- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MECTS: Reforma Educaţiei Timpurii nu se referă doar la "achiziţia de păpuşi"
Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii este co-finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi de Guvern, acordul a fost semnat în decembrie 2007 şi aprobat prin HG, iar acest program nu se referă doar la "achiziţia de păpuşi", a precizat, marţi, Ministerul Educaţiei.
MECTS: Reforma Educaţiei Timpurii nu se referă doar la "achiziţia de păpuşi" (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)
Ministerul Educaţiei arată, într-un comunicat de presă, că pe lângă programele proprii are şi o serie de proiecte finanţate din fonduri externe, între care şi Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (PRET), coordonat de Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanţare Externă (UMPFE).
"Proiectul este co-finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi Guvernul României, obiectivul general fiind îmbunătăţirea calităţii infrastructurii sistemului de educaţie preşcolară şi satisfacerea nevoilor de bază ale copiilor prin intermediul îmbunătăţirii serviciilor destinate acestora. Acordul acestui proiect dintre România şi BDCE a fost semnat în decembrie 2007 de către ministrul Cristian Adomniţei, fiind ulterior aprobat prin Hotărâre de Guvern", au precizat reprezentanţii MECTS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Componenta trei a acestui proiect, aflată în prezent în derulare, vizează asigurarea accesului copiilor din grădiniţe, cu vârste cuprinse între trei şi şase-şapte ani, la materialele de învăţare-predare de calitate, în conformitate cu normativul minimal de dotare a serviciilor de educaţie timpurie şi a standardelor de calitate privind aceste materiale. Aceste materiale educaţionale urmează a fi oferite tuturor grădiniţelor din ţară.
În acest sens, în 10 iunie a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul de participare la licitaţia deschisă privind achiziţia publică de materiale didactice pentru dotarea grădiniţelor, în cadrul Proiectului pentru Reforma Educaţiei Timpurii, au mai arătat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
"Această licitaţie a fost împărţită în 9 loturi diferite, în funcţie de tipurile de materiale didactice, valoarea totală estimată, fără TVA, a acestei licitaţii fiind de 9.306.980 RON. Deoarece pentru lotul 5 - Jucării (care includea două seturi de păpuşi - unul de păpuşi de diferite rase şi unul de păpuşi cu diferite dizabilităţi) nu s-a primit nicio ofertă până la termenul de depunere din 26.07.2010, s-a decis publicarea unui nou anunţ de participare (nr. 106854/28.08.2010). Termenul limită de depunere a ofertelor este 11octombrie. Valoarea estimată, fără TVA, pentru lotul 5 - Jucării este de 1.600.000 RON", potrivit MECTS.
Sursa citată menţionează că toate tipurile de materiale didactice incluse în cele nouă loturi se regăsesc şi în Normativul minimal de dotare minimală pentru serviciile de educaţie timpurie a copilului de la trei la şase-şapte ani, aprobat de MECTS, conform directivelor europene în materie.
"Acceptarea diversităţii şi incluziunea socială sunt două deziderate ale unei societăţi democratice. Utilizarea păpuşilor cu dizabilităţi şi a celor de alte rase este o modalitate esenţială pentru a-l apropia pe copil de lumea în care trăieşte şi pentru a-l face să înţeleagă că persoanele diferite nu trebuie respinse. În plus, toate documentele europene privind educaţia timpurie promovează educaţia de calitate centrată pe copil, dezvoltarea globală a acestuia (în toate domeniile de dezvoltare), respectarea drepturilor copilului, promovarea incluziunii sociale şi respectarea diversităţii, asigurarea de servicii de calitate tuturor copiilor indiferent de mediu de provenienţă, sex, religie, etnie, statut socio-economic", a precizat MECTS.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, consideră că o Românie modernă trebuie să-şi respecte copiii, iar sistemul naţional de învăţământ are obligaţia să le asigure acestora o educaţie adecvată începând de la vârsta preşcolară, pe care toţi psihologii o consideră esenţială în dezvoltarea ulterioară a unei fiinţe umane.
"Ignorarea deliberată a acestor factori şi reducerea unui proces complex la o simplă «achiziţie de păpuşi» reprezintă o manipulare grosolană a realităţii, demnă de mistificările practicate în alte epoci. Opinia publică are dreptul la o informare corectă, iar MECTS este adeptul acestui principiu, precum şi al transparenţei depline", a declarat ministrul Funeriu, citat în comunicat.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) arată, marţi, într-un comunicat de presă, că păpuşile pe care vrea să le cumpere Ministerul Educaţiei pentru grădiniţe nu reprezintă o prioritate, personalul didactic din grădiniţe şi copiii preşcolari având alte nevoi pentru un act educaţional de calitate.
Reprezentanţii FSLI susţin că grădiniţele ar avea nevoie de reparaţii curente la clădirile în care funcţionează, mai ales în cazul unităţilor care nu au primit autorizaţie de funcţionare, de lucrări de igienizare, de materiale de curăţenie şi dezinfectanţi, de mobilier, rechizite şcolare, cărţi de poveşti şi truse de construcţie care să stimuleze creativitatea preşcolarilor.
"Acestea sunt doar o parte dintre cerinţele pe care le au colegii noştri, iar problemele şi necesităţile sunt diferite de la o grădiniţă la alta. În plus, îi reamintim domnului ministru că 2010 este anul în care Guvernul din care face parte a anunţat că este anul în care trebuie să strângem cureaua şi să facem achiziţiile de strictă necesitate. Prin urmare, păpuşile pe care vrea ministerul să le achiziţioneze reprezintă o prioritate?", se întreabă reprezentanţii FSLI în încheierea comunicatului.
Potrivit unui anunţ de participare la licitaţie, publicat pe site-ul e-licitatie.ro, Ministerul Educaţiei vrea să cumpere jucării pentru grădiniţe, în valoare de 9.306.980 de lei, de la bugetul de stat şi din credite externe pentru anul 2010, în cadrul Proiectului pentru Reforma Educaţiei Timpurii.
Firmele interesate să participe la licitaţie trebuie să depună oferte pentru cinci loturi de jucării, respectiv: păpuşi de diferite rase sau cu diferite dizabilităţi; truse medicale de jucărie; vehicule de jucărie; jucării adecvate activităţilor de tip casnic; jucării tip aragaz, frigider, maşină de spălat rufe, fier de călcat, aspirator.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate