- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medicii de familie refuză semnarea contractului-cadru cu CNAS şi vor depune plângere în instanţă
Medicii de familie au decis, sâmbătă, să nu semneze contractul-cadru cu CNAS, care i-ar duce la faliment şi să conteste în instanţă actele normative ce încalcă drepturile pacienţilor şi medicilor, reclamând că sunt puşi să editeze carduri şi să facă muncă forţată fără să li se asigure cele necesare.
Medicii de familie refuză semnarea contractului-cadru cu CNAS şi vor depune plângere în instanţă (Imagine: Mediafax Foto)
Medicii de familie s-au reunit, sâmbătă, într-o conferinţă organizată de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF), unde au discutat despre problemele din sistemul de sănătate şi măsurile pe care le vor lua în faţa "ilegalităţilor" din legislaţia în domeniu.
"Contractul-cadru, pe doi ani, nesocoteşte principiul consolidării bazei pentru a întări întregul sistem, decapitează liberalismul profesiei medicale, afectează drepturile pacienţilor şi încearcă subjugarea birocratică a medicilor din asistenţa primară, promovând falsa dezbinare şi deprofesionalizarea", au spus reprezentanţii medicilor de familie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu, Cosmin Alexandrescu, a subliniat că dacă medicii semnează contractul în aprilie 2011, acest lucru va duce la închiderea cabinetelor. El a precizat că, alături de ceilalţi reprezentanţi ai asociaţiilor şi federaţiilor medicale, va sfătui toţi medicii să nu semneze acel contract.
Medicii au căzut de acord asupra faptului că vor continua să practice medicina fie în mod privat, fie în alte ţări, dacă guvernanţii îi obligă la semnarea contractului.
Participanţii la conferinţă au mai spus că vor acţiona în justiţie toate actele normative ce "încalcă legislaţia în vigoare şi drepturile fundamentale ale pacienţilor şi medicilor", anunţând şi sesizarea Uniunii Europene privind "gravele încălcări ale directivelor europene".
Medicii au făcut referire la actele normative privind informatizarea, care "aruncă povara finanţării Programului de Informatizare asupra medicilor, care, pe lângă falimentarea evidentă, vor fi din nou deprofesionalizaţi, fiind obligaţi să presteze servicii (de editare a cardurilor) care nu au legătură cu pregătirea profesională specifică, cu contractul lor şi care, mai ales, dezavantajează grav pacienţii".
Aceştia s-au mai plâns şi de "impunerea muncii forţate prin instituirea obligativităţii permanenţei, fără asigurarea unei finanţări decente şi a condiţiilor legale de funcţionare a centrelor de permanenţă".
Totodată, impunerea plafoanelor orientative de prescripţii la medicamente atrage după sine alegerea pacienţilor ce consumă mai puţine resurse, astfel că medicii sunt obligaţi să devină "cerberi", au mai spus reprezentanţii asociaţiilor medicinei de familie.
Ei au cerut intervenţia primului ministru pentru a rezolva "modul haotic în care Ministerul Sănătăţii înţelege să gestioneze criza sistemului de sănătate" şi au anunţat că vor cere organismelor de control abilitate să verifice modul în care MS şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au gestionat banii contribuabililor.
În plus, medicii vor solicita sprijinul pacienţilor prin strângerea de semnături privind "nemulţumirea lor asupra lipsei de transparenţă a modului în care banii lor sunt gestionaţi".
Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a spus că pacienţii sunt solidari cu medicii şi că nu se vor întoarce împotriva acestora. El a adăugat că nepăsarea şi aroganţa de care dau dovadă Ministerul Sănătăţii şi CNAS merită depunerea unei plângeri penale, pentru că altfel s-ar putea pierde vieţi.
O altă măsură luată de medicii de familie este depunerea cererilor de obţinere a certificatelor de conformitate, facilitând astfel emigrarea masivă a acestora în străinătate.
"Împreună cu colegii de alte specialităţi ne vom opune încercărilor patetice ale ministerului de a induce o sciziune între specialităţi. Noi toţi suntem medici şi înţelegem cel mai bine că nu putem fi separaţi şi, cu atât mai puţin, manipulaţi. (...) Nu ne aşteptăm şi nu mai dorim ca MS sau CNAS să ne cheme la «consultări». Am pierdut în acest fel mult timp, inutil. Dorim să îi asigurăm pe guvernanţi de întreaga noastră disponibilitate de colaborare în cazul în care doresc realmente să discutăm serios şi bazat pe argumente, dar şi de hotărârea de a merge până la capăt cu protestele noastre în cazul în care nu vor înţelege cât de profund se înşeală denumind reformă un grup de documente ce vor distruge definitiv asistenţa medicală primară în România", au conchis reprezentanţii medicinei de familie.
Medicii de familie au ameninţat, luni, cu măsuri extreme, chiar şi cu plecarea din ţară, din cauza "haosului" din sistem produs ca urmare a "ilegalităţilor în legislaţie", dar şi a reducerii continue şi inexplicabile a bugetelor cabinetelor începând din 2009.
Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu, spunea că din 2009 veniturile cabinetelor medicilor de familie au scăzut continuu şi inexplicabil. Astfel, dacă în 2009 bugetul a fost cu 35 la sută mai mic, în 2010 a scăzut cu aproape 10 la sută, iar în 2011 cu alţi aproape 10 la sută.
"În 2011 nu ne-au dat nici măcar cât am primit anul trecut. În schimb, trebuie să avem grijă de asistenţii noştri, de întreţinerea cabinetelor, de editarea cardurilor, de permananţă pe maşinile lui Arafat. Este absolut ireal să putem lucra în aceste condiţii", preciza Tănăsescu.
Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, medicul Simona Schnelbach, declara, în 27 ianuarie, că medicii de familie sunt foarte nemulţumiţi şi nu doresc să semneze contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2011.
Aceasta preciza că una din nemulţumirile majore ale medicilor este determinată de articolul 141 al contractului, care prevede că, dacă medicii de familie nu vor semna acest contract "în termen util", activitatea lor va fi preluată de către cabinetele de ambulator, într-o modalitate care va fi precizată ulterior.
Ea adăuga că o altă nemulţumire a medicilor este legată de faptul că noul contract-cadru cu CNAS ar trebui să fie semnat pe o perioadă de doi ani, în condiţiile în care nimeni nu ştie ce sumă va fi alocată de la buget pentru medicina de familie în anul 2012.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO