Maternitatea Giuleşti susţine că nu există dovezi de infecţii intraspitaliceşti. Purtător de cuvânt, despre sursa îmbolnăvirilor: Cred că nici Doamne-Doamne nu ar putea să răspundă

Purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti, Doru Pană, a declarat că părinţii bebeluşilor depistaţi cu stafilococ auriu ar trebui să dea în judecată personalul medical numai dacă au dovezi clare pentru a-şi susţine acuzaţiile, subliniind că nu vede, totuşi, motivul unui astfel de demers.

Urmărește
1091 afișări
Imaginea articolului Maternitatea Giuleşti susţine că nu există dovezi de infecţii intraspitaliceşti. Purtător de cuvânt, despre sursa îmbolnăvirilor: Cred că nici Doamne-Doamne nu ar putea să răspundă

Doru Pană (Maternitatea Giuleşti): Părinţii trebuie să caute dreptatea când există ceva clar

„Este opţiunea fiecăruia să dea în judecată. Sincer, nu prea văd pentru ce ar putea să dea în judecată, dar este opţiunea fiecăruia. Numai că părinţii şi pacienţii din România ar trebui să fie atenţi cu acest dat în judecată. Ei, dacă vor da în judecată personalul tot timpul, personalul va pleca în străinătate unde este apărat de legi. Legea în România nu apără personalul medical, are doar obligaţii. Nu există dreptul personalului medical, ci numai dreptul pacientului. Omul acela, chiar dacă nu este vinovat, şi a fost reclamat, este dus la Colegiul Medicilor, la Procuratură, Ministerul Sănătăţii. (...) Părinţii trebuie să-şi caute dreptatea în momentul în care există ceva clar. În momentul în care avem dovadă certă”, a declarat Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” (Maternitatea Giuleşti).

Pană a mai spus că au fost programate pentru operaţie, pentru săptămâna viitoare, 80 de persoane.

Nu ştiu să vă spun câte mămici erau programate să nască, pot să vă spun că pe programările de operaţii pe care le avem pentru săptămâna viitoare sunt 80 de persoane care trebuiau operate. (...) Acest risc există permanent (de infecţie, n.r.). S-au luat măsuri în principiu - la fiecare bebeluş să fie atent, să se spele pe mâini personalul, copilaşul să fie schimbat, înainte de alăptat, după alăptat să fie spălat. Este în momentul acesta un overreacting în care se spală de trei ori să pună mâna pe el o dată”, a mai spus Pană.

Purtătorul de cuvânt al Maternităţii a mai spus că din personalul medical depistat cu stafilococ auriu, doi sunt medici, iar restul, adică nouă, sunt asistente.

„După 6 noiembrie, când am fost anunţaţi de către DPS că au fost cazuri, s-au recolat probe imediat şi la mijlocul lunii noiembrie au ieşit analizele şi cei care au fost depistaţi au fost înştiinţaţi să ia tratament, chiar dacă sunt purtători sănătoşi, chiar dacă practic tratamentul este degeaba. Nu poţi să iei deciza să opreşti internările când nu ai probe clare, dovezi clare că s-a întâmplat pe secţia resepctivă. Toţi suspicionăm că secţia de neonatologie a fost transmiterea. Atât timp când nu avem probe clare, cât nu avem dovezi, nu poţi să scoţi omul de la locul de muncă, pentru că te poate da în judecată, nu poţi să închizi secţia pentru că intri în alte probleme tehnice şi administrative, legale. Ai o peripadă de timp în care eşti legat de mâini şi de picioare, nu poţi decât să aştepţi, să speri şi să te rogi”, a mai spus Doru Pană. Precizările vin după ce Directia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” Bucureşti să sisteze internările începând de vineri, anunţă Ministerul Sănătăţii.

„Cred că nici Doamne-Doamne nu ar putea să răspundă”

Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti, a declarat că este greu să găsească o explicaţie pentru infecţiile cu stafilococ auriu depistate în instituţie, subliniind că nici Dumnezeu nu ar putea să răspundă la această întrebare.

„Este foarte greu să vă răspund la această întrebare. Cred că nici Doamne-Doamne nu ar putea să ne răspundă. (...) În momentul în care ei (n.r. Spitalul Alexandrescu) au anunţat DSP, iar DSP ne-a anunţat pe noi, în acel moment în spital epidemiologul a dispus să se recolteze la personal a spus să se recolteze pe secţia de neaotologie acolo unde au fost copiii internaţi. S-au recoltat culturi, majoritatea au ieşit negative. Au ieşit şi câteva culturi pozitive la angajaţi. Angajaţii respectivi au fost scoşi din ture, s-au dispus măsuri de igienizare. Zona în care au lucrat angajaţii respectivi a fost eliberată şi dezinfectată, nu odată, dar de mai multe ori, ca să nu existe nicio problemă”, a declarat Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” (Maternitatea Giuleşti).

Precizările vin după ce Directia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” Bucureşti să sisteze internările începând de vineri, anunţă Ministerul Sănătăţii.

"Conducerea DSPMB consideră necesare instituirea unor măsuri mai severe de combatere şi limitare a infecţiei cu Stafilococ Auriu MRSA. Astfel, începând cu dată 30.11.2018 se sistează toate internările în unitatea spitalicească", transmite Ministerul Sănătăţii.

Pe măsură ce spaţiile vor fi eliberate prin externarea pacienţilor, acestea vor fi închise şi se vor aplica procedurile de curăţenie şi dezinfecţie terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol.

"Întreg personalul medico-sanitar depistat ca purtător de Stafilococ Auriu MRSA va fi scos din activitate până când va finaliza tratamentul specific şi probele de recontrol ale exudatelor nazale vor fi negative. Se va efectua exudatul nazal pentru întreg personalul unităţii sanitare, precum şi pentru toţi pacienţii internaţi în unitatea sanitară. În cazul rezultatelor pozitive pentru pacienţii internaţi vor fi consemnate în biletul de externare inclusiv în scrisoarea medicală către medicul de familie în vederea instituirii tratamentului adecvat", potrivit sursei citate.

Reprezentanţii Maternităţii Giuleşti spun că nu au probe că bacteria stafilococ auriu, depistată în cazul a 12 bebeluşi născuţi la unitatea spitalicească, provine din cadrul spitalului, precizând că cei 11 angajaţii depistaţi cu infecţia respectivă urmează tratament şi activează în continuare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici