Procurorii gorjeni cer ARESTAREA lui Marin Condescu, reţinut pentru delapidare şi spălare de bani

Procurorii au înaintat, miercuri după-amiază, Tribunalului Gorj propunerea de arestare preventivă a preşedintelui Consiliului de Administraţie al Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu, reţinut pentru înşelăciune, delapidare, fals în înscrisuri şi spălare de bani.

Urmărește
394 afișări
Imaginea articolului Procurorii gorjeni cer ARESTAREA lui Marin Condescu, reţinut pentru delapidare şi spălare de bani

Marin Condescu (Imagine: Darius Mitrache/ Mediafax Foto)

Marin Condescu a fost audiat, miercuri, mai mult de patru ore, la sediul Parchetului Tribunalului Gorj, iar la ieşire a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, spunând doar "La revedere".

Ulterior, Condescu a fost dus în arestul Poliţiei Judeţene Gorj, însă între timp ordonanţa de reţinere emisă pe numele său a expirat, astfel că acesta a plecat la stadionul din Târgu Jiu.

Aici, Marin Condescu i-a salutat pe jucătorii echipei Pandurii Târgu Jiu care se antrenau, iar aceştia l-au aplaudat.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, procurorii au înaintat Tribunalului Gorj propunerea de arestare preventivă, pentru 29 de zile, a lui Marin Condescu.

O decizie similară a fost luată şi în cazul liderului sindical Viorel Temelescu reţinut, marţi seară, pentru complicitate la înşelăciune şi fals. De asemenea, ordonanţa de reţinere pe numele lui Temelescu a expirat.

Marin Condescu a fost adus, miercuri, în jurul orei 11.15, din arestul Poliţiei Gorj la sediul Parchetului, el refuzând să facă declaraţii jurnaliştilor prezenţi.

De asemenea, miercuri dimineaţă la Parchetul Tribunalului Gorj a fost audiat, timp de aproximativ două ore, şi vicepreşedintele Clubului Sportiv Pandurii Târgu Jiu, liderul sindical Viorel Temelescu, care la finalul audierilor a fost dus din nou în arestul Poliţiei Gorj.

La sediul Parchetului Tribunalului Gorj s-a prezentat, miercuri, cu puţin timp înainte de aducerea lui Condescu, şi Mădălina Berbecel, parteneră de afaceri a acestuia.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Clubului sportiv Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu, a fost reţinut, marţi seară, sub acuzaţiile de înşelăciune, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălare de bani.

Potrivit unor surse din Poliţia Gorj, poliţiştii au verificat toate documentele în baza cărora Marin Condescu a obţinut credite de la bănci pentru a împrumuta clubul sportiv Pandurii Târgu Jiu, precum şi actele în baza cărora preşedintele CA al Pandurii şi-a recuperat banii de la club.

Sursele citate susţin că în urma verificărilor a reieşit că Marin Condescu ar fi primit în plus de la club aproximativ 200.000 de lei, în timp ce Marin Condescu declara corespondentului MEDIAFAX, în urmă cu trei zile, că de fapt el ar mai avea de recuperat de la Pandurii Târgu Jiu în jur de 200.000 de euro.

În acelaşi dosar a fost reţinut, marţi seară, şi fostul vicepreşedinte al Clubului Sportiv Pandurii Târgu Jiu, liderul sindical Viorel Temelescu, pentru complicitate la înşelăciune şi fals.

În 8 octombrie, Marin Condescu a fost chemat la Poliţia Gorj pentru audieri în dosarul în care este acuzat de spălare de bani, fals şi uz de fals.

Preşedintele Consiliului de Administraţie de la Pandurii Târgu Jiu a venit atunci însoţit de către avocatul său, care a declarat corespondentului MEDIAFAX că este vorba despre un dosar penal deschis în vară pe numele lui Condescu şi care vizează modul în care firma ce asigura tichetele de masă pentru mineri şi energeticieni a încheiat cu echipa de fotbal un contract de cesiune de creanţe de 1,7 milioane de lei.

Ancheta vizând contractul de cesiune de creanţe încheiat între clubul de fotbal Pandurii Târgu Jiu şi firma Edenred, care asigura tichetele de masă pentru minerii din fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, a fost deschis iniţial de Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu, care apoi şi-a declinat competenţa către Parchetul Tribunalului Gorj, dosarul ajungând în final la Biroul teritorial Târgu Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În cursul primăverii, conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO), principalul finanţator al clubului Pandurii, a depus trei plângeri penale împotriva lui Marin Condescu, cerând clarificări asupra modului de cheltuire a unor mari sume de bani. Ulterior, reprezentanţii CEO au cerut de mai multe ori înlocuirea lui Condescu din funcţia de preşedinte al CA de la Pandurii, fără rezultat însă, o nouă şedinţă care vizează schimbarea acestuia din funcţie fiind programată la jumătatea acestei luni.

În 22 octombrie, Marin Condescu declara că DNA a dat neînceperea urmăririi penale în cazul său, în dosarul care viza un contract de cesiune prin care echipa de fotbal a primit, în 2011, 1,7 milioane lei de la fosta SNLO, bani destinaţi tichetelor de masă ale minerilor. Condescu arăta că a primit o informare oficială de la DNA, în care se menţiona că procurorii au decis neînceperea urmăririi penale în cazul său şi al altor doi foşti directori de la fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, învinuiţi în dosar.

Fostul director general de la SNL Oltenia Daniel Burlan şi fostul director economic Daniel Olaru erau acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, iar Condescu era considerat complice al celor doi în derularea unui contract de cesiune de creanţe încheiat între SNLO, Pandurii Târgu Jiu şi Edenred SRL, o firmă care livra tichete de masă minerilor din sindicatele conduse de Marin Condescu. Condescu a fost audiat în acest dosar, în luna iulie, după ce poliţişti şi comisari de la Garda Financiară au făcut percheziţii la sediul clubului de fotbal.

Avocatul lui Condescu preciza că la acest dosar a fost anexată şi plângerea care vizează modul în care Marin Condescu ar fi împrumutat clubul cu 2,2 milioane de lei, în primăvara lui 2012.

În 7 octombrie, poliţiştii au făcut percheziţii la Clubul Pandurii şi la locuinţa din Târgu Jiu a lui Marin Condescu, precum şi la sediul din Capitală al Federaţiei Naţionale Mine Energie, în baza unor noi plângeri depuse de conducerea CE Oltenia împotriva acestuia, preşedintele CA de la Pandurii declarând că nu există probleme de legalitate în folosirea fondurilor de la echipa de fotbal.

Ulterior, Condescu declara că, în total, a făcut credite, în ultimii ani, în valoare de 1,9 milioane euro pentru a ajuta echipa în momente financiare dificile, creditele fiind obţinute prin gajarea la bancă a proprietăţilor sale, precum şi ale unor sponsori care finanţează clubul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici