- Home
- Social
- BRAŞOV, (23.10.2013, 17:33)
- Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Maramureş, Zărneşti şi Munţii Apuseni, primele zone ce vor fi certificate ca destinaţii ecoturistice
Maramureş, Zărneşti şi Munţii Apuseni vor fi primele trei zone din ţară certificate ca destinaţii ecoturistice, începând din primăvara anului viitor, alte şase zone aflându-se pe lista viitoarelor destinaţii ecoturistice din România şi urmând să fie certificate până la sfârşitul anului 2014.
Urmărește
831 afișări
Maramureş, Zărneşti şi Munţii Apuseni, primele zone ce vor fi certificate ca destinaţii ecoturistice (Imagine: Raul Ştef/Mediafax Foto)
Anunţul a fost făcut, miercuri, la Poiana Braşov, la cea de-a doua ediţie a Conferinţei europene de ecoturism, de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Răzvan Filipescu, care a afirmat că nouă zone din ţară sunt propuse pentru a deveni destinaţii ecoturistice, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"România este printre primele ţări, dacă nu prima ţară din Uniunea Europeană, care a implementat sistemul de certificate a destinaţiilor ecoturistice. Este un parteneriat făcut de noi, ca Autoritate naţională de turism, împreună cu mediul privat, cu asociaţia pentru ecoturism din România, s-au stabilit criteriile conform unui sistem european de desemnare a destinaţiilor ecoturistice. În prezent, avem în lucru trei dosare, trei cereri pentru a deveni destinaţii ecoturistice, iar alte şase sunt în analiză", a spus Filipescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi ce ai de făcut la alegeri. Pui ștampila pe alb!
-
Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce enclava palestiniană
-
DNA despre scandalul panourilor: nu este dispusă efectuarea urmăririi penale faţă de nicio persoană
-
Procurorii din New York spun că se vor opune respingerii condamnării lui Trump
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism a mai spus că destinaţiile care au dosarele de certificare "în lucru" sunt: "Creasta Cocoşului-Mara-Cosău" din Maramureş, "Pădurea Craiului" din Munţii Apuseni şi "Piatra Craiului" din zona Zărneşti.
Printre destinaţiile care vor primi certificarea de zone ecoturistice se numără, de asemenea, zona "Crişan - Mila 23" din Delta Dunării, "Ţara Haţegului - Retezat" şi "Ţara Dornelor" din Munţii Călimani.
"Problema este că cei care aplică pentru aceste destinaţii eco trebuie să facă un parteneriat inclusiv la nivel local, inclusiv cu societăţile care se ocupă de deşeuri şi mai durează puţin. Deja avem oamenii pe teren, sunt echipe mixte care se duc şi fac certificarea acestor zone", a mai spus Filipescu.
Potrivit acestuia, criteriile în funcţie de care o zonă este certificată ca destinaţie ecoturistică sunt "numeroase" şi fac referire la aspecte cum ar fi: utilizarea parţială de diverse surse de energie alternativă, managementul deşeurilor în zona respectivă, conservarea mediului.
Întrebat dacă România are mai mari şanse să atragă turişti prin intermediul ecoturismului decât prin intermediul unităţilor turistice clasice, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism a răspuns: "Cu siguranţă".
"La nivel european vorbim de o creştere a gradului de urbanizare, foarte multă lume trăieşte în mediul urban şi foarte multă lume încearcă să caute diversitate şi experienţe noi şi România are acest potenţial. La nivel european există o tendinţă pentru tot ceea ce înseamnă îmbunătăţire a stilului de viaţă. Uitaţi-vă la ţările occidentale: toată lumea caută produse bio, produse ecoturistice, o reîntoarcere spre natură. Noi avem acest potenţial şi trebuie valorificat şi nu în ultimul rând profilul turistului căruia România i se adresează este exact acel turist cu discernământ, care are o anumită educaţie, deci partea noastră de promovare şi produsele noastre se adresează exact acestor categorii", a mai spus Răzvan Filipescu.
România găzduieşte, în perioada 23 - 25 octombrie, a doua ediţie a Conferinţei Europene de Ecoturism, la care participă reprezentanţi din sectorul de afaceri, ONG-uri, federaţii şi administraţii de arii protejate, asociaţii de ecoturism din 20 de ţări.
Criteriile pentru desemnarea destinaţiilor de ecoturism, elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi mai mulţi parteneri, au fost lansate în Bucureşti, la Bibilioteca Naţională a României, în cadrul Conferinţei Naţionale de Ecoturism din noiembrie 2012.
Acestea au fost elaborate pe baza celor dezvoltate de Consiliul Global de Turism Durabil (GSTC) şi a Standardelor Europene de Ecoturism (EETLS), de către Grupul de lucru interministerial pentru dezvoltarea ecoturismului în România, format din reprezentanţi ai MDRT, Ministerului Mediului şi Pădurilor, Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Turism, Asociaţiei de Ecoturism din România (AER), WWF Programul Dunăre Carpaţí România, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociaţíei pentru Turism Rural Ecologic şi Cultural din România şi ai Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.
Potrivit iniţiatorilor, România este prima ţară din Europa care lansează criterii de evaluare pentru destinaţiile de ecoturism.
Citește pe alephnews.ro: Gemini este acuzat că i-a spus unui utilizator „te rog să mori” și „ești o pierdere de timp și de resurse. Ești o pată pe univers”
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
CANCAN.RO
Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe