- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.07.2014, 18:08)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medici: Melanomul malign al pielii - agresiv şi fatal. Depistat la timp, poate fi vindecat. Halep, ambasador al unei campanii de informare
Melanomul malign al pielii este cea mai periculoasă formă de cancer cutanat, însă majoritarea cazurilor pot fi vindecate, dacă sunt depistate în stadiu incipient, au anunţat, joi, reprezentanţii Societăţii Române de Cancer, care au lansat o campanie de informare având-o ambasador pe Simona Halep.
Urmărește
7915 afișări
Medici: Melanomul malign al pielii - agresiv şi fatal. Depistat la timp, poate fi vindecat. Halep, ambasador al unei campanii de informare (Imagine: Shutterstock)
Preşedintele Societăţii Române de Cancer, Adriana Melnic, a avertizat că melanomul este cea mai periculoasă formă de cancer cutanat, iar în stadiile avansate este o boală agresivă şi fatală.
"75 la sută dintre persoanele afectate de melanom metastatic îşi pierd viaţa în primul an de diagnostic. Durata de supravieţuire pentru aceşti pacienţi este de numai şase până la nouă luni", a precizat Adriana Melnic.
Ea a mai precizat că 3,2 milioane de cetăţeni din Uniune Europeană sunt diagnosticaţi cu melanom malign al pielii, iar tratamentele presupun costuri uriaşe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
Specialiştii au atras atenţia asupra importanţei descoperirii precoce a bolii, arătând că 98 la sută din cazuri ar putea fi vindecate dacă tratamentul ar începe în stadii incipiente.
Tegumentul alb, ochii şi părul de culori deschise, aluniţele multiple (peste 50) şi arsurile solare suferite în copilărie sunt principalii factor de risc, potrivit doctorului Sorin Ţiplică de la Spitalul Colentina.
Pe de altă parte, el a precizat că impresia că aluniţele sunt cauza apariţiei acestei boli este falsă, statisticile arătând că în doar 33 la sută dintre cazuri boala a apărut din cauza aluniţelor, în 67 la sută dintre situaţii pielea neavând leziuni.
Ţiplică recomandă autoevaluarea aluniţelor, fiind foarte importantă modificarea structurii acestora, dar şi un consult de specialitate cel puţin o dată pe an.
Totodată, medicul oncolog Florin Băcanu a făcut un apel ca pacienţii care primesc recomandare din partea medicului de excizare a unei aluniţe să respecte acest lucru, precizând că sunt false informaţiile potrivit cărora, "dacă intervii, o zgândări".
Specialiştii au atras atenţia şi asupra modului în care oamenii se expun la soare, receomandând evitarea intervalului orar 11.00 - 15.00 şi folosirea cremelor de protecţie.
"Un sfert de oră pe zi de plajă asigură aportul necesar de vitamina D3", a explicat Băcanu.
Pentru ca astfel de informaţii să ajungă mai repede la tineri, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Cancer au lansat, joi, campania "Un viitor fără pată!", al cărei ambsador este Simona Halep. Sportiva urmează să se implice în promovarea comportamentului preventiv, acesta fiind principalul mesaj al campaniei, şi să încerce să crească gradul de conştientizare privind acţiunea nocivă a soarelui asupra pielii.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a declarat că în cadrul campaniei vor fi făcute testări gratuite în centre din oraşe universitare, şi chiar şi la ştranduri sau piscine. Aceasta este a doua campanie de acest tip, în anul 2013 fiind testaţi aproximativ 10.000 de tineri.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe