- Home
- Social
- SFÂNTU GHEORGHE, (19.09.2014, 16:52)
- Dana Pasca , Kiss Edit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Memorandumul de autonomie iniţiat de CNS, adoptat de 33 de administraţii din Harghita, Mureş, Covasna
Un număr de 33 de consilii locale din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au adoptat, până în prezent, memorandumul iniţiat de CNS în februarie, privind înfiinţarea regiunii administrative "Ţinutul Secuiesc" cu statut autonom, prefecţii atacând în instanţă aproximativ 25 dintre aceste hotărâri.
Urmărește
564 afișări
Memorandumul de autonomie iniţiat de CNS, adoptat de 33 de administraţii din Harghita, Mureş, Covasna (Imagine: Mihaly Laszlo/ Mediafax Foto)
Gazda Zoltan, preşedintele Consiliului Secuiesc - Scaunul Sepsi (zona Sfântu Gheorghe), a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că până în prezent 33 de consilii locale din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au adoptat memorandumul privind înfiinţarea regiunii "Ţinutul Secuiesc".
Gazda a spus că, din câte ştie, prefecţii din cele trei judeţe au atacat deja în instanţă aproximativ 25 de astfel de hotărâri adoptate de consiliile locale.
Din judeţul Covasna, documentul iniţiat de CNS privind înfiinţarea regiunii administrative "Ţinutul Secuiesc" cu statut autonom a fost adoptat de consiliile locale din municipiile Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, oraşul Baraolt şi comunele Ozun, Chichiş şi Comandău.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
La rândul său, prefectul de Covasna, Marius Popica, a declarat, vineri, că a atacat în instanţă toate cele şase petiţii sau memorandumuri adoptate până acum de consilii locale din judeţ. Acestea au fost contestate întrucât nu este de competenţa autorităţilor locale să aprobe documente programatice privitoare la politicile statale în materia organizării administrativ-teritoriale a statului sau stabilirea limbii oficiale.
Separat de acest memorandum iniţiat în februarie de CNS, Consiliul a elaborat, în urmă cu mai mulţi ani, şi o iniţiativă legislativă privind autonomia, acest demers precedând proiectul UDMR lansat în dezbatere publică joi.
Referior la proiectul UDMR, Gazda Zoltan a spus că este "un rezultat" că "după 25 de ani UDMR a reuşit să dea naştere unui astfel de statut", însă există mari şanse ca liderii Uniunii să nu înainteze Parlamentului proiectul de autonomie pentru că ei susţin că este nevoie de modificarea Constituţiei pentru acest lucru.
"În schimb, regret enorm că nu au luat ca bază statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, elaborat în urmă cu zece ani de Consiliul Naţional Secuiesc. Cei de la UDMR au spus că acest proiect este puţin prăfuit, însă ar fi putut să îl cureţe de praf (...) Nu prea văd ca în perioada următoare în România să aibă loc o modificare a Constituţiei, ca urmare, în opinia mea, CNS trebuie să analizeze profund proiectul UDMR pentru a vedea care sunt acele părţi cu care s-ar putea eventual dezvolta şi îmbunătăţi statutul de autonomie al CNS, care să fie înaintat pe urmă Parlamentului", a spus liderul local al CNS.
În luna februarie, CNS ceruse celor 153 de consilii locale din judeţele Harghita, Mureş şi Covasna să adopte câte o hotărâre în care să solicite crearea unei regiuni administrative a României, denumită Ţinutul Secuiesc, un statut autonom pentru regiune, decizii care să fie trimise apoi inclusiv forurilor internaţionale.
Potrivit proiectului de hotărâre pe care CNS îl propunea spre aprobare consiliilor locale, acestea ar fi urmat să solicite Parlamentului şi Guvernului să respecte toate angajamentele internaţionale ale României adoptate în domeniul protecţiei minorităţile naţionale.
De asemenea, consiliile locale urmau să solicite crearea unei regiuni administrative denumită "Ţinutul Secuiesc", care să aibă statut autonom, iar delimitarea subdiviziunilor administrative din cadrul regiunii s-ar realiza prin referendum local.
Totodată, în proiectul pe care CNS îl propunea spre aprobare consiliilor locale se solicita ca în unităţile teritorial-administrative în care ponderea unei minorităţi naţionale depăşeşte zece la sută, limba acesteia să fie recunoscută ca limbă oficială, având acelaşi statut ca limba oficială a statului.
În iunie, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, declara că Prefectura a atacat în instanţa de contencios administrativ patru hotărâri ale consiliilor locale, prin care era aprobat memorandumul iniţiat de CNS privind înfiinţarea regiunii administrative "Ţinutul Secuiesc" cu statut autonom, întrucât acestea contravin Constituţiei şi legislaţiei în vigoare.
La rândul său, prefectul de Covasna, Marius Popica, a atras atenţia consiliilor locale, într-o circulară, că nu este în atribuţiile lor să aprobe documente programatice privitoare la politicile statale în materia organizării administrativ-teritoriale a statului sau stabilirea limbii oficiale.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe