- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Mehedinţi: Cinci persoane, reţinute după percheziţiile privind fraude informatice de 2,5 mil. dolari - VIDEO
Cinci persoane membre ale reţelei specializate în fraude informatice cu un prejudiciu estimat la 2,5 milioane de dolari au fost reţinute, miercuri după-amiază, de procurorii DIICOT Mehedinţi, în urma percheziţiilor care au avut loc în 17 judeţe.
Un număr de 13 persoane au fost duse la audieri, la sediul DIICOT Mehedinţi, în urma percheziţiilor făcute miercuri dimineaţă în 17 judeţe, inclusiv Mehedinţi.
La finalul audierilor, procurorii au emis ordonanţe de reţinere pe numele a cinci persoane membre ale reţelei specializate în fraude informatice cu un prejudiciu estimat la 2,5 milioane de dolari, iar ceilalţi opt suspecţi sunt cercetaţi în libertate.
Alte opt persoane ridicate în urma percheziţiilor respective urmează să fie aduse cu un autocar, în cursul serii de miercuri, la sediul DIICOT Mehedinţi, pentru audieri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Mehedinţi şi poliţişti de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi au făcut, miercuri dimineaţă, 38 percheziţii în 17 judeţe, între care şi Mehedinţi, fiind vizată o reţea specializată în fraude informatice, prejudiciul în acest caz ajungând la 2,5 milioane de dolari.
Din 2009 şi până în prezent, membrii grupării au derulat infracţiuni informatice prejudiciind persoane din România şi alte 23 de state din Uniunea Europeană, dar şi din afara acesteia, se arată într-un comunicat al DIICOT.
DIICOT arată că în urma cercetărilor s-a stabilit că ctivitatea în interiorul grupării era împărţită pe paliere, cu roluri bine stabilite pentru fiecare membru.
"Astfel, învinuitul T.F.E, liderul grupării împreună cu învinuiţii B.G.N şi M.M.D se ocupau cu obţinerea datelor de identificare a cărţilor de credit (psihing), prin interceptarea fără drept a unei transmisii de date informatice, activitate care poate fi efectuată fie prin intermediul unor programe informatice de tip «keylogger» fie în interiorul unei reţele de sisteme informatice de tip «sniffer» sau «rat» prin care se obţin informaţii confidenţiale despre carduri de credit care permit accesul şi efectuarea de tranzacţii on-line sau electronice. Pe de altă parte, învinuiţii D.M, S.B.C, V.C.L, Z.G.L., respectiv Z.C.V, împreună cu alte persoane de pe acest palier aveau rolul de a cumpăra datele de cărţi de credit de la învinuitul T.F.E, liderul grupării şi de la învinuita B.G.N, obţinute în mod injust, pe care ulterior le comercializau la un preţ mai mare decât cel de achiziţie", se mai arată în comunicatul citat.
De asemenea, în comunicat se precizează că o parte din membrii grupării falsificau instrumentele de plată electronică, pe care fie le foloseau personal prin accesarea fără drept a unor sisteme informatice (ATM-uri, cumpărături on-line), fie le încredinţau altor persoane în vederea folosirii.
"Ultimul palier al grupării infracţionale era reprezentat de persoanele care în schimbul unor sume modice, foloseau instrumentele de plată electronică falsificate, obţinute de la persoanele de pe palierul precedent, sumele sau bunurile obţinute fiind remise celor din palierele superioare", se mai arată în comunicatul remis miercuri de DIICOT.
Legătura între membrii grupului infracţional era coordonată de liderul acestuia, fiind realizată on-line prin intermediul aplicaţiilor Yahoo Messenger, Skype sau a telefoanelor mobile.
Prin activitatea infracţională desfăşurată de aceştia se reţine că au fost compromise peste 50.000 de date de cărţi de credit, prejudiciul fiind estimat până în acest moment la 2,5 milioane de dolari.
În urma percheziţiilor au fost ridicate medii de stocare ale datelor informatice, care urmează să fie expertizate.
Procurorii DIICOT au cooperat în acest caz cu United State -Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36