Maşinile înmatriculate în Bulgaria ar putea circula în ţară doar 90 de zile pe an

Şeful Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, Lucian Diniţă, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că printre propunerile formulate de Poliţie legat de schimbarea legislaţiei rutiere se numără şi faptul că maşinile înmatriculate în Bulgaria ar putea circula în ţară doar 90 de zile pe an.

Urmărește
4094 afișări
Imaginea articolului Maşinile înmatriculate în Bulgaria ar putea circula în ţară doar 90 de zile pe an

Maşinile înmatriculate în Bulgaria ar putea circula în ţară doar 90 de zile pe an (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Lucian Diniţă a spus că această propunere, precum şi cele anunţate săptămâna trecută de şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, urmează să fie promovate la nivel legislativ.

În legătură cu unele informaţii apărute în presă, potrivit cărora amenzile rutiere ar putea fi acordate în funcţie de venitul persoanei sancţionate, Diniţă a spus că acest lucru este "exclus".

De asemenea, Diniţă a spus că nu s-a pus niciodată problema ca Poliţia să aibă competenţe în confiscarea maşinilor în urma unor contravenţii şi că nici nu se va întâmpla acest lucru.

Şeful Direcţiei Rutiere a precizat că deocamdată acestea sunt doar propuneri, care sunt analizate la nivelul Poliţiei.

Şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, a declarat, vineri seară, la Realitatea TV, că legislaţia rutieră va suferi o serie de schimbări, respectiv amenzile pentru cetăţeni vor deveni mai usturătoare, însă se va elimina sistemul "inutil" cu puncte, iar permisele nu vor mai putea fi ridicate atât de uşor.

Liviu Popa a spus că penalizarea cu puncte nu este un sistem eficient, pentru că nu a produs niciun efect dorit.

El a spus că vrea amenzi mult mai usturătoare pentru şoferii ce comit nereguli la regimul vitezei, arătând că "dacă o persoană îşi permite să cumpere un bolid, poate să-şi ia şi o amendă de 2.000 de euro".

Pe de altă parte, Popa a spus că permisele de conducere nu vor mai putea fi suspendate sau ridicate atât de uşor, arătând că pentru depăşirea liniei continue, de exemplu, nu trebuie să fie necesară o astfel de măsură.

Totodată, Popa a spus că vrea să introducă legea răspunderii obiective, după modelul Ungariei, care la un an după adoptarea actului normativ şi-a redus numărul accidentelor la nivelul anului 1964. Această lege prevede ca tot ce înseamnă răspundere contravenţională să cadă pe proprietarul maşinii cu care s-a comis neregula, indiferent de cine o conduce. De asemenea, procesul verbal prin care se constată amenda este executoriu, neputând fi contestat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici