- Home
- Social
- (31.03.2021, 10:21)
- Mara Raducanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Maria Desmirean, co-founder Biodeck, despre Directiva UE: „Zece obiecte din plastic vor fi interzise” / „În urma noastră rămân munţi de plastic”
- Maria Desmirean: „Având în vedere pandemia, lumea nu prea mai e dispusă să accepte acest gen de ambalaje reutilizabile şi mergem în continuare pe ideea asta de unică folosinţă”
- Maria Desmirean: „Au ales un număr de 10 obiecte care sunt cel mai des întâlnite în ape şi oceane. Pieptenele cred că va mai fi de plastic”
- Maria Desmirean: „Se trece legislaţie şi se adoptă legislaţie în favoarea mediului înconjurător, dar din păcate prea puţini dintre noi o respectă”
Urmărește
469 afișări
Maria Desmirean, co-founder Biodeck – un proiect lansat în 2017 care oferă o gamă largă de ambalaje de unică folosinţă 100% biodegradabile şi reciclabile, făcute din plante – a declarat în emisiunea „Ochii pe mine!”, de la Aleph News, faptul că Uniunea Europeană are o listă cu zece obiecte din plastic pe care vrea să le interzică.
Ce spune invitata lui Vlad Craioveanu despre educaţia românilor în ceea ce priveşte respectarea mediului înconjurător, dar şi cât de mult a schimbat pandemia această percepţie?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Maria Desmirean: „Începând cu luna iulie vor fi interzise...”
„Se cheamă directiva single use plastics şi, începând cu luna iulie, vor fi interzise spre comercializare un număr de 10 obiecte sau, mă rog, ambalaje din plastic. Şi anume paiele de băut pentru sucuri, beţişoarele de urechi, tacâmurile, etc. Sunt, de exemplu, beţişoare de urechi din bambus. Au ales un număr de 10 obiecte care sunt cele mai des întâlnite în ape şi oceane. Pieptenele cred că va mai fi de plastic.”
Are românul o educaţie în ceea ce priveşte respectarea mediului înconjurător?
Maria Desmirean a recunoscut însă că, deşi se fac paşi importanţi pentru a aplica legislaţia în vigoare pe partea de mediu, sunt puţini oameni care o respectă cu adevărat.
„Ar trebui să se facă ceva pentru aplicarea legislaţiilor în vigoare pentru că, pe deoparte, se fac paşi în direcţia asta. Adică, da, se trece legislaţie şi se adoptă legislaţie în favoarea mediului înconjurător, dar din păcate prea puţini dintre noi o respectă. Şi aici rezultatele vorbesc de la sine.”
Care sunt efectele pandemiei asupra industriei de ambalaje biodegradabile, dar şi cum s-a schimbat comportamentul românului, ţinând cont de vremurile pe care le trăim? Există politici de mediu în România?
„Dacă înainte de pandemie vorbeam de un interes tot mai mare către reutilizabile, se discuta foarte mult de utilizarea paharelor şi ceştilor de cafea reutilizabile când te duci la coffee shop, acum, având în vedere pandemia, lumea nu prea mai e dispusă să accepte acest gen de ambalaje reutilizabile şi mergem în continuare pe ideea asta de unică folosinţă”, a explicat Maria Desmirean.
Maria Desmirean: „În urma noastră rămân foarte multe gunoaie, munţi de plastic!”
Invitata lui Vlad Craioveanu a povestit şi de unde a pornit ideea Biodeck, dar şi cum a fost ea primită pe piaţa din România.
„Această idee ne-a venit, mie şi prietenilor, când eram la un festival de muzică şi ne-am dat seama că în urma noastră rămân foarte multe gunoaie. Ambalaje de cele mai multe ori. (...) Rămâneau munţi de plastic. Se pot face şi ambalaje pe bază de plante. Pot fi mai multe, în mare parte amidonul de porumb, amidonul de cartof, trestie de zahăr.”
Maria Desmirean: „Mare parte din această receptivitate vine şi din presiunea Uniunii Europene”
„Ne-am bucurat de o receptivitate foarte mare din partea lanţurilor de supermarketuri şi, în special, a firmelor mari. Mare parte din această receptivitate vine şi din presiunea Uniunii Europene, dar şi a consumatorului. Pentru că se aşteaptă ca marile companii să aibă demersuri mai sustenabile şi să facă paşi concreţi în direcţia aceasta.”
Maria Desmirean, despre planul naţional de redresare şi rezilienţă
„Din punctul meu de vedere, România are un noroc foarte mare, cel puţin din perspectiva mediului, că vin aceste ţinte de reciclare, cum le numesc ei, ţintele de mediu (n.r. - Uniunea Europeană). Şi atunci suntem cumva obligaţi, forţaţi, trebuie să facem ceva în direcţia asta.
În momentul de faţă, de exemplu, se lucrează, există bugetul ăsta - planul naţional de redresare şi rezilienţă, îi zic ei. Şi au obligativitatea să cheltuie bani pentru mediu. Toate proiectele pe care le fac ei trebuie să aibă şi o componentă de mediu. Deci obligat, forţat, se poate şi la noi”, conchide co-fondatoarea Biodeck.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36