Maneliştii îl critică pe Boc, spunând că politicienii s-au folosit de muzica lor
Interpreţii de manele Sorinel Puştiul, Nicolae Guţă şi Liviu Guţă sunt revoltaţi de intenţia Guvernului de a le impozita veniturile, declarând pentru MEDIAFAX că impozitarea "atenţiilor" este "o prostie" şi că în campanii politicienii s-au folosit de muzica lor pentru a se apropia de electorat.
Maneliştii îl critică pe Boc, spunând că politicienii s-au folosit de muzica lor (Imagine: Gigi Ciuncanu/Mediafax Foto)
Mai mulţi interpreţi de manele au comentat, pentru MEDIAFAX, afirmaţiile premierului Emil Boc potrivit cărora cântăreţii de manele vor trebui să plătească impozit pe veniturile obţinute, la fel ca orice alt cetăţean, normele de aplicare urmând să fie elaborate până la sfârşitul acestei luni.
Sorinel Puştiul a declarat, pentru MEDIAFAX, că intenţia lui Emil Boc de a impozita "micile atenţii" este "o prostie".
"Nu ştiu pe unde să scoată cămaşa. Vor să ia impozite de ospătari, manichiuriste, doctori, poliţişti, pentru micile atenţii primite. E o tâmpenie, este o strategie foarte proastă. Oamenii ăştia (politicienii, n.r.) de ce nu au pus impozitarea şpăgilor când erau în campanii şi ne chemau să le cântăm ca să le vină oamenii să asculte discursurile lor. Aşa s-au folosit de noi. De ce au apelat la manelişti în campania electorală? Domnul Nicolae Guţă chiar a făcut o melodie, în campanie, despre Traian Băsescu. Atunci, de ce nu a făcut domnul Traian Băsescu discuţia despre impozitarea şpăgilor? Au avut nevoie de noi. Au avut nevoie de ajutorul nostru ca să strângă lumea (la mitingurile electorale, n.r.)", a spus Sorinel Puştiul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Sorinel Puştiul a spus că este la latitudinea oamenilor care vin la o nuntă să îi ofere atenţii şi nu le impune el o anumită sumă.
"Eu nu am cum să le impun oamenilor care vin la o nuntă să-mi dea mici atenţii, tipsu' cum se spune. Sunt şi şmecheri care îmi cer banii înapoi după ce cânt şi eu le dau banii înapoi, ca să pot să mă duc acasă, lângă copiii mei şi la soţia mea", a explicat Sorinel Puştiul. "Să-mi trimită ei (politicienii, n.r.) agent de pază, să-mi ţină punga, da' să fie de încredere", a mai spus, în glumă, Sorinel Puştiul, care a recunoscut că este foarte supărat din cauza intenţiilor premierului Emil Boc.
Revoltat de afirmaţiile premierului Emil Boc este şi Nicolae Guţă, care, în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, a interpretat, împreună cu Roxana - Prinţesa Ardealului, melodia "Băsescu Preşedinte", o piesă foarte mediatizată pe posturile Etno TV şi Taraf TV, controlate de familia Prigoană.
"Se plătesc impozite pe şpagă? Ei vor să impoziteze bacşişul pe care-l primim la nunţi. Să-i impoziteze pe alţii, care au bani mai mulţi. Eu sunt în regulă", a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Guţă, precizând că a cântat la sute de nunţi până în prezent.
La rândul său, Liviu Guţă a spus că el are carte de muncă şi plăteşte impozite. "Am o casă de producţie şi contractele pe care le fac le fac pe studioul meu de producţie. Plătesc impozite la stat. Mă sună oameni care vor să le cânt şi fac contract cu ei. Nu mi se pare o idee bună să pună impozite pe cadourile primite. Ar însemna să se impoziteze şi bacşişurile primite de ospătari, spre exemplu. Dar asta-i România", a declarat, pentru MEDIAFAX, Liviu Guţă.
În plus, interpretul a precizat că activitatea sa a fost oricum afectată de criza financiară. "Nici eu nu mai cer banii pe care-i ceream înainte", a spus Liviu Guţă.
Şi Dan Bursuc, producător, impresar şi şeful uneia dintre cele mai cunoscute formaţii de acompaniament pentru cântăreţii de manele, a declarat, pentru MEDIAFAX, că interpreţii de manele plătesc impozite. "Majoritatea dintre noi ne plătim datoriile faţă de statul în care trăim. Dar cadourile primite de interpreţi ştiu că nu au cum să le impoziteze. Nu pot fi impozitate cadourile şi dedicaţiile. Este o tradiţie ca lăutarul să cânte la urechea omului - o persoană poate să îi ceară unui lăutar să-i cânte o melodie de foc şi jale sau de inimă albastră - şi omul să se regăsească în muzica celui care interpretează. Acea persoană îşi găseşte alinarea şi omul îi mulţumeşte", a explicat Dan Bursuc.
Totodată, Dan Bursuc a spus că, de-a lungul timpului, a cântat pentru toate genurile de oameni. "Am cântat la tot felul de oameni şi toţi suntem oameni. Toţi simţim la fel. Nu ştiu cui nu-i place muzica", a mai spus Dan Bursuc.
Pe de altă parte, cântăreţul Costi Ioniţă, care, de-a lungul activităţii sale, a colaborat în mai multe rânduri cu interpreţi de manele, a declarat pentru MEDIAFAX că "toţi artiştii au firme şi se plătesc impozite".
"Cred că este o chestiune de imagine, în loc să se vadă pe ei de la vârf, aruncă lucruri, afirmaţii de genul ăsta. Toţi avem firme şi plătim impozite. Deşi am ieşit din branşa maneliştilor, ştiu că toţi au firme şi tot ce se cumpără - maşini, case - se cumpără pe firme. Este încă un circ. Eu zic ca impozitele mai mari să fie la cei de la vârf", a spus Costi Ioniţă.
Mult mai scurt în declaraţii a fost Adrian Minune. "Respectăm decizia domnului Boc. Mergem înainte", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Minune.
Emil Boc a afirmat, într-o conferinţă de presă, sâmbătă, că interpreţii de manele vor fi trataţi ca restul cetăţenilor, aceştia fiind nevoiţi să plătească impozite pe veniturile obţinute. "Se poate face prin controale indirecte, care vor permite ca şi maneliştii să fie trataţi ca toţi cetăţenii acestei ţări şi să plătească impozite şi taxe legale. E problema Finanţelor să stabilească modul în care se face această impozitare, dar există metoda controlului indirect", a afirmat Emil Boc.
El a spus că orice contribuabil din România care realizează venituri trebuie să plătească un impozit aferent la bugetul de stat. "Acum se elaborează normele de aplicare a Codului Fiscal, aprobat prin ordonanţă de urgenţă. Cel care face acest lucru e şeful ANAF. Normele vor fi aprobate prin ordin, până la sfârşitul lunii august", a afirmat premierul Emil Boc.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO