MANIFESTĂRI de Ziua Marinei, la Constanţa: Circa 10.000 de turişti şi localnici au asistat la ceremonii - FOTO

Aproximativ 10.000 de localnici şi turişti au asistat, sâmbătă, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa, la manifestările de Ziua Marinei, fiind prezenţi şi vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă.

Urmărește
1297 afișări
Imaginea articolului MANIFESTĂRI de Ziua Marinei, la Constanţa: Circa 10.000 de turişti şi localnici au asistat la ceremonii - FOTO

Manifestări de Ziua Marinei, la Constanţa (Imagine: MAI)

Programul evenimentelor a început la ora 10.00, când ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, şi cel al Apărării, Mircea Duşă, au fost întâmpinaţi de Garda de onoare şi muzica militară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Au avut loc apoi ridicarea pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei şi ridicarea pavilionului şi marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv, moment în care au fost executate şi 21 de salve de tun cu muniţie de manevră.

Ulterior, a fost citit ordinul comun al miniştrilor Apărării Naţionale, Transporturilor şi Administraţiei şi Internelor, iar drapelul de luptă al Statului Major al Forţelor Navale a fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militară" în grad de cavaler cu însemn pentru militari.

Până la ora 10.30 au fost citite mesajele din partea preşedintelui României, a altor oficialităţi civile şi militare, iar apoi, în memoria tuturor oamenilor mării, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, însoţit de un sobor de preoţi militari, a oficiat un Te Deum. În acest timp, pe mare, pentru cinstirea memoriei eroilor căzuţi la datorie, s-a desfăşurat ritualul marinăresc tradiţional de lansare a ancorelor de flori în valuri.

Ulterior, turiştii şi constănţenii prezenţi pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei au putut urmări sosirea alaiului "Zeului Neptun", iar după finalizarea festivităţilor oficiale, Statul Major al Forţelor Navale a organizat un exerciţiu militar la care au participat nave şi subunităţi aparţinând Forţelor Navale, dar şi structuri ale Forţelor Aeriene. În aplauzele celor prezenţi, semnalul de începere a exerciţiilor demonstrative pe mare a fost dat de trecerea a trei ambarcaţiuni rapide care au arborat la pupa drapelul Uniunii Europene, drapelul naţional şi cel al NATO, iar în paralel, un elicopter IAR Puma Naval a desfăşurat un zbor cu drapelul naţional.

A urmat apoi defilarea Navei şcoală "Mircea", având echipajul pe vergi, în semn de salut faţă de oaspeţii aflaţi la sărbătoarea marinarilor.

Ulterior, potrivit scenariului exerciţiului, patru avioane IAR 99 Şoim şi patru avioane MIG 21 Lancer, venind din direcţii opuse, au format două valuri de atac aerian asupra unei formaţii de nave, care, susţinute de elicoper, au pregătit şi au realizat respingerea atacului.

 

Simultan cu exerciţiile de pe mare, studenţi ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" din Constanţa au desfăşurat jocuri marinăreşti, care au avut ca scop evidenţierea calităţilor şi aptitudinilor practice pe care fiecare marinar trebuie să şi le perfecţioneze. Astfel, în aplauzele celor prezenţi au avut loc demonstraţii de aruncare a bandulei la punct fix în colac de salvare, un concurs de tras la parâmă, unul de alergare în sac şi un concurs de alergare cu oul în lingură.

Un alt moment care a încântat publicul şi a smuls ropote de aplauze din partea celor prezenţi la festivităţi a fost atacul simulat asupra Comandamentului Flotei, la care au participat puşcaşi marini, scafandri şi militari din forţele speciale, aplicaţie în timpul căreia a fost făcută o adevărată "risipă" de cartuşe de manevră.

Pe timpul exerciţiilor demonstrative, care au durat până în jurul orei 12.30, au putut fi urmărite nave militare maritime şi fluviale, ambarcaţiuni rapide, aeronave, forţe din subordinea Flotei, Centrului de Scafandri şi ale Batalionului de Infanterie Marină. Au avut loc exerciţii de căutare şi atac a unui submarin inamic, exerciţiu de combatere a migraţiei ilegale, de combatere a traficului ilegal pe mare şi altele asemănătoare, care au încântat publicul.

La sfârşitul exercţiului pe mare, din cauza căldurii, oficialităţile prezente nu au mai stat să privească şi defilarea navelor, retrăgându-se la adăpost în interiorul clădirii Comandamentului.

În timpul festivităţilor, a avut loc şi un incident, o fată de 14 ani căzând de pe dig pe stabilopozi, din cauza aglomeraţiei, şi fiind transportată cu o ambulanţă la spital.

La ora 13.00, "Zeul Neptun", împreună cu alaiul său, s-a deplasat în portul Tomis, unde, până la ora 15.00, patronează jocurile marinăreşti.

După apusul soarelui va fi aprins pavoazul electric la bordul navelor ancorate în larg, realizându-se astfel o ambianţă de sărbătoare, pentru ca ziua să se încheie cu retragerea cu torţe, pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Prefectura Constanţa, începând cu ora 22.00.

Ziua Marinei Române a fost oficializată ca onomastică a marinarilor români în 15 august 1902, iar de peste un secol sărbătoarea marinarilor atrage atenţia publicului atât prin ceremonii militare şi religioase, cât şi prin momente specifice vieţii şi tradiţiilor marinarilor - parade navale, exerciţii demonstrative, competiţii şi jocuri marinăreşti.

În acest an, sărbătorirea Zilei Marinei Române are loc în contextul împlinirii a 155 de ani de la crearea Marinei militare române moderne de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în anul 1860. În premieră, anul acesta, marinarii militari au participat la activităţile organizate de către Primăria oraşului Bicaz pe Lacul Izvorul Muntelui, de la poalele Muntelui Ceahlău.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici