Marius Iacob vrea scăderea procentului de achitări în dosarele DNA

Procurorul Marius Iacob, propus adjunct al şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), are printre obiective creşterea calităţii în activitatea de urmărire penală şi, implicit, scăderea procentului de achitări în dosarele DNA, conform proiectului său de management.

Urmărește
289 afișări
Imaginea articolului Marius Iacob vrea scăderea procentului de achitări în dosarele DNA

Marius Iacob vrea scăderea procentului de achitări în dosarele DNA (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Iacob explică necesitatea creşterii calităţii în activitatea de urmărire penală "pornind de la procentul de achitări înregistrat de Direcţia Naţională Anticorupţie în anul anterior, de aproximativ 10%, mai mare decât al celorlalte parchete".

Procurorul mai spune că, deşi procentul de achitări "poate fi justificat de complexitatea şi dificultatea probatoriilor administrate, de situaţia dezincriminării unor fapte", el apreciază ca necesară verificarea acestor cauze, pentru a stabili existenţa unor eventuale erori şi evitarea unor greşeli procedurale".

"Diminuarea procentului de achitări în dosarele instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ca urmare a implementării proiectului procurorului şef al direcţiei şi al viziunii strategice pe care mi-a asum prin intermediul prezentului proiect reprezintă de termen lung, iar pentru atingerea acestuia am în vedere evaluarea activităţii secţiilor operative, atât sub raportul calităţii desfăşurării anchetelor şi instrumentării dosarului, cât şi sub aspect cantitativ al numărului de dosare soluţionate în instanţă şi al volumului de dosare eficient întocmite de fiecare secţie şi/sau fiecare procuror", mai arată Marius Iacob, în documentul citat.

Iacob mai are ca obiectiv reorganizarea poliţiei judiciare din DNA, concomitent cu constituirea unei structuri de investigaţii formate din ofiţeri cu atribuţii "raportate la principalele componente operative, coresponzătoare viitoarelor tehnici de supraveghere şi cercetare prevăzute de noul Cod de procedură penală: investigatori acoperiţi, filaj, investigaţii financiare pentru identificarea bunurilor ce pot fi indisponibilizate prin măsuri asiguratorii sau confiscării extinse etc.".

Marius Iacob urmăreşte şi asigurarea ritmicităţii în instrumentarea dosarelor, în special în cazul celor care privesc producerea unor pagube importante bugetului de stat, fraudele în achiziţiile publice şi prejudicierea intereselor financiare ale UE.

În acest context, cel propus adjunct al şefului DNA vrea ca un procuror al direcţiei să fie desemnat pentru a asigura legătura cu Biroul pentru prevenirea criminalităţii şi de cooperare cu oficiile de recuperare a creanţelor din statele UE din cadrul Ministerului Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a trimis în 7 iunie Consiliului Superior al Magistraturii propunerile de numire a lui Marius Constantin Iacob în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a generalului maior Ion Vasilache în funcţia de şef al Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul instanţei supreme, a Cameliei Sutiman în funcţia procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din PICCJ, a Iulianei Nedelcu în funcţia de procuror şef al Secţiei Judiciare, a Antoniei Eleonora Constantin în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei Judiciare şi a Simonei Brădiceanu în funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, luni, calendarul de desfăşurare a activităţilor prevăzute în procedura de avizare a procurorilor propuşi de ministrul Justiţiei în vederea ocupării unor funcţii de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit calendarului stabilit, în perioada 10 iunie - 1 iulie vor fi puse în dezbatere publică proiectele de management ale procurorilor propuşi şi vor fi verificate candidaturile acestora, în 1 iulie fiind analizate rezultatele acestui demers.

În 2 iulie vor susţine interviul în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM Marius Iacob, Cameliei Sutiman, Simonei Brădiceanu şi generalul maior Ion Vasilache.

În 3 iulie vor fi intervievate Iuliana Nedelcu şi Antonia Eleonora Constantin, în aceeaşi zi urmând ca CSM să transmită avizele către Ministerul Justiţiei.

Potrivit dispoziţiilor articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici