- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medicii de familie reiau eliberarea reţetelor compensate şi gratuite
Medicii de familie reiau, joi, eliberarea reţetelor compensate şi gratuite, precum şi a trimiterilor către specialist, după exact o săptămână de la sistarea prescrierii acestora, decizia fiind luată după 12 ore de discuţii şi patru zile de negocieri.
Medicii de familie reiau eliberarea reţetelor compensate şi gratuite (Imagine: Mediafax Foto)
Anunţul a fost făcut, miercuri seară, de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă. Acesta a spus că "după mai bine de 12 ore s-a reuşit să se ajungă la o înţelegere" şi că de joi reîncepe prescrierea reţetelor şi a biletelor de trimitere.
Tot miercuri a fost semnat un protocol între medicii de familie şi CNAS.
"Normele privind Contractul-cadru pentru acordarea asistenţei în 2010 reprezintă primii paşi de reformă după 20 de ani", a declarat, la rândul său, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Veste bună pentru orădeni: Se inaugurează primul tronson al inelului metropolitan
-
FRF face primele declaraţii despre incidentele de la meciul România – Kosovo
-
Studiu: Care sunt ţările cu cei mai educaţi politicieni? Cum stă România la acest capitol
Aceasta a mulţumit pacienţilor pentru înţelegere, adăugând că o bună parte din problemele cu care au venit medicii de familie la negocieri şi-au găsit rezolvare.
"Au fost două zile de nervi consumaţi, dar mulţumim CNAS că a stat alături de noi, pentru rezolvarea problemelor", a mai spus Doina Mihăilă.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu, a susţinut că protocolul semnat miercuri "vrea să rezolve probleme tehnice care au fost omise din cauza grabei". "Dorim ca în viitor toate documentele să fie discutate din timp, pentru ca să nu se se mai ajungă la situaţia din acest an", a susţinut Tănăsescu.
Potrivit acesteia, schimbările obţinute în urma negocierilor vizează câteva aspecte legate de sancţiuni şi de ponderea procentelor acordate unor pacienţi.
Atât reprezentanţii medicilor de familie, cât şi preşedintele CNAS au fost zgârciţi în oferirea unor declaraţii suplimentare legate de schimbările Contractului-cadru, ei spunând în final că mai sunt aspecte care vor fi discutate în următoarele luni, unul dintre ele fiind şi subiectul care a stârnit discuţii controversate, respectiv cel vizând bugetul orientativ.
"Bugetul orientativ nu a fost luat în discuţie azi (miercuri - n.r.). Asupra lui vom discuta până în iunie", a precizat Tănăsescu.
Medicii de familie au anunţat, în 1 aprilie, că nu vor semna contractul cu CNAS până nu vor primi sumele necesare funcţionării asistenţei medicale primare, respectiv aproximativ 10.000 de lei pentru finanţarea cabinetului, faţă de media de 4.200 de lei cât sunt acum.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO