Marian Vanghelie, audiat la DNA ca martor în dosarul privind Realitatea Media: Am discutat cu Elan despre Maricel, cu Maricel despre Elan, iar cu Guşă despre cei doi

Primarul Sectorului 5, Marian Vangelie, s-a prezentat vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), el declarând că a fost citat ca martor în dosarul privind Realitatea Media.

Urmărește
417 afișări
Imaginea articolului Marian Vanghelie, audiat la DNA ca martor în dosarul privind Realitatea Media: Am discutat cu Elan despre Maricel, cu Maricel despre Elan, iar cu Guşă despre cei doi

Marian Vanghelie, audiat la DNA ca martor în dosarul privind Realitatea Media

Vicepreşedintele PSD Marian Vanghelie a spus, la intrarea în sediul DNA, că a fost chemat să dea declaraţii în calitate de martor. El a precizat că va afla mai multe informaţii despre citarea sa la DNA după ce va discuta cu procurorii.

Vanghelie, la ieşirea de la DNA: Am discutat cu Elan despre Maricel, cu Maricel despre Elan, iar cu Guşă despre cei doi

Primarul Marian Vanghelie a declarat vineri, la ieşirea de la DNA, că a avut discuţii cu Elan Schwartzenberg, Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, dar nu a dorit să spună dacă tema a fost o posibilă cumpărare a postului Realitatea TV.

Vanghelie a mai arătat, după ce a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul privind Realitatea Media, că are o relaţie bună şi cu Cozmin Guşă, şi cu Elan Schwartzenberg, "cu tot trustul".

Edilul Sectorului 5 a mai spus că anchetatorii l-au întrebat şi de ce nu mai merge la emisiunile de la Realitatea TV, el arătând că săptămâna viitoare se va programa pentru a merge la Realitatea, "ca să nu se înţeleagă greşit".

Întrebat concret dacă a vorbit cu Schwartzenberg, Guşă şi Păcuraru despre o posibilă tranzacţie privind Realitatea TV, Vanghelie a arătat că atunci când a fost în concediu la Monaco, timp de trei zile, a întâlnit peste 300 de români, însă nu a precizat dacă a discutat atunci despre cumpărarea postului.

În acelaşi context, întrebat dacă a fost interesat de cumpărarea postului TV, edilul a spus că a purtat discuţii cu "toată lumea" despre România, despre Bucureşti, şi a menţionat că nimeni din televiziune nu i-a cerut niciodată bani.

Pe de altă parte, întrebat dacă îl cunoaşte pe Maricel Păcuraru şi în ce relaţii este cu acesta, Vanghelie a declarat: "Cum să nu-i cunosc, îi cunosc pe toţi. De ce nu mă întrebaţi dacă îl cunosc pe Cozmin Guşă? Cum să nu-i cunosc, dacă de 20 de ani mă ocup aici de politică. Cu domnul Elan am discutat despre domnul Maricel şi cu domnul Maricel am discutat despre domnul Elan şi cu domnul Guşă am discutat despre domnul Elan şi domnul Maricel. Şi împreună, am făcut un calcul, am băut 180 de cafele. Vă mulţumesc".

În acelaşi dosar a fost audiat, tot vineri, omul de afaceri Remus Truică.

Acesta a spus, la ieşirea de la DNA, că în "toamna-iarna anului trecut" a participat alături de alte persoane, pe care nu le-a nominalizat, la dezbateri privind posibilitatea preluării de acţiuni Realitatea Media.

Întrebat ce sumă ar fi dorit să investească în acţiuni Realitatea Media, Truică nu a dorit să facă niciun comentariu.

Şi Adriean Videanu a fost audiat vineri la DNA, în calitate de martor, în dosarul privind vânzarea de acţiuni ale societăţii Realitatea Media.

Întrebat ce le-a spus anchetatorilor, Videanu a arătat că nu poate să spună ce a discutat cu anchetatorii, dar a precizat că a participat "la nişte emisiuni la Realitatea, în direct". "Au fost multe emisiuni şi a fost singura mea relaţie cu Realitatea", a adăugat Videanu.

El a precizat că singurul mod în care ar colabora pe linie de afaceri cu Realitatea Media ar fi doar dacă societatea s-ar arăta interesată de achiziţia de marmură.

Întrebat în ce relaţie este cu fraţii Schwartzenberg şi cu Maricel Păcuraru, Videanu a spus că pe Maricel Păcuraru şi Fabian Schwartzenberg nu îi cunoaşte. Videanu a adăugat că îl cunoaşte pe Elan Schwartzenberg şi este "într-o relaţie normală, obişnuită" cu acesta.

Întrebat dacă a finanţat Realitatea Media, Videanu a exclamat: "Niciodată, niciodată nu am finanţat niciun trust de media din România!". Acesta a precizat că pe vremea când era primar al Capitalei "a tăiat toate publicităţile".

În 25 octombrie, DNA a anunţat că deputatul PSD Marius Manolache, cumnata lui Elan Schwartzenberg, Oana Mihaela, omul de afaceri Liviu Luca şi administratorul special al Realitatea Media Florin Bercea, alături de alte societăţi comerciale, au fost puşi sub învinuire în dosarul preluării acţiunilor televiziunii.

Marius Manolache este deputat PSD şi este acuzat în acest dosar că în calitate de avocat angajat de administratorul societăţii Strategies Research Investments ar fi semnat un contract de vânzare-cumpărare acţiuni, ce conţine menţiuni nereale cu privire la data încheierii şi care ulterior a fost utilizat de alte persoane pentru a justifica modul de dobândire de către această societate a acţiunilor Realitatea Media.

Oana Mihaela Schwartzenberg (Moldovan) este cumnata lui Elan Schwartzenberg şi este acuzată de anchetatorii DNA de complicitate la bancrută frauduloasă şi tentativă la înşelăciune, deoarece există indicii că, în calitate de avocat, a contribuit la vânzarea mărcilor SC Realitatea Media SA în frauda creditorilor.

Omul de afaceri Liviu Luca a fost pus sub învinuire în acest caz pentru delapidare, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Florin Bercea, administratorul special al societăţii Realitatea Media, este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În cazul acestuia anchetatorii arată că există indicii că, în calitate de administrator special, a solicitat înregistrarea menţiunilor privind schimbarea acţionariatului Realitatea Media utilizând extrase ale registrului acţionarilor falsificate.

Alături de aceştia, au fost puse sub învinuire mai multe persoane juridice respectiv societatea Geoasset, acuzată de spălarea banilor şi complicitate la delapidare, deoarece în cauză există indicii că prin intermediul unui contract de asociere în participaţiune a fost însuşită suma de 20 milioane lei în interesul unor persoane fizice precum Maricel Păcuraru şi Liviu Luca, precum şi al unor persoane juridice.

DBV Media House şi Grup Financiar IFN sunt acuzat de complicitate la delapidare, deoarece există indicii că acestea ar fi fost utilizate pentru a furniza sume de bani destinate societăţii Realitatea Media.

GMG Media Box este acuzată în acest caz de bancrută frauduloasă, deoarece ar fi fost folosită în scopul preluării controlului asupra procedurii insolvenţei în care se afla Realitea Media.

În acelaşi dosar au fost puse sub învinuire firmele Realitatea Media, Strategies Research Investments - deţinută de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru - şi Rovigo, fostul administrator judiciar al Realitatea Media, anunţa în 17 octombrie DNA.

SC Realitatea Media SA este urmărită penal pentru spălare de bani, având în vedere că, potrivit anchetatorilor, "există date şi indicii temeinice că a fost finanţată cu bani proveniţi din evaziune fiscală, transferul banilor fiind realizat sub forma unor contracte de împrumut".

SC Strategies Research Investments SRL a fost pusă sub învinuire pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având în vedere că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în favoarea acestei societăţi au fost falsificate documente, prin antedatare, pentru a modifica registrul acţionarilor, potrivit DNA.

Societatea Rovigo SPRL este acuzată de bancrută frauduloasă, pentru că ar fi fost folosită pentru înstrăinarea mărcilor Realitatea Media, au precizat procurorii DNA.

Reprezentanţilor legali ai celor trei societăţi li s-au adus în 17 octombrie la cunoştinţă învinuirile.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal Maricel Păcuraru, Mirel Mircea Amariţei şi Sorin Ionuţ Barbu, fiind acuzaţi că, în cadrul procedurii insolvenţei Realitatea Media, au antedatat contracte de cesiune, pentru a prejudicia societatea.

Alte nouă persoane - Fabian Schwartzenberg, Daniela Madi Ionescu, Monica Hoffman, Adrian Radu, Adrian Marian Vîlsan, Tamara Bătrînache, Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe şi Carmen Stăncescu - sunt urmărite penal pentru infracţiuni ce au avut ca scop influenţarea deciziilor privind SC Realitatea Media SA şi preluarea acesteia.

Societatea Realitatea Media, care deţine televiziunea de ştiri Realitatea TV, se află în insolvenţă din septembrie 2011. Administratorul judiciar al Realitatea Media este Judiciar HM Expert IPURL.

CNA a aprobat, pe 30 aprilie 2013, modificarea acţionariatului Realitatea TV, Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru fiind acţionarii majoritari ai societăţii Realitatea Media SA, în timp ce Elan Schwartzenberg şi copiii lui Sorin Ovidiu Vântu nu mai au nicio participaţie la societatea care deţine licenţa televiziunii.

Acţionariatul societăţii Realitatea Media SA a fost modificat oficial pe 8 martie 2013, conform documentelor depuse la Oficiul Registrului Comerţului.

Din acţionariatul Realitatea Media SA, care se află în insolvenţă, a ieşit Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited. Din acţionariatul Realitatea Media SA nu mai fac parte nici omul de afaceri Elan Schwartzenberg şi nici copiii lui Sorin Ovidiu Vântu.

În prezent, asociatul majoritar al Realitatea Media SA este societatea Strategies Research Investments SRL (86,513817357%), ai cărei acţionari sunt Cozmin Guşă (50%) şi Maricel Păcuraru (50%)

Ceilalţi asociaţi ai Realitatea Media SA sunt: Sindicatul Naţional "Petrom-Energie" (5,423391979%), PSV Company SA (7,555789039%), SC Global Video Media SRL (0,507001207%), Florin Bercea (0,000000139%), care este şi administrator special al Realitatea Media SA, Eugen Gheorghe Luha (0,000000139%), Gheorghe Cristian Toroipan (0,000000139%).

Pe de altă parte, pe 10 aprilie 2012, Ioana Vântu, fiica lui Sorin Ovidiu Vântu, a fost numită director al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited. Tot atunci, Ioana şi Ionuţ Vântu, copiii lui Sorin Ovidiu Vântu, au preluat împreună 82% din acţiunile Bluelink, în timp ce omul de afaceri Elan Schwartenberg a rămas cu 9% din acţiunile firmei (în loc de 90,9091% din acţiunile Bluelink, pe care le deţinea din aprilie 2011). Restul de 9 procente din Bluelink i-au revenit lui Vitalie Dobândă, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, potrivit unor informaţii publicate, la momentul respectiv, de site-ul Rise Project şi paginademedia.ro.

Totuşi, Ioana Vîntu anunţase oficial, pe 2 mai 2011, într-o conferinţă de presă, că Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, iar tatăl ei nu mai este asociat în niciun fel în această afacere.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici