Mazăre: Decizia ANI în cazul lui Nicuşor Constantinescu este o bazaconie. Ar trebui să schimbe legea

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, susţine că decizia ANI potrivit căreia preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, s-ar fi aflat în incompatibilitate este "o bazaconie" şi propune schimbarea legii.

Urmărește
219 afișări
Imaginea articolului Mazăre: Decizia ANI în cazul lui Nicuşor Constantinescu este o bazaconie. Ar trebui să schimbe legea

Radu Mazăre (Imagine: Cristi Cimpoes/ Mediafax Foto)

"Dar ce i se întâmplă lui Nicuşor, şi Iohannis am impresia că este în aceeaşi situaţie, este o bazaconie, adică este regia în care acţionari sunt consiliile locale şi consiliul judeţean. Nicuşor reprezintă Consiliul Judeţean. Nu poţi să iei unul de pe stradă, un vânzător de carne de miel, că nu ştie omul ce să spună, omul îşi face treaba lui, Nicuşor să-şi facă treaba lui. Înţeleg că este o problemă legislativă, că de fapt aşa scrie. Nu ştiu neapărat dacă sunt nişte tâmpiţei ăia de la ANI pentru că ăia execută întru totul legea, ar trebui să schimbe această lege. Una este să fii incompatibil că ai afacerile tale personale şi alta că tu reprezinţi judeţul, e la mintea cocoşului", a declarat, joi, Radu Mazăre.

Primarul a mai spus că el nu este reprezentant al Consiliului Local în nicio regie.

"Eu nu sunt pentru că m-a învăţat viaţa să suflu şi în iaurt. Mie nu-mi place să intru reprezentant în comisii, comitete şi mă feresc ca dracu de tămâie, când merg, merg ca pe gheaţă", a mai afirmat Mazăre.

De asemenea, întrebat ce părere are despre faptul că Laura Codruţa Kovesi a fost propusă de Victor Ponta pentru funcţia de procuror general al României, Mazăre a răspuns: "Nu am discutat subiectul acesta cu Ponta, dar cred că a fost o presiune externă foarte mare ca să închidă problema asta. Probabil Băsescu a spus dacă nu numeşti şi pe cine vreau eu, nu semnez că stătea în pixul lui şi atunci Ponta a trebuit să facă acest compromis, cred că aşa s-a întâmplat".

El susţine că era posibil ca ţara noastră să nu mai primească finanţări de la Uniunea Europeană dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru.

"Dacă nu am mai fi primit finanţări de la Uniunea Europeană, în şase luni ar fi avut de suferit 22 de milioane de oameni", a spus primarul Constanţei.

De asemenea, întrebat dacă se teme că ar putea să i se asculte telefonul, Mazăre a spus că vorbeşte "ca şi cum ar fi ascultat".

"Întotdeauna vorbesc la telefon ca şi cum sunt ascultat. De ce? Ca să nu mă asculte. Nu ştii că în 2005 erau ăia care se deghizaseră în pescari şi mă pândeau de trei săptămâni de pe malul lacului, din barcă? Nu-i mai bine să mă port eu ca şi cum mă ascultă?", a mai spus Radu Mazăre.

Primarul a făcut joi o vizită într-o piaţă din municipiul Constanţa.

Senatorul PNL Puiu Haşotti a declarat, la RFI, că propune "modificarea legii incompatibilităţii", astfel încât prezenţa primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene în AGA unor regii locale să nu fie considerată o incompatibilitate, atât timp cât ei nu primesc bani pentru acest lucru.

Propunerea lui Puiu Haşotti vine după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat cazuri de incompatiblitate inclusiv pentru prezenţa în Adunările Generale ale acţionarilor ale unor regii locale.

Puiu Haşotti consideră că ANI are dreptate "din punct de vedere al literei legii", nu şi al spiritului ei: "În aceste regii, de apă, să spunem, au intrat primari, preşedinţi ai Consiliilor Judeţene în AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor - n.r.), ca reprezentanţi ai comunităţilor lor. Ei nu au primit nici un leu în calitatea pe care o aveau de membri AGA. Eu cred că lucrurile stau în felul următor: din punct de vedere al literei legii, poate că ANI are dreptate. Din punct de vedere, însă, al spiritului legii, ANI nu are dreptate, pentru că aceşti oameni au făcut parte din AGA ca reprezentanţi ai comunităţilor şi nu au primit absolut nici un fel de avantaj".

Senatorul liberal spune că "decizia unor primari, a unor preşedinţi de Consilii Judeţene de a face parte din aceste AGA era firească, pentru că ei ca membri ai AGA puteau să observe şi puteau să participe la deciziile corecte, înţelepte pentru comunităţile pe care le reprezentau".

Conform ANI, primarul Sibiului, prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu şi SC Pieţe SA, ceea ce contravine prevederilor legale.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu (PSD), s-a aflat în incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008 - 23 martie 2009, întrucât a fost simultan şi reprezentant al judeţului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC RAJA Constanţa.

Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu (PNL), se află în stare de incompatibilitate din 29 mai 2009, deţinând simultan şi şefia Consiliului Judeţean şi calitatea de acţionar la SC Apă Canal Sibiu, potrivit ANI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici