- Home
- Social
- TÂRGU JIU, (02.08.2013, 12:27)
- Adina Oşan , Gigi Ciuncanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marin Condescu ar putea fi cercetat pentru înşelăciune
Preşedintele FNME şi al CA al clubului de fotbal Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu, ar putea fi cercetat pentru înşelăciune în dosarul contractului de cesiune dintre club şi firma care asigura tichete de masă pentru mineri, ancheta fiind preluată de Parchetul Tribunalului Gorj, spun surse judiciare.
Urmărește
241 afișări
Marin Condescu ar putea fi cercetat pentru înşelăciune (Imagine: Bogdan Danescu/Mediafax Foto)
Ancheta în dosarul contractului de cesiune dintre Clubul Pandurii şi firma care asigura tichete de masă pentru minerii din fosta Societate Naţională a Lignitului (SNL) Oltenia va fi continuată de Parchetul Tribunalului Gorj, după ce procurorii Parchetului Judecătoriei Târgu Jiu şi-au declinat competenţa în acest caz.
Conform unor surse judiciare, procurorul de caz a constatat că faptele comise de liderul sindical Marin Condescu pot fi încadrate la acuzaţia de înşelăciune, care sunt de competenţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Până la ora 16:40, prezența la vot este de 39,83%. 7,1 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Primăria Municipiului Bucureşti, precizări legate de referendumul local din Capitală: Mesaj pentru cei care au viză de flotant
-
Avertismentul unui oficial britanic: Rusia este „agresivă” în domeniul cibernetic şi reprezintă o ameninţare la adresa NATO
Marin Condescu, preşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), dar şi al Consiliului de Administraţie al clubului Pandurii Târgu Jiu, acuzat că ar fi falsificat contractul de cesiune, a fost audiat, luni, la Poliţia Gorj, declarând că nu are nicio problemă de natură penală şi că nu s-au comis ilegalităţi în acest dosar.
Surse judiciare spun, însă, că Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu a dispus începerea urmăririi penale faţă de liderul sindical pentru acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu şi uz de fals, încadrarea faptelor sale schimbându-se după audierile de la IPJ Gorj.
Aceleaşi surse judiciare apreciază că şi Parchetul Tribunalului Gorj îşi va declina competenţa în acest dosar, calitatea de preşedinte a lui Condescu la Federaţia Naţională Mine Energie impunând ca ancheta să fie preluată de Direcţia Naţională Anticorupţie. În plus, în dosar mai sunt anchetaţi şi acuzaţi de abuz în serviciu fostul director general Daniel Burlan şi fostul director economic Daniel Olaru, de la fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, parte a actualului Complex Energetic Oltenia.
Dosarul vizează modul în care în anul 2011 Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Târgu Jiu şi SNL Oltenia au încheiat un contract de cesiune cu firma Edenred România SRL, cea care distribuia tichete de masă pentru mineri. Contractul a avut o valoare de 1,6 milioane lei şi, conform unei declaraţii dintr-o conferinţă de presă, din luna iunie, a managerul privat al CEO, Laurenţiu Ciurel, firma distribuitoare de tichete trebuia să îşi primească banii de la Pandurii, conform înţelegerii avute cu SNLO, unitatea minieră virând sumele prin intermediul clubului de fotbal.
Ciurel menţiona la acel moment că a cerut o anchetă după ce reprezentanţii Edenred România SRL l-au notificat cu privire la faptul că nu şi-au recuperat sumele datorate de SNLO din anul 2011, el spunând că nu ştie de unde provine datoria respectivă.
Ulterior, într-o altă conferinţă de presă, şi liderul sindical Marin Condescu a declarat, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al echipei Pandurii Târgu Jiu, că suma a fost un împrumut temporar luat de la SNLO cu acceptul furnizorului de tichete. Condescu a precizat că, la vremea respectivă, pe fondul crizei economice şi al neaprobării bugetului de venituri şi cheltuieli al SNLO, societatea minieră nu putea să vireze banii în mod direct şi legal către clubul de fotbal, recurgându-se la acest artificiu.
Pandurii a achitat în luna iulie o ultimă restanţă, de 300.000 de lei, către firma Edenred România SRL, Marin Condescu declarând săptămâna trecută corespondentului MEDIAFAX că firma respectivă nu a reclamat niciodată nimic în legătură cu acel contract. Liderul sindical menţionează că există un acord încheiat cu Edenred, prin care firma îşi asumă contractul de cesiune, precum şi un acord încheiat recent, prin care se recunoaşte plata tuturor ratelor şi stingerea oricărei datorii.
"Nu înţeleg unde văd unii ceva ilegal la acest contract, atâta timp cât noi, părţile semnatare, nu avem o problemă cu acel contract. Poate să cerceteze cine ce doreşte, nu ne deranjează. Vreau doar să spun că acest contract a avut aprobări inclusiv de la Adunarea Generală a Acţionarilor şi Consiliul de Administraţie al Clubului, iar în procesul de licenţiere, pentru a putea evolua în campionat, datoria respectivă a fost evidenţiată în contabilitate. Nu se joacă nimeni cu lucruri de genul acesta, aşa cum poate şi-ar dori unii", afirma Condescu.
Liderul sindical mai menţiona că "singura problemă" din contractul de cesiune o reprezintă faptul că firma Edenred le-a precizat anchetatorilor că nu ştie cine anume din partea sa a semnat documentul, dar acest lucru nu ar reprezenta o problemă de natură penală.
"Contractul nu a fost semnat faţă în faţă, iar de la ei ar fi semnat cineva care era reprezentant zonal pe la Craiova, din ce am înţeles. Ştampila de pe contract este a firmei, nu se pune problema să nu fie un contract legal. Repet, există acorduri între noi şi dumnealor prin care acest contract este asumat de ambele părţi, sunt plăţi făcute prin transfer bancar, sunt documente care atestă că totul a fost legal", xplica Marin Condescu.
Preşedintele de la Pandurii afirmă şi că banii împrumutaţi de la firma de tichete au fost luaţi într-o perioadă în care clubul avea nevoie de finanţare, pe fondul crizei economice.
"A fost o modalitate de a rezolva atunci o problemă rapidă cu banii necesari la club. Sigur vă aduceţi aminte că inclusiv eu am făcut împrumut în nume personal, cu aprobare de la AGA şi Consiliul de Administraţie, pentru a ajuta echipa. Clubul a trebuit să se descurce în momente dificile, pentru a nu avea probleme de licenţiere, dar astea sunt lucruri cunoscute doar de noi, cei care am încercat să rezolvăm aceste probleme, negândindu-ne că am putea fi şi reclamaţi pentru asta", spune Condescu.
Ancheta a început în acest dosar după ce managerul privat al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a depus la Poliţie o plângere în acest sens, el cerând o anchetă cu privire la legalitatea contractului de cesiune dintre Pandurii, fosta SNLO şi firma distribuitoare a tichetelor de masă.
Daniel Burlan a fost director al SNLO din partea PDL până în anul 2012, când unitatea a fuzionat cu termocentralele din Oltenia şi a format Complexul Energetic Oltenia. Ulterior, el a fost detaşat la o subunitate minieră din cadrul CE Oltenia, aflată la circa 40 de kilometri de Târgu Jiu, iar în prezent este retrogradat într-un post de inginer la o altă subunitate din apropiere de Motru, localitatea sa de domiciliu.
De asemenea, Daniel Burlan este de mai mulţi ani membru în Consiliul de Administraţie al echipei Pandurii Târgu Jiu, funcţie în care actuala conducere a CE Oltenia nu-l mai susţine. Preşedintele Consiliului de Administraţie de la Pandurii, Marin Condescu, a afirmat însă în ultima vreme de mai multe ori că Burlan face parte în continuare din această structură de conducere, oficialii CEO făcând demersuri inclusiv pentru înlocuirea lui Condescu din funcţia de preşedinte.
În cursul lunii mai, conducerea CE Oltenia i-a somat pe Burlan şi Olaru să plătească unităţii o sumă de trei milioane de lei, bani ce ar reprezenta o altă finanţare considerată ilegală pe care SNLO a acordat-o către Pandurii în perioada în care cei doi erau în funcţii de conducere.
Curtea de Conturi a fost cea care a constatat în raportul său de activitate pe anul 2011 că SNLO a beneficiat de un ajutor de stat pe care nu l-ar fi cheltuit în totalitate în mod legal, actuala conducere a CE Oltenia, care include fosta SNLO, fiind obligată să recupereze penalităţi, dobânzi şi majorări de întârziere în cuantum de peste 3 milioane de lei.
Citește pe alephnews.ro: Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Până la ora 10:00, 4,30% dintre alegători au votat la referendumul din București. Ce se întâmplă după referendum
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:02
LIVE TEXT Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: de la amenzi şi urne fără escortă poliţienească la Diana Şoşoacă filmându-se în cabina de vot
-
astăzi, 17:57
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Peste 8,2 milioane de alegători s-au prezentat la urne. Oraşele, mult mai active decât satele. Situaţia pe judeţe LIVE