- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.10.2013, 23:49)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MEN: Marincea, demis pentru modul în care a comunicat privind cutremurele din Galaţi
Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) transmite că directorul Institutului Geologic al României (IGR) Ştefan Marincea a fost schimbat, miercuri, din funcţie, din cauza "modului defectuos în care a gestionat şi a comunicat public rezultatele cercetărilor" privind cutremurele din Galaţi.
Urmărește
2044 afișări
MEN: Marincea, demis pentru modul în care a comunicat privind cutremurele din Galaţi
"Deşi a făcut parte din comisia multidisciplinară constituită pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc în judeţul Galaţi, şi, deşi se decisese ca toate concluziile să fie comunicate în interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informaţiilor, domnul Marincea a decis să prezinte public rezultate parţiale, înainte de validarea şi discutarea lor în cadrul comisiei", se arată în comunicatul MEN.
Ministerul apreciază că "maniera neprofesionistă, dominată de ipoteze şi incertitudini", în care fostul director IGR a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, "a fost de natură să genereze panică la nivelul populaţiei şi să întreţină sentimentul de teamă şi incertitudine al locuitorilor din zona respectivă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
"Acest lucru contravine rolului şi statutului Institutului de Geologie al României şi poate afecta credibilitatea cercetătorilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiei", mai arată MEN.
Ştefan Marincea a declarat pentru MEDIAFAX, că a fost informat "prin două ordine, cu semnături diferite" că, începând de miercuri, a fost demis din funcţia de director general al Institutului Geologic al României, el menţionând că intenţionează să facă plângere penală în acest caz.
"Nu ştiu cine m-a demis, am primit două ordine, două decizii cu semnături diferite şi am de gând să fac plângere penală împotriva celor care au trimis aceste ordine, pentru că sunt semnături cu bară", a precizat Ştefan Marincea.
Întrebat cine va ocupa postul de director general al institutului după demiterea sa, Marincea a precizat că este vorba de Marcel Mărunţiu.
Potrivit site-ului IGR, Marcel Mărunţiu este în prezent director ştiinţific al institutului.
Institutul Geologic al României a publicat pe site un "punct de vedere preliminar privind situaţia deosebită semnalată în zona Izvoarele".
"Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice. Cele naturale sunt asociate direct amplasării acestor localităţi peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri şi pietrişuri) (...). Dintre cauzele antropice se pot invoca posibile fenomene de tasare difereţiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa pe care se află amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură cît şi actualele sonde de extracţie amplasate spre est, în zona localităţilor Negrea şi Schela pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeţei terenului", se arată în documentul citat.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a făcut public, vineri, un raport al grupului operativ constituit pentru evaluarea situaţiei create de activitatea seismică din judeţul Galaţi, din care au făcut parte specialişti ai instituţiei, precum şi din Ministerul Educaţiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţei Publice, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Institutul Geologic al României, Centrul Naţional de Cartografie, Institutul URBAN-INCERC şi instituţii de învăţământ superior de profil.
Concluzia acestui raport a fost că seria de cutremure din judeţul Galaţi nu poate fi asociată cu influenţa exploatărilor petroliere din zonă, iar analiza probelor de apă potabilă arată că, dacă aceasta nu a corespuns standardelor de calitate, cauza este reprezentată de precipitaţiile masive.
La rândul său INFP, a făcut public, marţi, un raport privind cutremurele din Galaţi, potrivit căruia cauzele acestora sunt tectonice.
Începând cu data de 23 septembrie, în zona Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme înregistrate la Galaţi în această perioadă au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie.
În calitate de director general al IGR, Ştefan Marincea a fost audiat, pe 8 octombrie, la Comisia specială pentru proiectul de la Roşia Montană din Parlament, el criticând proiectul de exploatare minieră, spunând că este "de nota cinci" şi că ar trebui modificat substanţial şi adaptat la practicile europene.
Marincea a fost întrebat de către preşedintele Comisiei Roşia Montană, Darius Vâlcov, despre faptul că Institutul Geologic Român a dat un aviz favorabil pentru acest proiect atunci când institutul era condus de un alt director general.
"E un fals grosolan, e o situaţie penală din partea fostului director general. Parchetul s-a autosesizat", a precizat Marincea.
"Susţin cu argumente ştiinţifice că modul de prezentare a analizelor de către companie este viciat. Nu este un organism al statului român care să verifice aceste analize. (...) S-a vorbit de absenţa faliilor, un predecesor al meu care a semnat că nu există falie. În trei hărţi ale companiei sunt burduşite de falii. Am freatic şi falii, nu pot să pun deşeuri periculoase", a mai declarat Marincea la comisie.
Totodată, el a spus că proiectul "nu este în avantajul statului român", presupunând costuri uriaşe după exploatare.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe