- Home
- Social
- CONSTANŢA, (21.05.2014, 16:55)
- Cosmin Vaideanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mazăre: Operatorii din port şi-au exprimat intenţia de a-i vizita şi de a discuta despre transfer
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, spune că se va întâlni cu operatorii din port după ce "aproape toţi şi-au exprimat intenţia de a-i vizita" şi de a discuta despre transferul de acţiuni de la Administraţia Porturilor către Primărie, edilul susţinând că doar "două-trei firme se împotrivesc".
Urmărește
79 afișări
Mazăre: Operatorii din port şi-au exprimat intenţia de a-i vizita şi de a discuta despre transfer (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)
Primarul Radu Mazăre a spus că marţi s-a întâlnit cu doi operatori din Portul Constanţa, iar miercuri merge la altă societate.
"Ieri (n.r. - marţi) am fost la doi operatori mari din port care m-au invitat, anume la Minmetal şi la Chimpex, şi care şi-au exprimat şi poziţia publică. Astăzi merg la un alt mare operator, la Umex. Acest periplu o să-l continui pentru că aproape toţi operatorii din port şi-au exprimat intenţia de a-i vizita şi de a discuta despre ceea ce înseamnă acest transfer, despre cum ar urma municipalitatea, în calitate de acţionar, să se implice, despre problemele lor de acolo. Şi veţi constata că din tot portul şi din toţi operatorii de acolo sunt două firme sau trei firme care se împotrivesc, şi anume a milionarului Comănescu şi a milionarului Idu. Eu deocamdată pe astea două le ştiu, nici nu ştiu dacă e a treia", a afirmat Radu Mazăre, miercuri, la finalul şedinţei Consiliului Local.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
El a mai spus că protestatarii din Portul Constanţa sunt angajaţi ai celor două firme care se opun ca municipalitatea să primească încă 13 la sută din acţiunile Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa.
"De altfel, chiar domnii de la sindicate spuneau şi cred că lucrează în jur de 30.000 de oameni în port, iar la proteste sunt cam 200. Nu v-aţi pus un semn de întrebare? Dacă ei sunt 200 în port, de unde vor merge ei 5.000 la Bucureşti? Am să vă spun eu exact: aceşti 200 sunt din angajaţii domnului Comănescu, angajaţi cărora nu le plăteşte taxele în România, pentru că primesc lefurile din Cipru, unde nu plăteşte nici acolo. Mai bine s-ar ocupa sindicatele de problema asta, că săracii oameni, după ce-i dă afară, sunt fără cărţi de muncă, fără asigurări. Ăştia sunt mulţii angajaţi care protestează în Portul Constanţa. Cu restul am avut discuţii şi am în continuare, nu au nicio problemă", a explicat Radu Mazăre.
De altfel, la finalul şedinţei Consiliului Local, preşedintele sindicatului din cadrul Şantierului Naval Constanţa, consilierul local Dede Perodin, a declarat jurnaliştilor că sindicaliştii din SNC nu au participat şi nici nu vor participa la protestele care au loc în port deoarece sunt de acord cu preluarea pachetului de 13 la sută din acţiunile APM, susţinând că acesta va fi un lucru bun pentru comunitatea portuară.
El precizat că la proteste participă numai sindicate din cadrul unor operatori portuari.
Dede Perodin a mai spus că sindicatul pe care îl conduce are peste o mie de membri.
Peste 300 de angajaţi portuari au protestat, de luni până miercuri, în fiecare dimineaţă, în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime, opunându-se ca municipalitatea să primească un nou pachet de acţiuni în port, la protest fiind aduse şi zece utilaje care au claxonat pe toată durata acţiunii.
Ei ameninţă că vor continua acţiunile de protest săptămânile viitoare, luând în calcul şi oprirea lucrului în port.
Luni, o delegaţie a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare s-a întâlnit cu primarul Radu Mazăre, însă discuţiile nu au ajuns la niciun rezultat.
Cele două părţi s-au acuzat reciproc, primarul spunându-le sindicaliştilor că îi apără pe oamenii de afaceri din port, iar sindicatele acuzându-l că i-a forţat pe cei care au semnat pentru transferul de acţiuni.
Primarul le-a spus celor prezenţi că nu este în regulă ce s-a întâmplat până acum în port pentru că anumiţi investitori au fost avantajaţi atât printr-un nivel redus al chiriilor, stabilit prin Ordonanţă de Urgenţă, cât şi prin contracte de concesiune pe 50 de ani, în condiţiile în care în prezent cei care vor să investească pot încheia contracte doar pe o perioadă de zece ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă zece ani.
Radu Mazăre a mai spus că trecerea portului la comunitatea locală a fost una dintre promisiunile USL în campania din 2012 şi că intenţionează să o respecte, el prezentându-le protestatarilor mai multe dosare în care se aflau 45.000 de semnături de la constănţeni care ar fi de acord cu transferul către CL a altor 13 la sută din acţiunile portului.
Preşedintele Traian Băsescu afirma, sâmbătă, la o dezbare a Fundaţiei Mişcarea Populară, că a da "un port care face investiţii de 500 de milioane în ultimul an lui Măzărică, clovnul naţional", este "un element de dispreţ pentru interesul naţional".
De asemenea, Băsescu spunea, săptămâna trecută, că "ultima aventură pe care se pregăteşte să o livreze premierul Ponta" este o hotărâre de Guvern de transfer al unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa către Primăria condusă de Radu Mazăre, calificând demersul drept "o ilegalitate majoră".
Ulterior, premierul Victor Ponta declara că preşedintele Traian Băsescu este cel care are interese personale legate de Portul Constanţa şi nu doreşte eliminarea actelor de corupţie din acea zonă, pentru a proteja firmele care l-au ajutat în prezent şi a nu răspunde pentru neregulile săvârşite ca ministru.
În 1 mai, în cadrul unei vizite făcute în judeţul Constanţa, premierul Victor Ponta spunea că procedura de transfer a acţiunilor Portului Constanţa către Consiliul Local va continua, chiar dacă există riscul "să se supere" anumite persoane, el susţinând că portul se va dezvolta mai bine după ce o parte din acţiuni vor fi listate la bursă.
În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţie Porturilor Maritime Constanţa, cu 60 la sută din acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 20 de procente şi tot 20 de procente are şi Consiliul Local Municipal.
Guvernul şi autorităţile locale propun ca structura acţionariatului APM să fie următoarea: 33 la sută Consiliul Local Constanţa, 33 la sută Ministerul Transporturilor, 20 la sută Fondul Proprietatea şi 14 la sută din acţiuni să fie listate pe Bursă
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Noi PROTESTE în Portul Constanţa. Peste 300 de angajaţi cer ca MT să rămână acţionar majoritar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe