- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.04.2014, 17:19)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MASA DE PAŞTI - Sfatul medicului: Ce trebuie să mâncăm în zilele de Paşte
Masa de Paşti trebuie să conţină ce putem mânca zilnic, nu să fie un ospăţ stropit continuu cu băutură, iar ouăle, ciorba, friptura de miel şi cozonacul nu trebuie mâncate toate grămadă, pentru că sunt bombe calorice şi ar putea transforma totul în suferinţă, spune medicul Simona Tivadar.
Urmărește
7047 afișări
MASA DE PAŞTI - Sfatul medicului: Ce trebuie să mâncăm în zilele de Paşte (Imagine: Shutterstock)
"Masa de Paşti trebuie să fie cumpătată. Îmbelşugare nu înseamă multe alimente. Oamenii să înceteze să umple coşurile la supermarket. Să nu se mai cumpere multă mâncare, care apoi se aruncă sau se mănâncă inutil, îi îmbolnăveşte şi îi îngraşă. Ar trebui făcută listă de cumpărături, iar tot ceea ce mănânci în tot restul anului şi nu are legătură cu Paştile trebuie să fie şters de pe listă", a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Simona Tivadar, medicul primar diabet şi boli de nutriţie.
TITLURILE ZILEI
-
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 21:12
• Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
astăzi, 16:35
• Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
astăzi, 19:18
• Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
-
astăzi, 20:08
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate ştii de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 16:27
• UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
astăzi, 20:33
-
astăzi, 16:09
• Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
astăzi, 15:34
• Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
astăzi, 14:17
• Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
astăzi, 14:23
• Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
-
astăzi, 12:31
-
astăzi, 13:26
• Guvernator: Resturile unei drone ucrainene au provocat un incendiu mortal într-un centru comercial
-
astăzi, 09:44
• MApN neagă informaţiile privind pătrunderea unei rachete ruseşti în spaţiul aerian al României
-
astăzi, 10:13
-
astăzi, 19:03
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Drone ucrainene distrug un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov, potrivit SBU / Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic
Potrivit medicului, pe masa de Paşti nu au ce să caute alunele, migdalele, covrigeii, nici măcar salata de boeuf, pentru că oricum produsele tradiţionale sunt foarte calorice.
"Oricum produsele netradiţionale sunt foarte calorice, ceea ce reprezintă o problemă legată de îngrăşare. Alimentele nu trebuie mâncate toate grămadă. Nu trebuie să mănâci câteva ouă, mezeluri, ciorbă de miel, friptură de miel şi cozonac la aceeaşi masă. Ia-le mai omeneşte. Mănâncă o felie de cozonac cu lapte dimineaţa, un ou şi un pic de drob. De fapt, masa de Paşti ar trebui să conţină exact ceea ce tu ai putea mânca zilnic. Masa nu trebuie să fie un ospăţ, un ospăţ stropit continuu cu băutură", a adăugat Simona Tivadar.
Specialistul în diabet şi boli de nutriţie a explicat cum ar trebui alcătuită masa de Paşti.
"Trebuie spus neapărat - carnea de miel este indigestă. Drob cu ou, friptură de miel, ou vopsit sunt deja foarte mult, sunt o bombă calorică. Aşadar, trebuie să mâncăm din fiecare produs porţii foarte mici şi salată foarte mare. Mănâncă jumătate de felie drob cu un ou şi multe legume, apoi, friptura cu multă salată, fără piure, mai bine spanac. Trebuie să corelez cantitatea de glucide şi de lipide cu ceea ce voi face în continuare în acea zi. De fapt, ceea ce face o masă indigestă, greu de digerat sau care îţi dă colică biliară, sunt grăsimile din mâncare. Aşa că trebuie să fim cu ochii pe grăsimea din mâncare, din gălbenuşul de ou, uleiul pe care l-am folosit, grăsimea din oaie, din drob, maioneza. Aici ar putea fi pieptănată o masă să fie plăcută şi dietetică. Dacă mănânci mult, următoarele şapte-opt ore organismul nu mai poate digera nimic, or ăsta nu este un lucru bun. Organismul uman nu poate funcţiona aşa. Trebuie să mănânci ceea ce tu poţi digera în următoarele patru-cinci ore. Pentru cei care au deja unele probleme de sănătate, poate fi consumată carne de ied, de curcan sau mai bine peşte", a spus medicul.
În ce priveşte desertul, Tivadar a spus că cea mai uşoară este pasca, iar torturile şi prăjiturile cu cremă ar trebui să lipsească de pe masa de Paşti.
"Cel mai uşor desert ar fi pasca, dacă are brânză mai puţin grasă şi nu conţine un kilogram de ouă. Cozonac, torturi sau alte prăjituri cu creme ar trebui să lipsescă de pe masa din ziua de Paşti. De asemenea, nu este bine să mănânci fructe după masă, pentru că blochează pilorul şi fac fermentaţie alcoolică. Masa s-ar putea încheia cu o cafea, care ajută digestia, sau o altă băutură digestivă", a mai spus Simona Tivadar.
Medicul a atenţionat că cei care vor să mănânce dublu sau triplu faţă de ce ar mânca în mod obişnuit trebuie să aibă în casă colebil sau triferment.
"Dacă stau pe scaun şi mănâncă cinci ore continuu, nu au ce face cu grăsimea acumulată. Dacă după masă vor cosi sau vor alerga, atunci pot mânca mai mult. Altfel, grăsimea acumulată va crea probleme", a adăugat medicul.
Simona Tivadar îi sfătuieşte pe cei care au probeleme de sănătate să respecte tratamentul prescris şi să-şi consulte medicul cu privire la ceea ce ar putea să mănânce.
"Trebuie să înţelegem odată că sărbătorile pascale ne aduc în primul rând bucuria de a fi împreună cu cei dragi, familie sau prieteni. Ne bucurăm de cea mai mare minune a creştinătăţii. Atunci, ar fi bine să rămânem în spiritul bucuriei creştine, să nu transformăm totul în suferinţă, durere şi necaz", a conchis medicul.
Citeşte şi:
REŢETE DE PAŞTE: Pască italiană cu orez
Citeşte şi:
ZILE LIBERE de Paşte şi 1 Mai
Citeşte şi:
PROGRAMUL RATB ŞI METROREX de Paşti: Cum circulă metroul, tramvaiele şi autobuzele de Înviere şi în zilele libere
Citeşte şi:
PROGRAMUL magazinelor de Paşte
Citește pe alephnews.ro: TikTok e pe cale de dispariție în SUA. Care este impactul neașteptat al interzicerii aplicației
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ZILE LIBERE de Paşte şi 1 Mai
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe