Media de vârstă a celor trataţi ambulatoriu în 2010 după ce au consumat etnobotanice este de 19 ani

Media de vârstă a consumatorilor de etnobotanice care au fost trataţi în regim ambulatoriu în 2010 este de 19,1 ani, iar cea a consumatorilor internaţi este de 25,3 ani, în condiţiile în care un raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) relevă "o creştere explozivă" a consumului de etnobotanice.

Urmărește
205 afișări
Imaginea articolului Media de vârstă a celor trataţi ambulatoriu în 2010 după ce au consumat etnobotanice este de 19 ani

Media de vârstă a celor trataţi ambulatoriu în 2010 după ce au consumat etnobotanice este de 19 ani (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

În Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor 2011 al ANA, dat marţi publicităţii, se arată că media de vârstă a celor asistaţi este sub 31 de ani în cazul tuturor drogurilor, mai mare pentru femei şi mai mică pentru consumatorii de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP).

"Comparativ cu admiterile în regim de internare, în cazul celor în regim ambulatoriu se observă o vârstă medie mult mai mică pentru toate drogurile (internare - 30,9 ani, ambulatoriu - 26,4 ani), cât şi pentru SNPP (internare - 25,3 ani, ambulatoriu - 19,1 ani), iar comparativ cu anii anteriori se observă o scădere a mediei de vârstă şi a diferenţelor care există în acest sens între sexe", notează autorii în raportul ANA.

Potrivit documentului, dintre cele 2.163 de persoane care au beneficiat în 2010 de tratament pentru consumul de droguri ilegale şi "legale", 64,2 la sută au primit asistenţă în regim de internare, 35,2 la sută în ambulatoriu şi restul în regim de detenţie.

Din datele ANA, deşi drogul principal pentru care s-a solicitat asistenţă în anul 2010 îl reprezintă opiaceele, se observă o creştere explozivă a consumului de etnobotanice, o posibilă explicaţie fiind preţul relativ mic şi accesibilitatea mult mai mare a acestora.

Potrivit specialiştilor ANA, apare astfel o schimbare a modelului de consum, în condiţiile în care scade consumul de heroină şi creşte consumul de etnobotanice. Astfel, 38,9 la sută dintre persoanele care au primit în 2010 asistenţă, după ce au consumat etnobotanice, au primit anterior tratament în principal pentru opinacee, dar şi pentru droguri precum canabis, cocaină sau inhalanţi volatili.

Dependenţii de droguri încep să înlocuiască heroina cu etnobotanicele, fapt calificat ca fiind inexplicabil de specialişti, în condiţiile în care până în acest moment se ştia că dependenţa de opiacee nu poate fi înlocuită de nimic, afirma, în 27 septembrie, sociologul Andrei Botescu.

Cercetător la Observatorul Român pentru Droguri şi Toxicomanie, sociologul Andrei Botescu a prezentat atunci, la Agenţia Naţională Antidrog, rezultatele a două studii - unul cantitativ, la care au participat 120 de respondenţi, şi altul calitativ, cu 33 de respondenţi - din care reieşea că etnobotanicele injectabile sunt suficient de puternice pentru a înlocui heroina.

"Foarte mulţi (consumatori - n.r.) au început să mixeze heroina cu aceste substanţe, mulţi au înlocuit heroina total. Este inexplicabil cum, pentru că dependenţa de opiacee (substanţe pe bază de opiu, printre care şi heroina - n.r.) e de neînlocuit. Aici trebuie făcută o nouă cercetare", consideră Andrei Botescu.

Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor 2011 este al treilea studiu de acest fel la nivel naţional, fiind realizat pe un eşantion de 5.100 de persoane.

(Material realizat de Ionuţ Mureşan, ionut.muresan@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici