- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.11.2010, 16:02)
- Elvira Gheorghita , Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mărmureanu: În perioada următoare pot fi cutremure până în 7 grade. Niciunul nu va fi catastrofal
Cutremure de până în 7 grade se pot produce în perioada următoare în România, dar nu sunt periculoase, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, directorului Institutului pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, care a precizat însă că nici până în 2030 "nu vom avea un cutremur catastrofal".
Urmărește
157 afișări
Mărmureanu: În perioada următoare pot fi cutremure până în 7 grade (Imagine: Mediafax Foto)
"Cutremure de peste 6 grade am avut în ultimii 30 de ani. De exemplu, în 1986 am avut un cutremur de 6,95, în 1990 am avut unul de 6,7, iar în 2004, de 6,2. Nu au fost victime. Acestea nu sunt periculoase pentru România", a spus Mărmureanu.
El a subliniat că "un cutremur catastrofal" în Vrancea înseamnă să aibă peste 7 grade pe scara Richter.
"Tectonica acum este ocupată cu Asia. Eu cred că nici până în 2022 sau nici până în 2030 nu vom avea un cutremur catastrofal", a mai spus Mărmureanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a menţionat că, la acest moment, institutul deţine aparatură performantă, care poate înregistra chiar şi un cutremur de 0,02 grade, dar că nu există predicţii, concluziile specialiştilor fiind stabilite pe baza analizelor făcute în ultimii 600 de ani.
Directorul Institutului pentru Fizica Pământului spunea, joi, referindu-se la intensificarea activităţii seismice, că în România se petrec foarte multe cutremure pe an, de intensitate mică, sub patru grade pe scara Richter, însă acestea nu activează cutremurele adânci, adică cele periculoase.
În România au fost, în ultimele două zile, aproximativ 23 de "cutremure mici", iar acest lucru este posibil de detectat şi pentru că există aparatură foarte sofisticată de monitorizare, a declarat directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Gheorghe Mărmureanu.
"Ceea ce s-a petrecut în ultimul timp nu are nicio relevanţă, pentru că acestea sunt cutremure de suprafaţă. În ultima perioadă, în Balcani au fost foarte multe cutremure, asta datorită tectonicii legate de Africa şi de Asia. Nu are nicio relevanţă, pentru că pentru România cutremurele periculoase sunt cele adânci petrecute în Vrancea, la alt etaj, adică între 90 până la 180 de kilometri, în timp ce acestea din ultima vreme au 10-12 kilometri", a explicat Mărmureanu.
El a precizat că niciodată aceste cutremure mici nu vor activa cutremurele adânci, deci nu e nicio problemă în acest caz în ce priveşte producerea unui seism de mare intensitate.
"Sunt peste 48.000 de cutremure pe parcursul a doi ani şi două luni, peste 69.000 peste gradul patru în lume, deci nu este nicio problemă. În România, Vrancea este extrem de periculoasă la un cutremur peste 7 grade, la 4 şi ceva avem zilnic cutremure", a subliniat Mărmureanu.
Presa a relatat că în ultimele trei zile au avut loc aproximativ 20 de cutremure.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe