- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.03.2015, 18:48)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medici de familie: Vaccinăm fără probleme, dar sunt probleme de mobilizare a copiilor la vaccinare
Medicii de familie vaccinează fără probleme copiii, dar atrag atenţia că ar trebui să existe precizări clare privind vaccinurile la care se face referire şi ar trebui să se ţină cont că vaccinarea în rândul copiilor mari ar putea să scadă pentru că ei sunt greu de mobilizat.
Urmărește
1104 afișări
Medici de familie: Vaccinăm fără probleme, dar sunt probleme de mobilizare a copiilor la vaccinare (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)
Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu, a declarat marţi, în Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, că în legislaţie ar trebui să existe o precizare clară privind vaccinurile la care se face referire în proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2015 şi 2016.
"În afară de vaccinurile copilului, pe care oricum le făcea medicul de familie, mai sunt două categorii: cele care se fac în maternitate, şi care sper că se vor face în continuare acolo, şi vaccinurile copiilor cu vârstă şcolară. În ceea ce priveşte copilul de vârstă şcolară, vaccinarea nu este o problemă tehnică din punctul de vedere al medicilor de familie. Vaccinăm fără probleme şi cu cea mai mare plăcere. Problemele reale sunt cele de mobilizare a copiilor la vaccinare, pentru că ştim foarte bine că cei mari nu vin de bunăvoie la vaccin şi dacă nu există campanii foarte serioase, care să convingă părinţii asupra necesităţii vaccinării, putem să agravăm un grad destul de important în ceea ce priveşte neacoperirea vaccinală", a explicat medicul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei a precizat că există deja o tendinţă de a nu mai vaccina copiii.
"Ce legislaţie există care să impună părinţilor să vină cu copiii la medic şi medicul să decidă să vaccineze, cu excepţia rarelor situaţii în care există contraindicaţii? Nu ştiu dacă va scădea foarte tare rata de vaccinare, dar şi o scădere mică poate fi foarte gravă, şi nu spun că asta cred, dar mi-e teamă. Deci această măsură trebuie coroborată cu alte măsuri care să încurajeze şi să convingă părinţii să vină cu copilul la vaccinare şi, pe de altă parte, o altă problemă pe care o avem, este a aprovizionării cu vaccinuri", a explicat medicul.
Rodica Tănăsescu a subliniat că trebuie să existe permanent toate dozele necesare din toate vaccinurile prevăzute în programul naţional.
"Dacă nu vom avea la timp, să credem că vom putea recupera vaccinarea copiilor de vârstă şcolară este chiar un vis frumos. Nu vor veni copiii mari din nou la vaccinare dacă nu avem dozele necesare", a mai spus Tănăsescu.
Vaccinarea copiilor prin Programul naţional de imunizare ar putea fi făcută exclusiv de către medicii de familie, şi nu prin reţeaua de medicină şcolară, ca până acum, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.
Proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2015 şi 2016 prevede ca noutate asigurarea vaccinării cuprinse în calendarul naţional de imunizare, precum şi a vaccinării la grupele la risc exclusiv de către medicii de familie.
Proiectul a fost dezbătut, marţi, la Ministerul Sănătăţii, în prezenţa preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, secretarului de stat Alin Ţucmeanu şi reprezentanţilor reţelei de medicină şcolară.
În nota de fundamentare a proiectului se arată că vaccinarea prin campanie şcolară prezintă numeroase dezavantaje legate de lipsa cabinetelor de medicină şcolară, dificultăţile în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existenţa unor copii neşcolarizaţi, existenţa în cadrul aceleiaşi clase a copiilor cu ani de naştere diferiţi, repetenţi, veniţi prin transfer din alte unităţi de învăţământ, complianţa redusă la vaccinare a părinţilor copiilor înscrişi la un medic de familie, altul decât cel care realizează vaccinarea în campanie, dificultăţi în recuperarea restanţierilor, dificultăţi în supravegherea şi raportarea de către medicul care vaccinează a cazurilor de reacţie indezirabilă.
Preşedintele executiv al Federaţiei Sindicale Hypocrat, Silvia Spiridon, a spus că nu i se pare corect ca vaccinările să nu mai fie făcute în şcoli.
"Este mult mai uşor de vaccinat în campania de vaccinare la o şcoală unde copiii sunt în acelaşi loc. Va fi foarte greu să vaccineze medicul de familie, şi aici ar exista două posibilităţi: fie un medic de familie ar prelua şcoala din punctul de vedere al vaccinărilor, cu acest lucru nu vom fi de acord niciodată, să se suprapună peste munca noastră şi să vină un medic de familie în cabinetul şcolar, iar medicul şcolar să fie dat la o parte. Sau situaţia în care vor fi plimbaţi părinţii, fiecare la medicul lui de familie, în măsura în care au timp şi vor", a declarat Silvia Spiridon.
Ea a adăugat că există o tendinţă peste tot în lume de a nu mai vaccina copiii.
"Ne lovim de chestia aceasta, raw vegane ne-a făcut o mulţime de probleme. Ne confruntăm din ce în ce mai des cu epidemii. Dacă aţi fost atenţi, în SUA s-au confruntat cu o epidemie foarte mare de rujeolă, asta pentru că anumite contingente de copii nu s-au mai vaccinat cu vaccinul antirujeolic. Cu acelaşi lucru ne vom confrunta şi noi, iar faptul că punem piedici în realizarea acestor vaccinări, în loc să alegem calea mai uşoară, alegem calea mai complicată, atunci ne vom trezi cu epidemii, şi vom vede atunci ce vom face. Unii dintre părinţi refuză, din principiu, deşi au antecedente vaccinale şi au vaccinat copiii până la patru ani la medicul de familie, după care s-au trezit că vaccinarea nu mai este bună şi supraaglomerarea corpului cu virusuri antenuate i-ar dăuna copilului. Părintele se informează şi la noi, şi din fericire medicul de familie este mult mai la curent cu produsele de vaccinare, cu reacţii adverse, pentru că ei sunt informaţi, iar noi nu", a mai spus preşedintele executiv al Federaţiei Sindicale Hypocrat.
Întrebată dacă se urmăreşte desfiinţarea cabinetelor şcolare, Silvia Spiridon a spus că aceasta este tendinţa.
"Sunt aproximativ 4.000 de cadre medicale şcolare la nivel naţional. Ar trebui un medic de şcoală să aibă 1.500 de copii, şi medicul ajunge în unele locuri şi la 4.000 de copii. Se duc şi pe la câte zece unităţi. Ar fi o greşeală să se scoată campaniile de vaccinare din cabinetele şcolare", a mai spus Spiridon.
Amalia Şerban, director în cadrul Ministerului Sănătăţii, a spus că vaccinarea a scăzut dramatic în fiecare an.
"La poliomielită, vaccinarea scade cu un procent. Sunt 700 de medici şcolari în cabinetele medicale din 11.000 de unităţi de învăţământ. Medicul şcolar nu are timpul necesar să informeze părinţii. Pentru administrarea fiecărui vaccin, medicii de familie ar putea primi 10 lei. Medicul de familie ştie de situaţia sănătăţii copilului", a adăugat Amalia Şerban.
Secretarul de stat Alin Ţucmeanu a spus că trebuie găsită o soluţie pentru medicii şcolari, pentru a se vedea unde vor funcţiona.
"Eu cred că este mai bine ca vaccinarea să se facă la medicul de familie. Medicii de familie vor intra la plata per serviciu", a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.
Citește pe alephnews.ro: Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe