Marian Sârbu dezminte informaţiile privind reducerea concediului de creştere a copilului

Marian Sârbu a dezminţit, marţi, că ar exista un proiect privind reducerea concediului de creştere a copilului şi a declarat că există propuneri ale unor organizaţii nonguvernamentale referitor la transferarea unei părţi din indemnizaţia de creştere a copilului în fondul de salarii pentru bone.

Urmărește
5 afișări

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a precizat că propunerea organizaţiilor nonguvernamentale este, deocamdată, la nivel de discuţie, neexistând un proiect în acest sens.

Totodată, el a susţinut că nu exitsă un proiect privind reducerea concediului de creştere a copilului de la doi ani la un an şi jumătate.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu, a declarat, luni, la întâlnirea organizată de ANPDC cu direcţiile judeţene, că în minister se lucrează la un proiect de act normativ prin care, durata concediului pentru creşterea copilului să fie redusă de la doi ani la un an şi jumătate.

Secretarul de stat a explicat că măsura are în vedere încurajarea femeilor de a se întoarce mai repede la muncă.

Mariana Nedelcu a mai spus că proiectul de act normativ prevede că mamele care vor decide să se întoarcă mai repede la muncă ar putea primi 30% din salariul primit pentru creşterea copilului, dar nu mai puţin de 600 lei.

Totodată, prin legea serviciilor pe timp de zi, finalizată de ANPDC, femeile care vor dori să se întoarcă la muncă vor putea apela la serviciile unei bone. De asemenea, ea a mai spus că se ia în calcul şi posibilitatea remunerării bunicilor în cazul în care aceştia se vor ocupa de creşterea copilului, fără a preciza însă cine îi va plăti pe aceştia.

Secretarul de stat a susţinut că, în minister, a început să se lucreze şi referitor la o lege privind acordarea indemnizaţiei pentru tripleţi.

Mariana Nedelcu a mai spus, luni, că în Uniunea Europeană se lucrează la o lege europeană prin care să se poată acorda concediu maternal şi pentru tată.

Ea a explicat că acest concediu maternal nu este echivalentul concediului pe care-l pot lua în prezent taţii în vederea creşterii copilului, ci se referă la faptul că atât mama, cât şi tatăl vor putea sta în concediu o lună de zile.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează faptul că persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului Fiscal, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Potrivit prevederilor articolului 6 alineatul 1 din OUG 148, concediul şi indemnizaţia lunară, precum şi stimulentul lunar se cuvin pentru fiecare dintre primele trei naşteri sau, după caz, pentru primii trei copii adoptaţi, luaţi în plasament sau în plasament în regim de urgenţă ori încredinţaţi în vederea adopţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici