şi o organizare nesatisfăcătoare a serviciului.
În ceea ce priveşte problemele de organizare a activităţii medicale, s-a constatat că nu au fost respectate mai multe reguli de funcţionare.
Având în vedere problemele constatate, Comisia de control a MS recomandă Consiliului Judeţean Iaşi, Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi şi Colegiul Medicilor din România eliberarea din funcţie a managerului şi directorului medical al Maternitatii “Elena Doamna” şi numirea unei echipe manageriale care să asigure un management eficient al serviciilor medicale acordate pacienţilor, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
De asemenea, comisia MS recomandă sancţionarea mai multor cadre medicale care aveau obligaţia asistării pacientei în timpul sarcinii şi în timpul spitalizării.
Totodată, reprezentanţii MS au mai recomandat înfiinţarea unei Comisii care să controleze şi să actualizeze Ghidurile şi Protocoalele terapeutice, procedurile operative şi fişele de post de la Maternitatea “Elena Doamna” şi să decidă măsurile care se impun pentru implementarea lor.
Ancheta la Maternitatea ”Elena Doamna” din Iaşi a fost declanşată după ce părinţii unui bebeluş declarat mort la naştere le-au acuzat de neglijenţă pe cadrele medicale ale unităţii.
Bebeluşul a fost declarat mort la naştere în noaptea de 8 spre 9 septembrie, iar tatăl acestuia declara că înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.
De asemenea, bărbatul mai spunea că în noaptea dinaintea decesului copilului soţia sa a fost supravegheată doar de către o infirmieră, care s-a purtat urât cu el atunci când i-a cerut ajutorul, şi că medicii ar fi ajuns la spital după ora 03.00 noaptea, după ce timp de câteva ore femeia a fost lăsată singură.
Pe de altă parte, conducerea Maternităţii ”Elena Doamna” susţinea că soţia bărbatului ar fi fost consultată de către medici de patru ori în noaptea respectivă, iar ”monitorizarea a arătat evoluţie bună a mamei şi a fătului şi nedeclanşarea naşterii".
Într-un comunicat de presă transmis în 12 septembrie de conducerea Maternităţii "Elena Doamna", prin directorul medical Răzvan Socolov, se preciza că pacientei i s-a făcut monitorizare clinică şi cardio-tocografică, iar în primele zece ore de la internare "monitorizarea a arătat evoluţie bună a mamei şi a fătului şi nedeclanşarea sarcinei".
"Există la foaia de observaţie cele patru trasee de cardiotocografie (prin care sunt monitorizate bătăile inimii fătului - n.r.) la orele 0.30, 2.40, 4.50 şi 5.55. Inclusiv medicul de neonatologie s-a dus să discute cu pacienta la ora 2.00 şi a fost văzută în continuare din două în două ore, până dimineaţă, când doctoriţa Doina Iancu a dat acordul pentru cezariană", susţinea medicul Răzvan Socolov.
În urma necropsiei, legiştii au stabilit că bebeluşul murise cu peste 24 de ore înainte de naştere, în uterul mamei, deşi medicii susţineau că femeia fusese monitorizată permanent, iar copilul avea o evoluţie bună.
Săptămâna trecută, directorul medical al Maternităţii "Elena Doamna" din Iaşi, Răzvan Socolov, spunea că medicii care au consultat-o pe mama copilului mort ar fi interpretat, la ecografie, bătăile inimii femeii ca fiind ale bebeluşului, aceasta putând fi explicaţia pentru faptul că s-a crezut că fetiţa trăieşte şi a murit la naştere.
Medicul ginecolog Nicolae Cernea de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova desemnat de Ministerul Sănătăţii să realizeze un raport medical în cazul decesului bebeluşului spunea că mama copilului avea diabet gestaţional şi macrosomie fetală, iar în astfel de situaţii decesul fătului este "frecvent întâlnit şi uneori aşteptat".
"Este un lucru frecvent întâlnit şi uneori aşteptat în cazul gravidelor, cum este aceasta (n.r. - mama bebeluşului declarat mort), diagnosticate cu diabet gestaţional şi macrosomie fetală (n.r. - boala bebeluşilor giganţi). Decesul este imprevizibil, poate să survină în orice moment, fără posibilităţi de evaluare. Adică nu poţi să spui că fătul va muri în 24 de ore decât în situaţii de spitalizare şi urmărire continuă a sarcinii, ceea ce, din păcate, la noi în ţară nu se poate face", a declarat luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, medicul Nicolae Cernea.
Acesta a precizat că a analizat doar componenta medicală, respectiv cauzele care au determinat decesul bebeluşlui, ancheta la nivel administrativ fiind realizată de către alte instituţii.
Nicolae Cernea a spus, referitor la faptul că medicii ar fi interpretat la ecografie bătăile inimii femeii ca fiind ale bebeluşului, că aparatele din spital au adunat pulsul aortei mamei cu cel al vaselor iliace, care a fost confundat de către doctori cu pulsul fătului.
El a adăugat că dacă spitalul ar fi fost dotat cu aparatura mai performantă, această confuzie nu s-ar fi produs.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO