Marian Vanghelie, audiat la DNA: "Ponta şi Dragnea şi-au bătut joc de diaspora. Am dat o declaraţie de martor"

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a venit, vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, surse judicare declarând că edilul va fi audiat în calitate de martor, în dosarul privind votul din diaspora, de la alegerile prezidenţiale. La ieşirea din sediul DNA, Vanghelie a declarat că responsabili pentru problemele votului din diaspora sunt Victor Ponta şi Liviu Dragnea, care "şi-au bătut joc de români".

Urmărește
1728 afișări
Imaginea articolului Marian Vanghelie, audiat la DNA: "Ponta şi Dragnea şi-au bătut joc de diaspora. Am dat o declaraţie de martor"

Marian Vanghelie (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

UPDATE 13:13 - Vanghelie: Ponta şi Dragnea şi-au bătut joc de diaspora; am dat la DNA o declaraţie de martor

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat că responsabili pentru problemele votului din diaspora sunt Victor Ponta şi Liviu Dragnea, care "şi-au bătut joc de români", iar justiţia va stabili responsabilii, precizând că a dat la DNA o declaraţie de martor, în care a spus ce crede.

Marian Vanghelie a spus, la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), că a dat o declaraţie de martor în faţa anchetatorilor, în dosarul privind problemele la votul din diaspora, la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.

"Am spus ceea ce cred şi nu m-am delimitat nicio secundă de la ceea ce am spus şi public. Nu am făcut nimic altceva decât să explic declaraţia mea publică, cu argumente bazate pe logică. Nu am hârtii sau alte documente pe care să le aduc procurorilor, pentru că eu nu lucrez în MAE sau la vreo altă instituţie", a spus Marian Vanghelie.

Întrebat cine crede că este responsabil de problemele de la votul din diaspora, Marian Vanghelie a răspuns: "Cred că sunt împreună Victor Ponta cu Liviu Dragnea".

Primarul Sectorului 5 a adăugat că, în opinia lui, "cei ce au condus campania sunt cei responsabili". "Şi-au bătut joc băieţii ăştia, iar justiţia acum trebuie să lămurească cine este responsabil", a mai spus Vanghelie.

Marian Vanghelie a precizat că nu are o "bătălie personală" cu Victor Ponta şi că, "în contextul actual, de un penibil foarte mare, trebuie să spunem adevărul".

Edilul Sectorului 5 a mai arătat că a participat la foarte multe discuţii la nivelul PSD şi că, în opinia sa, a fost exclus din partid pentru că îl tot alegea lumea. "De aceea nu au pus un director de campanie, pentru că nu găseau aşa ca mine", a mai spus Vanghelie.

Marian Vanghelie a precizat că, din primăvară, vrea să facă un tur al ţărilor în care se află mulţi români, precum Spania şi Italia, unde să le explice celor interesaţi ce s-a întâmplat în realitate referitor la votul din diaspora.

Marian Vanghelie a spus, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că nu ştie în ce dosar a fost citat să dea declaraţii, urmând să afle mai multe informaţii după discuţiile cu procurorii.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Marian Vanghelie a fost citat în calitate de martor, în dosarul privind organizarea, în secţiile de votare din străinătate, a alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014.

Direcţia Naţională Anticorupţie face cercetări cu privire la faptă, şi în acest stadiu al anchetei, strânge probe în dosarul privind problemele la votul din diaspora.

Dosarul privind probleme la votul din diaspora, la alegerile prezidenţiale, a fost constituit iniţial pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), prin conexarea a şase dosare penale care au vizat plângeri legate de modul de desfăşurare a scrutinului. Faptele sesizate în plângeri sunt abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, în 2 decembrie 2014, dosarul de la PICCJ, întrucât DNA avea în lucru un alt dosar care vizează aceleaşi fapte.

În 8 decembrie, Autoritatea Electorală a transmis mai multe documente solicitate de DNA, între acestea numărându-se corespondenţa intra şi interinstituţională privind votul din diaspora.

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record, însă în mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean. Înlocuitorul lui, Teodor Meleşcanu, a făcut apel, înaintea turului al doilea, ca românii din diaspora să vină la vot devreme, el menţionând că dacă declaraţiile pe propria răspundere sunt completate din timp şi dacă cei şapte membri ai secţiei sunt prezenţi, numărul celor care vor vota se va dubla.

După scrutin, Meleşcanu şi-a cerut scuze românilor din diaspora care nu au putut vota şi a declarat că trebuie identificate soluţii legislative pentru a asigura condiţiile ca românii să-şi exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla în străinătate.

La două zile după turul al doilea, şi Meleşcanu a demisionat, el precizând că face acest lucru pentru că nu toţi românii din diaspora au putut vota şi că a luat această decizie ca "om de onoare", "într-o ţară în care nimeni nu prea-şi asumă responsabilităţile".

Teodor Meleşcanu a declarat că singurul lucru pe care nu a reuşit să îl realizeze a fost suplimentarea numărului secţiilor de votare, întrucât, deşi a solicitat Biroului Electoral Central acest lucru, BEC "nu a putut oferi clarificările necesare privind existenţa unei soluţii legale, în acest sens". Potrivit lui Meleşcanu, exista, în cazul modificării numărului secţiilor de votare între cele două tururi de scrutin, riscul contestării alegerilor.

Meleşcanu a mai spus că soluţia prelungirii programului de vot nu a putut fi pusă în aplicare, întrucât contravine prevederilor legale în vigoare, iar Biroul Electoral pentru Străinătate a atras atenţia asupra acestui lucru, într-o adresă, prin care se preciza că închiderea tuturor secţiilor se va face la ora 21.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici