Marş pentru un Bucureşti accesibil pietonilor: "Vrem oameni pe trotuare, nu maşini şi autocare" - FOTO

Câteva sute de bucureşteni, inclusiv oameni în scaune cu rotile sau sprijiniţi în cârje, nevăzători şi surdomuţi, au participat sâmbătă, în Capitală, la un marş pentru un oraş accesibil pietonilor, cu mesaje ca "Vrem oameni pe trotuare, nu maşini şi autocare".

Urmărește
188 afișări
Imaginea articolului Marş pentru un Bucureşti accesibil pietonilor: "Vrem oameni pe trotuare, nu maşini şi autocare" - FOTO

Marş pentru un Bucureşti accesibil pietonilor: "Vrem oameni pe trotuare, nu maşini şi autocare" (Imagine: Stefan Sandu/Mediafax Foto)

Marşul, organizat de societatea civilă, a avut scopul de a cere autorităţilor elaborarea unui plan integrat de accesibilizare a Capitalei, iar şoferilor, să nu mai parcheze pe trotuare, care ar trebui să fie, potrivit participanţilor, doar pentru pietoni şi cărucioarele persoanelor cu dizabilităţi.

Începând cu ora 11.00, persoanele cu dizabilităţi, însoţitorii acestora şi susţinători ai demersului, inclusiv biciclişti, s-au adunat Piaţa Universităţii, de unde au plecat în marş spre Piaţa Victoriei, pe traseul bulevardul Nicolae Bălcescu, strada C.A. Rosetti, bulevardul Magheru, Piaţa Romană, bulevardul Lascăr Catargiu.

Participanţii au afişat bannere cu mesaje printre care "Va rugăm să accesibilizaţi oraşul" şi "Aceste borduri înseamnă izolarea noastră într-un spaţiu impus de voi" şi au scandat, pe tot traseul, mesaje precum "Ignoranţa voastră, condamnarea noastră", "Vrem oameni pe trotuare, nu maşini si autocare" ori "Vrem un oraş accesibil".

Persoanele cu dizabilităţi au spus că imposibilitatea de a se deplasa nu înseamnă că nu pot fi utile societăţii şi că tot ceea ce doresc este să poate avea acces pe străzi, în şcoli şi în ale instituţii.

O elevă de 17 ani dependentă de la naştere de scaunul cu rotile, care a venit la protest ajutată de mama ei, a declarat că are nevoie de un minim ajutor pentru a merge la şcoală. Ea a spus că, din pricina dificultăţilor pe traseul spre şcoală, şi-a rupt mâna de două ori. "Eu am noroc că părinţii mei au maşină şi au putut să mă scoată în societate, dar sunt mulţi care nu au această şansă", a adăugat eleva.

La marş au participat şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Filote, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice ale Cehiei şi Austriei şi Corneliu Vişoianu, consilier al premierului Victor Ponta.

Filote a spus că Romania mai are încă multe de făcut pentru a asigura accesul liber şi egal în spaţii publice şi în mijloace de transport în comun pentru persoanele cu mobilitate redusă şi pentru cele cu venituri reduse. Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene a subliniat că politica UE este de a asigura acces pentru toţi cetăţenii, indiferent de starea lor de sănătate şi de cea materială, precizând că Uniunea susţine "inclusiv cu fonduri dezvoltarea durabilă a centrelor urbane".

Corneliu Vişoianu a participat la marş într-un scaun cu rotile, explicând că a încercat astfel să se pună în locul celor dependenţi de acest mijloc de transport. "Este o experienţă deosebită. Există un spirit în grupul acesta care m-a impresionat în mod deosebit: spiritul de solidaritate. Foarte mulţi, inclusiv cei in cărucioare, au venit să mă întrebe dacă am nevoie de ajutor, pentru că, probabil, se vede că nu sunt foarte priceput", a spus consilierul premierului.

Tot Vişoianu a recunoscut că pe traseul marşului, acoperit integral şi de el, au fost momente în care a simţit că nu mai poate continua, acesta fiind şi motivul pentru care a plecat printre primii, iar la final era undeva la jumătatea coloanei.

Întrebat dacă ar putea să urce pe trotuar cu scaunul rulant, consilierul premierului a răspuns: "Mă îndoiesc". El a adăugat că accesul pe trotuare este o mare problemă, la fel ca gropile din carosabil, pe care, din scaunul rulant, ar fi putut să le numere. "Viaţa noastră se scurge cu o viteză ameţitoare şi nu mai avem timp să ne gândim şi la problemele altora. Societatea, în ansamblul ei, are probleme şi până nu trăieşti dramele oamenilor, bucuriile şi suferinţele lor, nu poţi face politici publice coerente, care să răspundă în mod real nevoilor lor", a mai spus el.

Pe traseul marşului, parcurs pe o singură bandă a carosabilului, participanţii au fost însoţiţi de jandarmi şi poliţişti de la Rutieră.

Marşul s-a încheiat, fără să fie înregistrate incidente, în jurul orei 13.15.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici