Mehedinţi: 19 persoane, reţinute în total în dosarul de evaziune cu prejudiciu de 9 milioane de euro

Un număr de 19 persoane au fost reţinute, în total, în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de nouă milioane de euro, între care şi omul de afaceri Georgică Cornu, administratorul unor firme deţinute de către acesta, Lucian Caraiman, fiind lăsat liber în urma audierilor de marţi noapte.

Urmărește
254 afișări
Imaginea articolului Mehedinţi: 19 persoane, reţinute în total în dosarul de evaziune cu prejudiciu de 9 milioane de euro

Mehedinţi: 19 persoane, reţinute în total în dosarul de evaziune cu prejudiciu de 9 milioane de euro (Imagine: Shutterstock)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, subcomisarul Nicolae Lohon, în urma audierilor au fost reţinute, pe bază de ordonanţă, 19 persoane, între care şi omul de afaceri Georgică Cornu, administratorul unor firme deţinute de acesta, Lucian Caraiman, fiind, în schimb, lăsat în libertate în urma audierii.

Şi Nicolae Semen, cumnatul primarului din Baia de Aramă, a plecat de la sediul IPJ Mehedinţi după audierile de marţi, care au durat până târziu în noapte, acesta fiind administratorul firmei Trans Exfor care a aparţinut primarului Rafael Dunărinţi, până în anul 2009.

Sursa citată a mai arătat că cei 19 reţinuţi urmează să fie prezentaţi, în cursul zilei de miercuri, Tribunalului Mehedinţi, cu propunerea de arestare preventivă, pentru acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Totodată, în urma percheziţiilor de marţi dimineaţă în Bucureşti şi alte zece judeţe, anchetatorii au indisponibilizat un număr de 16 autoturisme a căror valoare depăşeşte 600.000 de euro, printre acestea fiind două BMW X5, două Porsche Cayenne şi un VW Touareg.

De asemenea, în urma percheziţiilor, de la cele 49 de persoane aduse la audieri, la sediul IPJ Mehedinţi, a fost ridicată suma de 700.000 de lei - cash - şi s-au indisponibilizat bunuri imobile în valoare de 360.000 lei.

Georgică Cornu a fost adus, marţi, la audieri, la sediul Poliţiei Judeţene Mehedinţi, el fiind ridicat de la locuinţa sa din Timişoara. Întrebat ce implicare are în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste nouă milioane de euro, omul de afaceri a răspuns că nu are nicio implicare.

Primarul oraşului Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu (PSD), a fost vizat, în ianuarie 2015, de mai multe percheziţii făcute de către procurorii DNA, într-un dosar vizând fraude cu fonduri europene, el fiind suspectat că ar fi obţinut ilegal sume importante de bani din subvenţii agricole acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Dunărinţu se află la al doilea mandat de primar al oraşului Baia de Aramă, ambele obţinute din partea PDL. După alegerile locale din 2012, Dunărinţu a trecut la PSD, fiind cunoscut drept un apropiat al fostului preşedinte al PSD Mehedinţi Adrian Duicu, care se află în arest la domiciliu într-un dosar de corupţie.

Percheziţiile de marţi au fost făcute în Bucureşti şi în zece judeţe - Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea, Dolj şi Dâmboviţa - la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile sociale ale societăţilor administrate de acestea.

Conform sursei citate, în perioada 2008-2014, un număr de 101 persoane, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi ai 88 de societăţi comerciale, ar fi eludat obligaţiile fiscale. De asemenea, aceştia sunt suspectaţi că ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

Prin aceste operaţiuni fictive, suspecţii ar fi prejudiciat bugetul cu peste nouă milioane de euro.

Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, cei în cauză ar fi făcut mai multe tranzacţii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de "rularea" acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, aceştia ar fi disimulat provenienţa şi circulaţia banilor.

Poliţiştii au făcut percheziţii şi la sediul unor firme ale omului de afaceri Georgică Cornu, din Timişoara, dar şi la locuinţa acestuia.

Omul de afaceri Georgică Cornu, numit şi "regele asfaltului din Banat", deţine grupul de firme Confort şi are afaceri şi în comerţ. El mai are şi un centru de echitaţie la Herneacova, proprietate care se întinde pe 12.000 de hectare. Până de curând, el a fost preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş.

În luna martie a anului trecut, procurorii DIICOT au descins la vila lui Georgică Cornu din Ghiroda (Timiş), dar şi la sediul firmei sale de construcţii Izometal-Confort. Percheziţiile au fost făcute într-un dosar în care omul de afaceri a fost acuzat că a prejudiciat statul cu aproximativ 60 de milioane de lei prin evaziune fiscală. Cornu a fost atunci reţinut pentru 24 de ore, iar ulterior a fost eliberat sub control judiciar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici