- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.04.2013, 15:43)
- Elvira Gheorghita
Manuale noi în preuniversitar. Bugetul alocat pentru cărţile retipărite - 20 de milioane de lei
Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) informează că intenţionează să introducă manuale noi în preuniversitar, începând cu 2013-2014, ca urmare a realizării de noi programe şcolare, şi că bugetul pentru achiziţionarea cărţilor retipărite este de 20 de milioane de lei pentru anul şcolar următor.
Urmărește
358 afișări
Manuale noi în preuniversitar. Bugetul alocat pentru cărţile retipărite - 20 de milioane de lei
Într-un comunicat remis marţi MEDIAFAX, MEN precizează că a alocat, anual, bani pentru completarea stocului de manuale şcolare, bugetele destinate achiziţionării cărţilor retipărite fiind între 10.059.113 de lei şi 24.519.539 de lei în intervalul 2008-2013.
Referitor la manualele şcolare noi, ministerul arată că o primă etapă este demararea procesului de selecţie a proiectelor de manuale şcolare pentru clasa I. În acest sens, Ministerul Educaţiei Naţionale are în curs de aprobare o Metodologie privind evaluarea proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar.
MEN mai spune că, prin acest act normativ, se intenţionează asigurarea manualelor şcolare corecte şi de calitate, în conformitate cu programele şcolare în vigoare pentru fiecare disciplină/ modul de pregătire profesională şi cu planurile-cadru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gigi Becali: Oamenii lui Călin Georgescu mi-au cerut 350.000 de dolari ca să aducă echipa lui Trump în România
-
Războiul din Ucraina, ziua 1077. Declaraţia care îl va înfuria pe Putin. Volodimir Zelenski vrea ca Ucraina să primească arme nucleare / Şeful Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei demisionează / Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia
-
Simona Halep şi-a anunţat retragerea din tenis, după ce a pierdut în primul tur la Transylvania Open: „Corpul meu nu mai duce. Nu vreau să plâng, am fost numărul unu mondial”
Totodată, MEN urmăreşte ca proiectul de manual şcolar să fie realizat astfel încât utilizarea acestuia în procesul de predare-învăţare-evaluare să fie independentă de folosirea unor auxiliare curriculare.
Din 2006, se mai precizează în comunicat, ministerul nu a mai organizat nici o sesiune de evaluare a proiectelor de manuale şcolare/licitaţii pentru achiziţionarea manualelor şcolare noi.
Pe de altă parte, arată sursa citată, au fost alocate, anual, sume pentru completarea stocului de manuale şcolare. Astfel, bugetele destinate achiziţionării manualelor şcolare retipărite au fost de 24.519.538 lei pentru anul şcolar 2008-2009, de 10.059.113 lei pentru 2009-2010, de 16.263.576 lei pentru 2010-2011, de 16.696.000 lei pentru 2011-2012 şi de 17.255.000 lei pentru 2012-2013. Pentru anul şcolar următor, suma alocată este de 20.000.000 lei.
În sistemul de învăţământ preuniversitar românesc figurează, la ora actuală, 1.491 de titluri de manuale şcolare, dintre care 293 pentru învăţământul primar, 386 pentru gimnaziu, 339 pentru ciclul inferior al liceului şi 473 pentru ciclul liceal superior.
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), instituţie a MEN, coordonează procesul de completare a stocurilor de manuale şcolare pentru învăţământul obligatoriu, prin achiziţionarea manualelor şcolare retipărite.
În baza principiului descentralizării, inspectoratele şcolare sunt împuternicite să încheie contracte de retipărire a manualelor şcolare cu editurile interesate, cu încadrarea în fondurile bugetare alocate de către Ministerul Educaţiei, mai arată sursa citată.
Precizările MEN vin după ce Uniunea Editorilor din România (UER) a anunţat că intenţionează să solicite Ministerului Educaţiei blocarea evaluării şi achiziţiei de manuale pentru clasa I, utilizând la nevoie şi atacarea în contencios a documentelor de organizare.
UER consideră că atitudinea Ministerului Educaţiei "este una neprofesionistă, abuzivă, netransparentă şi păguboasă".
Reprezentanţii UER au subliniat că din partea Ministerului Educaţiei lipsesc strategia, calendarul, metodologiile de evaluare şi de achiziţionare a manualelor, bugetul, corpul de experţi evaluatori.
"Metodologia necesară elaborării manualelor n-a apărut nici până în prezent. De dialog, nici vorbă. În schimb, fără ca UER să fie anunţat, s-au întâmplat următoarele: la 18 aprilie, pe site-ul IFE apar subit programele şcolare de CP, I şi II, aprobate de ministru cu un ordin din 19 martie. La 22 aprilie se semnează un ordin privind retipăririle, unde clasa I este exclusă, concluzia fiind că aici vor fi manuale noi. La 25 aprilie, pe site-ul www.edu.ro se postează programele şcolare şi planul cadru", se arată într-un comunicat oficial al UER.
Preşedintele Uniunii Editorilor din România, Mario De Mezzo, a declarat că, dacă Ministerul Educaţiei nu va bloca evaluarea şi achiziţia de manuale pentru clasa I, UER va da în judecată Ministerul Educaţiei.
Premierul Victor Ponta a afirmat ulterior, marţi, că introducerea manualelor în format digital pentru învăţământul şcolar va genera un război între Ministerul Educaţiei şi "baronii" manualelor, obişnuiţi să redacteze aceleaşi cărţi în ultimii 10-15 ani, fără nicio legătură cu realitatea actuală.
Ponta a ţinut ca la începutul şedinţei de guvern, în faţa jurnaliştilor, să îi transmită acest mesaj ministrului de resort, Remus Pricopie.
"Vreau să vă anunţ public, aici, de faţă cu presa, că vă susţin în totalitate în războiul pe care în mod sigur o să îl aveţi cu o altă categorie de baroni din România, baronii manualelor, că în România în toate domeniile sunt nişte baroni care au pus stăpânire pe ceva. Înţeleg că acum sunt nemulţumiţi că vreţi să faceţi manuale electronice. Foarte bine, făceţi-le, domnule ministru! O să piardă unii care sunt obişnuiţi să facă aceleaşi manuale de zece ani, de cinşpe ani, nu mai au nicio legătură cu realitatea în care trăim în 2013, dar ei tot încasează bani de la părinţi şi de la şcoli", a spus Ponta.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că nu exclude ca, de anul viitor, să existe, cel puţin la clasele mici, câte două volume la fiecare manual, corespunzătoare semestrelor, pentru a mai uşura ghiozdanul cărat de elevi, alături de manualele digitale, cu aplicaţii multimedia.
"Din septembrie, copiii vor avea manual în format clasic, pe masă, iar pe pagina de internet, manuale.edu.ro, vor exista manualele în format digital", a spus Pricopie, precizând că este vorba de cărţi în format pdf, dar şi de aplicaţii multimedia.
Citește pe www.zf.ro: Germania, Franţa, Polonia: 2024 a fost doar începutul unui val de distrugeri de locuri de muncă şi restructurări de personal care se va extinde în 2025
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe