- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mehedinţi: Exerciţiu româno-sârb pe Dunăre în cazul unui accident naval cu peste 30 de victime - FOTO
Peste 200 de forţe de intervenţie din România şi Serbia au participat, vineri, la un exerciţiu comun pentru limitarea efectelor produse după un accident naval pe Dunăre, în Mehedinţi, acţiunea fiind organizată în cadrul unui proiect transfrontalier cu fonduri europene de aproape 2,3 milioane de euro
Mehedinţi: Exerciţiu româno-sârb pe Dunăre în cazul unui accident naval cu peste 30 de victime (Imagine: Justin Stavaru/Mediafax Foto)
Exerciţiul de simulare a cuprins intervenţia în cazul unui accident produs pe Dunăre, în dreptul municipiului Drobeta Turnu Severin, între o navă pasager şi una de marfă, în urma căruia peste 30 de persoane care se aflau în larg au avut nevoie de ajutor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Prima etapă a exerciţiului a vizat salvarea celor peste 30 de pasageri care se aflau pe nava implicată în accident. La faţa locului, au ajuns 35 de mijloace de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi, Gărzii de Mediu şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Pe mal au fost amplasate şi două corturi de prim ajutor, iar pompierii au intervenit pe Dunăre cu şalupele pentru salvarea victimelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Etapa a doua a exerciţiului a constat în depoluarea fluviului Dunărea, deoarece, conform scenariului, în urma accidentului dintre cele două nave o cantitate însemnată de petrol a fost deversată în fluviu. Reprezentanţii Apelor Române, împreună cu pompierii, au intervenit prin realizarea a două baraje plutitoare, acţiunea fiind sprijinită de nava Ecostar, din dotarea administraţiei fluviale, specială pentru preluarea deşeurilor din apele poluate.
Conform aceluiaşi scenariu al exerciţiului, în etapa a treia, forţele din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Mehedinţi au intervenit cu ATV-uri şi saci stingători, pentru stingerea mai multor focare de incendiu izbucnite în vegetaţia de pe malul fluviului.
La intervenţie au participat 18 angajaţi ai Departamentului de pompieri din Bor (Serbia) cu şase mijloace.
Exerciţiul comun româno-sârb, care a durat aproximativ o oră, reprezintă ultima etapă a unui proiect transfrontalier derulat pe fonduri europene "Joint management of emergency situations in the cross-border area Romania-Republic of Serbia” şi care este destinat punerii în practică şi testării procedurilor comune de intervenţie şi reglementare a cooperării bilaterale transfrontaliere în situaţii de urgenţă şi operaţiuni de răspuns la dezastre.
"Astfel de exerciţii vor trebui reluate, indiferent că sunt pe proiecte sau între ţările bilaterale. Am propus ca între cele două state să se reia acordul bilateral care este foarte vechi şi să se realizeze un nou accord la nivelul celor două ţări, deoarece aşa cum am prezentat astăzi, judeţul nostrum (n.r. - Mehedinţi) se află la graniţa cu un alt stat şi avem nevoie, într-o situaţie reală, să putem colabora foarte bine între cele două state. Aşa cum aţi văzut, cele două echipe de salvare din Kladovo (Serbia) au venit pe ape", a declarat colonelul Florentin Dragomir, prim adjunct al ISU Mehedinţi şi, totodată, manager de proiect.
Proiectul "Joint management of emergency situations in the cross-border area Romania-Republic of Serbia" este finanţat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia, Axa prioritară 2 - Mediu şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă. Măsura 2.3. Sisteme şi abordări mai eficiente în vederea pregătirii pentru situaţii de urgenţă. Perioada de implementare a proiectului a fost de 24 de luni, valoarea totală fiind de 2.298.677,90 de euro. Prin acest proiect, s-au implementat şi achiziţionat un sistem informatic integrat pentru managementul situaţiilor de urgenţă, la nivelul partenerilor din proiect, un centre mobile de comandă şi control pentru asigurarea tuturor tipurilor de comunicaţii (satelit, TETRA, radio, voce), ATV-uri special destinate stingerii rapide a incendiilor în teren accidentat, camere de termoviziune pentru identificarea focarelor de incendiu, bărci pneumatice pentru salvarea victimelor, dar şi alte echipamente constând în saci stingători pentru intervenţia la incendii de vegetaţie şi fond forestier, scări culisabile, lanterne.
Prin derularea acestui exerciţiu comun, potrivit organizatorilor, s-a avut în vedere îmbunătăţirea reacţiei de răspuns a structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi asigurarea unui flux informaţional adecvat între cele două state.
“Este un exerciţiu democratic de apropiere prin proiecte commune a Serbiei de spaţiul nostrum European. Ne bucură pentru că, de fapt, este una dintre priorităţile pe care şi noi, şi ei le avem, de a coabita în spaţiul pe care îl avem", a declarat prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, la finalul exerciţiului.
La simularea exerciţiului au participat şi reprezentanţi ai structurilor de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Serbia.
“Exerciţiul a fost unul profesionist. Suntem la sfârşitul proiectului român şi suntem mulţumiţi pentru că în proiectul acesta a fost folosit echipament care la ora actuală nu există în Serbia. Prin intermediul lui, de acum, va funcţiona o primă maşină de comunicaţii în Serbia", a arătat managerul de proiect din partea Serbiei, Dragan Duncevski.
Bugetul alocat în proiect pentru desfăşurarea simulării de vineri a fost de 4.850 de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate