- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.03.2014, 16:28)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medic: Creşterea şomajului a dublat numărul depresiilor
Creşterea numărului persoanelor care se află în pragul şomajului sau care şi-au pierdut locul de muncă după 20 de ani, în medie, de activitate a dus la dublarea numărului depresiilor, a declarat, luni, dr. Simona Trifu, medic psihiatru şi cadru didactic la UMF "Carol Davila" din Capitală.
Urmărește
215 afișări
Medic: Creşterea şomajului a dublat numărul depresiilor
Potrivit medicului, criza economică a generat, în România, tot mai multe situaţii în care unele persoane ajung la psihiatru cu stări depresive de diferite intensităţi, ce debutează în contextul iminenţei şomajului sau a pierderii locului de muncă.
"Statisticile oficiale arată că rata şomajului a fost în ianuarie de 7,3 la sută, în creştere aproape continuă de la declanşarea crizei. În astfel de situaţii, importantă este vârsta (persoanei vulnerabile - n.r.). Pot să confirm că există un sector populaţional major afectat, cuprins între 40 şi 50 de ani - cu un procent estimat de peste 39 la sută din totalul şomerilor -, cu vechime în muncă în medie în jurul a 20 de ani şi un nivel mediu de calificare. Numărul estimat al persoanelor în această situaţie care manifestă tulburări psihice s-a dublat în ultimul an. Primul episod depresiv apare, de cele mai multe ori, în intervalul a şase luni după pierderea locului de muncă şi poate reprezenta poarta de intrare în circuitul psihiatric", a precizat dr. Simona Trifu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FBI crede că atacatorul din New Orleans a acţionat singur
-
Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
Medicul este de părere că depresia ar putea deveni, în viitorul apropiat, cea mai răspândită afecţiune, prezentând semne şi simptome care ating toate domeniile de funcţionare a organismului uman şi nefiind nicidecum doar "o perturbare circumscrisă la nivelul sufletului", aşa cum se poate crede într-o viziune mai largă a termenului.
"Este semnalul de alarmă pe care îl trag specialiştii atât în România, cât şi la nivel mondial. Cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare: unul din 15 oameni, adică 6,66 la sută, suferă de depresie majoră şi dacă includem în statistică şi anxietatea şi toate formele de depresie, constatăm că patru din 15 oameni, respectiv 26,6 la sută, sunt afectaţi, la nivelul Uniunii Europene, potrivit unei statistici ONU", a mai precizat dr. Trifu.
Medicul psihiatru a mai spus că, în acest moment, este îngrijorătoare creşterea episoadelor depresive de diferite intensităţi, care pot varia de la uşor la major spre sever şi care reprezintă o combinaţie de vulnerabilitate structurală - biologică şi psihologică. "Este de tras un semnal de atenţie asupra episoadelor depresive declanşate de iminenţa pierderii locului de muncă sau de intrarea în şomaj. Faptul în sine are implicaţii puternice, deoarece odată cu instalarea fenomenutlui, se diminuează semnificativ reţeaua de suport social a celui în cauză, incidentul reprezentând poarta de intrare în arealul psihiatriei. Se adaugă stigmatul social, care îngreunează printr-un cerc vicios ieşirea din depresie şi revenirea la dispoziţia normală", a explicat dr. Simona Trifu.
O altă categorie în atenţia specialiştilor este cea a tinerilor care, după ce au obţinut rezultate remarcabile la învăţătură în şcoli de prestigiu, nu şi-au găsit loc de muncă.
"Reacţia la acest factor de stres are toate trăsăturile componente ale unei depresii. Soluţia spontană este, pentru cei mai mulţi dintre ei, emigrarea, ce adaugă la depresia iniţială drama dezrădăcinării, fenomenul schimbării în sine necesitând echipe de specialişti în tratarea tulburărilor emoţionale consecutive. Depresia poate fi o boală de sine stătătoare sau poate însoţi o altă tulburare somatică, fiind cunoscută ideea că în preambulul majorităţii tulburărilor somatice sau psihice poate coexista o depresie. Metaforic vorbind, cauza cauzelor în depresie este pierderea. Ne referim la pierderea unei fiinţe dragi, a unei poziţii sociale, a locului de muncă, pierderea unei proprietăţi investite afectiv sau chiar pierderea conceptului de sănătate ideală, de organism puternic, dominat de energie şi forţă", a adăugat Trifu.
Conform datelor European Health for All Databases, România se află pe locul 2 în UE, după Estonia, din punct de vedere al incidenţei bolilor mintale, cu peste 1.400 de cazuri la 100.000 locuitori,
Anual, în România se raportează circa 300.000 de noi cazuri.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe