- Home
- Social
- BUCURESTI, (14.10.2015, 14:10)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medic: Zeci de români, chiar tineri, mor anual din cauza complicaţiilor gripei, un ucigaş ascuns
Gripa sezonieră este un ucigaş ascuns, întrucât, din cauza complicaţiilor acesteia, mor în fiecare an zeci de persone, chiar şi tineri, deşi ar fi avut ca soluţie de salvare vaccinarea, a declarat, miercuri, Victoria Aramă, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".
Urmărește
368 afișări
Medic: Zeci de români, chiar tineri, mor anual din cauza complicaţiilor gripei, un ucigaş ascuns
"Vedem sutele de cazuri de gripă complicate care ajung la Matei Balş, dar şi zeci de decese, ale pacienţilor noştri. Când vezi un pacient tânăr, o gravidă, care mor, atunci conştientizezei ceea ce se întâmplă. Pacienţii internaţi cu forme severe care mor şi puteau să trăiască ar trebui mediatizaţi. Dar, din păcate se mediatizează greşit, adică reacţiile adverse, care nu sunt grave, acţiune care nu este benefică", a spus prof. dr. Victoria Aramă, la dezbaterea cu tema "Vaccinarea în România - act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?", organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Ea a mai arătat că "gripa are o faţă nevăzută foarte mare", pe lângă cazurile severe care ajung la spital şi decese, înregistrându-se costuri colaterale legate de absenteism şi altele.
Potrivit lui Aramă, efecte adverse ale vaccinării sunt minime şi tranzitorii pentru vaccinul gripal, existând contraindicaţii, deja cunoscute, ca de exemplu în cazul alergiilor severe la proteina de ouă sau neomicină.
Pe de altă parte, spune medicul, vaccinarea este aceea care salvează annual zeci de mii de vieţi, mai ales în cazul celor cu diabet sau cu boli cardiace.
"Rata de deces la diabetici creşte cu 5 - 15% în sezonul gripal. Gripa se asociază cu complicaţii cardiovasculare severe, moarte subita , accident vascular şi infarct. Gripa sezonieră este un ucigaş ascuns. Iar costurile asociate gripei oscilează între unul şi şase milioane de dolari la 100.000 locuitori", a adăugat medciul.
Oana Falup Pecurariu, de la Spitalul Clinic de Copii Braşov, a precizat că între 15 şi 30 la sută dintre copii iau boala de la grădiniţă sau de la şcoală şi 70 la sută dintre îmbolnăviri sunt transmise de copii în familie.
La rândul său, dr.Valeria Herdea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREMPF), a ţinut să avertizeze că prevenţia rămâne unul dintre factorii de bază, indiferent de vârstă, pentru prevenirea bolilor grave cauzate de gripă şi complicaţiile acesteia.
"Acoperirea vaccinală a scăzut mult în utlimii ani, cu toate acestea un sondaj realizat de organizaţia pe care o reprezint arată că tinerii încep să devină interesaţi de imunizare. Ei ştiu că, pentru a primi cele mai bune informaţii despre gripă, trebuie să întrebe medicul şi că gripa este un semnal de alarmă. Chiar dacă vorbim despre o boală sezonieră, trebuie să fim în alertă un an întreg", a adăugat Herdea.
Ea a menţionat că anul trecut a avut doar 20 de doze de vaccin pentru imunizarea gratuită, apreciind că Ministerul Sănătăţii ar trebui repopulat cu medici, în loc de economişti.
"Celor care refuză vaccinarea nu trebuie să le dăm atâta credit. Nu cred că este cazul să dăm voci pentru aceşti oameni care sunt iresponsabili, de fapt. (...) Populaţia refuză vaccinarea pentru că şi-a pierdut încrederea în corpul medical. Să schimbăm, percepţia despre medici", a adăugat medicul.
Herdea a mai menţionat că costul real al imunizării este mic, medicul de familie primind 10 lei impozabili pentru această imunizare.
La rândul lui, dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), a spus că medicul de familie ar trebui să aibă timp să poată consilia familia.
"Potrivit legii, pacientul are voie să refuze vaccinarea. Eu nu pot administra tratament adultului şi nici copilului fără acceptul familiei. 55,7 la sută dintre medicii de familei s-au confruntat cu refuz sau oprirea tratamentului prescris. Scopul unei legi a vaccinării este creşterea interesului pentru imunizare. Statul trebuie să protejeze interesul copilului. Medicii de familie au o mare dilemă: vaccinarea este o sarcină de serviciu, iar cei care nu vor să se vaccineze să fie lăsaţi să facă ce vor, sau să încercăm să-i convingem, să fim vigilenţi. 96,6 la sută dintre medici abordează consilierea, dar ce fel de consiliere dacă ai 15 minute pentru consultaţie. Îţi trebuie jumătate de oră, azi, peste o săptămână, peste o lună. Este nevoie de restructurarea întregului sistem de vaccinare", a spus Dumitra.
Dezbaterea cu tema "Vaccinarea în România - act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?", organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România, se înscrie în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Forumului Naţional "Stop gripa".
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Alexandru Rafila: 500.000 de persoane fac vaccin antigripal în România, necesarul ar fi de trei milioane - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe