- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.09.2014, 18:51)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medici de familie: Susţinem utilizarea dosarului electronic, dar lipseşte legislaţia clară
Medicii de familie susţin implementarea şi utilizarea dosarului electronic de sănătate (DES), dar atenţionează că lipseşte o legislaţie clară referitoare la crearea, utilizarea şi păstrarea DES şi cer adoptarea, în cel mai scurt timp posibil, a cadrului legislativ în acest sens.
Urmărește
209 afișări
Medici de familie: Susţinem utilizarea dosarului electronic, dar lipseşte legislaţia clară (Imagine: Shutterstock)
"Proiectul Dosarului Electronic de Sănătate reprezintă o evoluţie normală, în contextul progresului şi a creşterii utilizării sistemelor informatice în domeniul sănătăţii. Însă constatăm cu îngrijorare lipsa unei legislaţii clare referitoare la crearea, utilizarea şi păstrarea DES şi susţinem adoptarea, în cel mai scurt timp posibil, a cadrului legislativ referitor la utilizarea DES", se arată într-un comunicat remis, marţi, de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Potrivit medicilor de familie, legislaţia ar trebui să conţină informaţii generale privind tipul de date medicale, terminologia utilizată, sisteme de codificare utilizate, elemente de permisivitate pentru utilizarea transfrontalieră a datelor şi reglementări privind instituţia care găzduieşte serverele şi deţine proprietatea asupra datelor din DES. În acelaşi cadru legislativ ar trebui incluse, potrivit SNMF: reglementări privind consimţământul informat şi explicit al pacientului pentru protecţia corespunzătoare a dreptului la confidenţialitate; reglementări referitoare la acces, autentificare, autorizare şi creare a DES; reglementări privind răspunderea în ceea ce priveşte utilizarea DES, durata arhivării şi alte utilizări ale datelor conţinute în DES; coordonarea DES cu Sistemul Informatic al Prescripţiei Electronice (SIPE) şi Cardul Electronic al Asigurărilor de Sănătate (CEAS) precum şi interoperabilitatea dintre aceste sisteme informatice; necesarul logistic pentru implementare şi utilizare, inclusiv cerinţele minime; alte reglementări de bune practici; asigurarea transparenţei privind costurile de utilizare ale DES.
Tot SNMF consideră absolut necesară standardizarea soluţiilor software utilizate în sistemul sanitar, astfel încât DES să fie pe deplin funcţional, accesat, completat şi utilizat de către toţi furnizorii la nivelul întregului sistem sanitar din România (cabinete de medicină de familie, cabinete din ambulatoriul de specialitate, centre de diagnostic şi tratament, centre medicale, centre de sănătate, laboratoare, unităţi sanitare publice şi private cu paturi precum şi alte unităţi sanitare publice şi private), cât şi la nivelul unităţilor farmaceutice.
"DES devine funcţional doar când este asigurată interoperabilitatea între furnizori, când aceştia pot accesa în timp real datele medicale relevante, investigaţiile efectuate pacientului şi rezultatele acestora, precum şi când toate acestea conduc la eliminarea documentelor medicale pe suport de hârtie", consideră medicii de familie.
Dr. Marius Filip, responsabil al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru programul DES, a anunţat, săptămâna trecută, că peste 5.800 de medici au încărcat datele în Dosarul Electronic de Sănătate (DES), iar aproape 4.000 de pacienţi şi-au studiat istoricul medical.
Dosarul electronic trebuia să fie obligatoriu din 1 iunie, prin noul Contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale, pentru toţi furnizorii de servicii medicale, însă introducerea sa a fost amânată.
Fiecare pacient va avea un astfel de dosar, în care va fi trecut istoricul medical al său, util la urgenţe.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36