Mazăre spune că va face plângere împotriva inspectorului ANI care a sesizat DNA şi îi va cere daune

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, spune că va face plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva inspectorului ANI care a sesizat DNA să îl cerceteze pentru conflict de interese şi va îi cere daune morale, susţinând că acesta "s-a grăbit" cu raportul şi nu a aşteptat ca el să-i trimită documente.

Urmărește
69 afișări
Imaginea articolului Mazăre spune că va face plângere împotriva inspectorului ANI care a sesizat DNA şi îi va cere daune

Mazăre spune că va face plângere împotriva inspectorului ANI care a sesizat DNA şi îi va cere daune (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

Radu Mazăre a declarat, marţi, la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa, că, luni, a primit o adresă de la ANI prin care i se cerea un punct de vedere privind anumite contracte verificate de această instituţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ieri am porimit o adresă de la ANI prin poştă. A plecat de la ANI pe 4 decembrie, adică vineri, şi luni a ajuns la mine, în care mă înştiinţa să spun punctele de vedere privitor la contractele de pază şi cele cu Soti, pe care le verifică. Dacă nu trimiteam un punct de vedere în termen de 15 zile de când am primit hârtia, atunci va întocmi un raport pe care îl va înainta instituţiilor abilitate”, a afirmat Mazăre.

El a susţinut că inspectorul ANI care s-a ocupat de acest caz nu a mai aşteptat însă să primească răspunsul său şi a sesizat DNA, motiv pentru care va face plângere penală împotriva acestuia şi va solicita daune.

"Ieri am primit documentele şi tot ieri mi-a şi făcut plângere la DNA. Dacă doamna inspector nu s-ar fi grăbit, i-aş fi dat nişte documente şi probabil că nu ar mai fi făcut plângerea respectivă. Pentru că s-a grăbit, o recuz ca şi inspector, o să-i fac plângere penală pentru abuz în serviciu pentru că nu a respectat termenul şi am să-i cer daune, nu ştiu ce valoare, nu m-am gândit încă”, a mai spus primarul Constanţei.

El a precizat că a mai fost reclamat de ANI şi în 2009 pe motiv că Soti şi Telegraf au câştigat contracte cu Primăria Constanţa, iar acţionar în cele două societăţi este Sorin Strutinsky, partener al lui Mazăre la alte societăţi. Plângerea din 2009 a ajuns la DNA, care în 2012 a decis neînceperea urmăririi penale.

"În 2009, ANI m-a mai reclamat o dată pentru acelaşi motiv, că Soti şi Telegraf au câştigat contracte de la Primărie şi în Soti şi Telegraf este acţionar domnul Strutinsky şi că eu sunt acţionar cu Strutinski la hotel şi alte societăţi. Mi-a făcut plângere la DNA, în 2009. În martie 2012, DNA a decis neînceperea urmăririi penale pentru conflict de interese deoarece calitatea de asociat sau acţionar în cadrul unei societăţi comerciale nu presupune efectuarea unor acte de comerţ între asociaţi”, a afirmat Mazăre.

El a menţionat că, înainte de această rezoluţie a DNA, a atacat în instanţă raportul ANI, iar Curtea de Apel Galaţi i-a dat câştig de cauză, anulând documentul inspectorilor de integritate.

Radu Mazăre a menţionat că în favoarea sa este şi un raport al Curţii de Conturi, încheiat acum câteva zile, care a verificat documentele Primăriei Constanţa cu cele trei firme de pază cu care există contracte, printre care şi Conpress Holding, fără să fie găsite nereguli.

Întrebat dacă este moral ca primăria să încheie asemenea contracte cu firme unde este acţionar un partener de afaceri al său, Mazăre a spus: "Oamenii au participat la licitaţie. Eu nu mai am acţiuni la Conpress şi Soti de 12 ani, din 2002. Ce treabă are hotelul cu firma de pază unde nu am acţiuni ? (...) Dacă nu-l primeam la licitaţie mă dădea în judecată".

ANI a solicitat DNA să îl cerceteze pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat este în relaţii comerciale cu Mazăre în alte opt societăţi.

"Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la posibila săvârşire de către Radu Ştefan Mazăre, primar al municipiului Constanţa, a infracţiunii de conflict de interese, întrucât, în calitate de reprezentant al Municipiului Constanţa, a semnat cinci contracte şi un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente), încheiate între Primăria Constanţa şi două societăţi comerciale (SC Conpress Holding SRLşi SC Soti Cable Neptun SRL) care îl au ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoană cu care Radu Ştefan Mazăre se află în relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale", arăta ANI, într-un comunicat de presă transmis luni agenţiei MEDIAFAX.

ANI a mai stabilit că primarul Radu Mazăre a aprobat, în urma procedurii de selecţie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finanţare din fonduri nerambursabile necesare susţinerii spectacolelor ce au fost organizate cu ocazia evenimentului "Sărbători de Iarnă - Orăşelul Copiilor 2013, încheiat între Primăria Constanţa şi SC Soti Cable Neptun SRL".

Valoarea totală a contractelor acordate celor două societăţi comerciale este de 20.621.572, 49 lei, fără TVA (aproximativ 4.580.000 de euro).

Agenţia Naţională de Integritate a mai sesizat procurorii şi în noiembrie 2009 să facă verificări în cazul lui Radu Mazăre, tot pentru conflict de interese. Atunci, ANI arăta că s-a sesizat din oficiu, în urma publicării unor articole despre contracte de publicitate acordate de Primăria Constanţa unor parteneri de afaceri ai edilului.

În august 2009, Agenţia Naţională de Integritate l-a găsit pe Radu Mazăre şi în incompatibilitate, întrucât, în perioada 23 aprilie - 6 noiembrie 2003, a avut atât funcţia de primar al municipiului Constanţa, cât şi pe cea de administrator al SC Nisipuri SA. ANI menţiona că Mazăre fusese numit administrator al acestei firme în 4 noiembrie 1998.

Radu Mazăre a contestat raportul de evaluare al ANI privind incompatibilitatea sa şi a cerut Curţii de Apel Constanţa anularea documentului. Dosarul a ajuns ulterior la Curtea de Apel Galaţi, care în 22 iunie 2010 a dispus anularea raportului ANI. Decizia a fost contestată de ANI la instanţa supremă, care în 28 aprilie 2011 i-a dat dreptate lui Radu Mazăre şi a dispus definitiv anularea raportului de incompatibilitate.

Radu Mazăre mai este cercetat într-un dosar instrumentat de DNA, în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa. Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara.

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată pe primarul Radu Mazăre în 28 octombrie 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, între care Nicușor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi din Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici