- Home
- Social
- ORADEA, (28.05.2013, 18:34)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Maria Schutz, fost manager al serelor Oradea şi Codlea, condamnată la 12 ani de închisoare cu executare
Maria Schutz, fostul manager al serelor Oradea şi Codlea, a fost condamnată de Tribunalul Bihor la 12 ani de închisoare cu executare pentru privatizarea frauduloasă a celor două societăţi, în acelaşi dosar fiind condamnate alte trei persoane, însă sentinţa nu este definitivă.
Urmărește
1638 afișări
Maria Schutz (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)
Tribunalul Bihor a pronunţat marţi, în şedinţă publică, sentinţa în cazul Mariei Schutz, fost manager al societăţilor Orser Oradea şi Sere Codlea, dispunând condamnarea acesteia la 12 ani de închisoare cu executare în dosarul în care procurorii DNA au trimis-o în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă, în formă continuată.
Alături de Schutz, au fost condamnaţi la câte 10 ani de închisoare cu executare Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului, şi Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS. Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA, a primit, la rândul său, doi ani de închisoare cu executare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: La 1000 de zile de război, Ucraina atacă Rusia pentru prima dată cu rachetele americane cu rază lungă. A fost încălcată doctrina nucleară a lui Putin, promulgată chiar astăzi
-
Bursele încep să scadă după ce Ucraina a lovit în Rusia cu rachete fabricate în SUA: la Bucureşti indicele BET pierde 0,5%, peste Ocean contractele futures scad. În Europa toate marile burse sunt pe roşu
-
Germania suspectează sabotaj în cazul cablurilor submarine avariate din Marea Baltică
-
Prima reacţie a Rusiei după ce Ucraina a folosit pentru prima dată în istorie rachete ATACMS americane pentru a lovi în interiorul teritoriului rus
Instanţa i-a obligat, totodată, pe Popa, Ciobanu şi Schutz, în solidar cu Societatea Agricolă Worldser Ţuglui şi Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui, la plata sumei de 3.100.882 dolari către Agenţia Domeniilor Statului, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând valoarea investiţiilor nerealizate, respectiv 6.667.069 lei şi 1.332.760 euro, care reprezintă rate, dobânzi şi penalităţi.
Maria Schutz a mai fost condamnată, în solidar cu Societatea Agricolă Worldser Ţuglui, la plata sumei de 14.803.588 lei în favoarea ANAF - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor cu titlu de despăgubiri civile şi la plata sumei de 3.457.510 lei în favoarea părţii civile SC Electrocentrale SA Oradea, furnizorul local de energie termică, cu titlu de despăgubiri civile.
De asemenea, împreună cu Ion Dascălu şi în solidar cu Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui, Maria Schutz mai trebuie să plătească despăgubiri civile de 19.496.979 lei în favoarea ANAF - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov şi 2.317.904 lei în favoarea Direcţiei pentru Agricultură Braşov.
Tribunalul Bihor a dispus, totodată, anularea hotărârilor judecătorului delegat de la Oficiul Registrului Comerţului Bihor prin care s-a majorat în mod fictiv capitalul social al SC Orser SA Oradea, precum şi anularea facturilor fiscale pentru care s-a solicitat şi s-a obţinut alocaţie de la bugetul statului pentru SC Sere Codlea SA Braşov.
"Se dispune restabilirea situaţiei anterioare datei de 29 septembrie 2000 pentru SC Sere Codlea SA Braşov şi datei de 10 octombrie 2002 pentru SC Orser SA Oradea, sens în care se dispune anularea tuturor contractelor de vânzare-cumpărare prin care au fost înstrăinate toate activele celor două societăţi comerciale", se specifică în sentinţă.
De asemenea, judecătorul a dispus menţinerea sechestrului asigurător dispus, în 2007, de procurorii DNA asupra tuturor bunurilor aparţinând Mariei Schutz, până la concurenţa sumei de 19.978.604 lei, pentru proprietăţile fostului director general al Agenţiei Domeniilor Statului Corneliu Popa până la concurenţa sumei de 18.671.331 lei, asupra bunurilor aparţinând lui Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS, până la concurenţa sumei de 18.671.331 lei.
Sentinţa nu este definitivă. Cei trei inculpaţi pot să atace soluţia prin apel, în termen de 10 zile de la pronunţare.
Maria Schutz a fost trimisă în judecată, în decembrie 2007, de către DNA pentru trei infracţiuni de înşelăciune având consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă, în formă continuată, alături de ea fiind inculpaţi şi Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului, Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS, şi Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA.
Potrivit comunicatului transmis de procurori în 18 decembrie 2007, Maria Schutz, Corneliu Popa, Mihai Ciobanu şi Ion Dascălu au provocat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro ADS şi Direcţiei pentru Agricultură Braşov prin fraudele comise cu ocazia privatizării şi post-privatizării societăţilor Orser SA Oradea şi Sere Codlea SA.
Din anchetă a reieşit că, în octombrie 2002, ADS, reprezentată de directorul general şi preşedinte al consiliului de administraţie Corneliu Popa, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni aparţinând SC Orser SA Oradea şi de concesiune a 104 hectare de teren, cu societatea agricolă Worldser Ţuglui, din judeţul Dolj, reprezentată de Maria Schutz.
Contractul a fost încheiat în urma unei licitaţii câştigate de firma doljeană care, deşi oferise un preţ pe acţiuni mai mic decât cel al contra-ofertantului, şi-a asumat obligaţia de a realiza un program de investiţii din surse proprii de peste 2 milioane de dolari în doi ani.
Ulterior, deşi nu fuseseră realizate obligaţiile investiţionale asumate prin contract, directorul general al ADS, sprijinit de fostul director al Direcţiei Urmărire Contracte, a încheiat un act adiţional, fără aprobarea Consiliului de Administraţie, prin care a prelungit la cinci ani termenul de realizare a investiţiei.
"În perioada derulării contractului, inculpata Schutz Maria a prezentat date nereale care atestau realizarea investiţiilor asumate. În realitate, majoritatea activelor Orser SA Oradea au fost înstrăinate către SC Gini Transcom SRL Craiova, una din societăţile controlate de Schutz Maria. Înstrăinarea a fost posibilă deoarece inculpata a creat aparenţa unor datorii ale Orser SA către firma respectivă, în condiţiile în care existau datorii reale către alţi creditori", se specifica în comunicatul DNA.
Potrivit sursei citate, Schutz a folosit aceeaşi metodă şi cu ocazia adjudecării licitaţiei şi încheierii, în septembrie 2000, a contractului de privatizare pentru Sere Codlea SA Braşov, prin Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui, a cărei preşedintă era, precum şi pe parcursul executării acestui contract.
"Licitaţia a fost câştigată datorită angajamentului de a face investiţii de peste 1 milion de dolari, deşi societatea agricolă respectivă se înfiinţase cu două săptămâni înainte de înscrierea la licitaţie, nu desfăşurase nicio activitate agricolă, iar oferta de preţ pe acţiune fusese inferioară decât cea a contra-ofertantului", au constatat procurorii.
Ulterior, deşi Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui nu achitase ratele pentru acţiuni, iar investiţiile asumate nu fuseseră realizate, şefii ADS Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu au încheiat un act adiţional prin care au prelungit termenul de plată. În final, Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui nu a achitat diferenţa de 80 la sută din preţul acţiunilor, iar serele au fost falimentate, prin folosirea aceleiaşi firme Gini Transcom SRL.
Maria Schutz a fost acuzată de procurori şi că, în 2002, ca preşedinte al Asociaţiei Agricole AGRO 2001 Ţuglui, acţionar majoritar la SC Sere Codlea SA Braşov, a cerut şi primit o subvenţie de 70 la sută din valoarea unor instalaţii de irigat prin prezentarea unor documente care atestau în mod nereal că instalaţiile respective ar fi fost achiziţionate de la Gini Transcom Craiova. "În realitate, acestea erau doar componente sau instalaţii pentru care s-a mai obţinut subvenţie", se specifica în comunicatul DNA.
Citește pe alephnews.ro: Unul din cinci cupluri din România își dorește un copil, dar nu îl poate avea / Italia a adoptat cea mai dură lege din lume împotriva maternității surogat
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l cunoască
CANCAN.RO
Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:59
-
astăzi, 15:53
Biroul Permanent Reunit a aprobat constituirea comisiilor de anchetă solicitate de PSD şi PNL