- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.03.2016, 15:14)
- Ioana Nicolescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Metodologia pentru ocuparea posturilor de inspectori scolari generali, în dezbatere publică
Ministerul Educaţiei a lansat, luni, în dezbatere publică metodologia pentru ocuparea prin concurs a funcţiilor de inspector şcolar general, inspector adjunct şi director al casei corpului didactic, noutatea principală fiind că de acum încolo, proba scrisă şi interviul vor fi monitorizate video.
Urmărește
590 afișări
Metodologia pentru ocuparea posturilor de inspectori scolari generali, în dezbatere publică (Imagine: Shutterstock)
Ministerul Educaţiei a lansat luni, în dezbatere publică, pe edu.ro, metodologia privind ocuparea prin concurs a funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct şi director al casei corpului didactic.
Noua metodologie se aseamănă cu cea veche, însă faţă de vechiul document din 2011 apar câteva noutăţi. Spre exemplu, testul grilă şi probele de interviu vor fi monitorizate video, astfel încât, în caz de contestaţie, să se poată verifica cum s-au desfăşurat acestea, a explicat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Oradea este noul oraș-vedetă al României. Ce a contribuit la dezvoltarea sa și cum a ajuns în „Cities of Tomorrow”
-
Papa Francisc cere deschiderea unei anchete privind un posibil act de genocid comis de Israel în Gaza
-
Rusia atacă masiv reţeaua electrică a Ucrainei. 120 de rachete şi 90 de drone, lansate
-
Coreea de Nord ar putea ajunge să trimită Rusiei 100.000 de soldaţi pentru războiul împotriva Ucrainei
De asemenea, o persoană care în prezent ocupă funcţia de inspector şcolar general, inspector şcolar general-adjunct sau director al Casei Corpului Didactic şi nu s-a prezentat la concurs, nu va putea ocupa prin delegare funcţia în cazul în care rămâne vacantă. Totodată, nicio persoană care nu a promovat concursul nu va putea fi numită în funcţia de inspector şcolar general sau adjunct.
„O altă noutate este că testul grilă nu va conţine doar elemente de management educaţional ci şi de legislaţie şcolară. De asemenea, durata testului grilă creşte de la 30 la 50 de minute. Nu în ultimul rând, bibliografia a fost modificată”, a spus Amarandei.
O altă modificare apare la punctajele pentru evaluarea CV-ului, care sunt detaliate în metodologia aferentă, „asigurându-se astfel o evaluare unitară în cadrul comisiei de concurs a tuturor CV-urilor depuse, aceeaşi situaţie fiind şi pentru elementele cuprinse în oferta managerială şi punctajele aferente”, a mai detaliat Amarandei.
În rest, potrivit metodologiei, la concurs poate candida personalul didactic din învăţământ cu grad didactic I şi titlu ştiinţific de doctor şi care a obţinut calificativul „foarte bine” în ultimii cinci ani şcolari încheiaţi şi nu a fost sancţionat disciplinar în anul şcolar curent.
De asemenea, candidaţii trebuie să aibă recomandare privind calităţile profesionale şi manageriale, trebuie să fie absolvenţi al unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă, să fie membri al corpului naţional de experţi în managementul educaţional, să aibă o vechime de cel puţin opt ani în sistem, dintre care ultimii cinci să-i fi pretrecut în învăţământ în ultimii 10 ani.
Nu în ultimul rând, candidaţii nu au voie să fi desfăşurat poliţie politică sau să fi fost suspendaţi din vreo funcţie de conducere în învăţământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală.
Concursul pentru ocuparea funcţiilor constă în trei probe, potrivit metodologiei. Este vorba de evaluarea Curriculumului Vitae (CV), rezolvarea unui test-grilă utilizând calculatorul, în maximum 50 de minute, şi susţinerea unui interviu în faţa comisiei de concurs. Noutatea este că de acum încolo, testul grilă şi interviul vor fi monitorizate video.
„În condiţiile în care, după finalizarea concursului, rămân vacante funcţii de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct din inspectoratele şcolare şi de director al casei corpului didactic, ocuparea acestora se poate realiza prin detaşare în interesul învăţământului până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar respectiv sau se pot delega atribuţiile specifice funcţiei, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, se mai arată în metodologia pusă în dezbatere publică.
Însă, aceste funcţii "nu pot fi ocupate în perioada imediat următoare finalizării concursului de către persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcţii de conducere în inspectoratele şcolare sau în casele corpului didactic şi nu au participat la concurs ori s-au prezentat, dar nu au promovat concursul", se menţionează în metodologie.
Ocuparea posturilor de inspectori şcolari generali şi adjuncţi s-a desfăşurat cu probleme anul trecut. Încă de la prima rundă a concursului, din martie 2015, candidaţii au „boicotat” concursul neprezentându-se la testare, invocând diferite motive. Concursurile pentru posturile de inspectori şcolari generali au fost organizate de trei ori pe parcursul anului 2015, iar la sfârşit rămăseseră neocupate posturile din şase judeţe: Buzău, Caraş-Severin, Satu Mare, Bihor, Ilfov, Vrancea.
Pe aceste posturi au fost numiţi inspectori prin delegare de la minister, însă aceştia nu pot rămâne pe termen nedefinit, ci doar până la începutul următorului an şcolar sau până la organizarea unui nou concurs. În ceea ce priveşte posturile de inspectori şcolari adjuncţi, în urma sesiunii din 2015, au rămas neocupate 53 din 79 de posturi, potrivit datelor comunicate de Ministerul Educaţiei la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.
Citeşte şi: Metrorex anunţă că circulaţia pe bulevardele Eroilor şi Eroii Sanitari va fi reluată astăzi, 21 martie 2016, de la ora 16:00
Citeşte şi: Principesa Sofia a României se află în Elveţia, pentru a fi alături de Regle Mihai I şi Regina Ana
Citeşte şi: MAPN: Vom înfiinţa un grup de lucru de experţi pentru cooperarea militară a României cu Bulgaria
Citește pe alephnews.ro: Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin astăzi Examenul de Rezidențiat. Ce specializări au cele mai multe posturi scoase la concurs
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Béla Károlyi, legendarul antrenor de gimnastică, a murit la 82 de ani. Nadia Comăneci: „M-a ghidat spre performanța istorică a primului 10 perfect și mi-a schimbat viața pentru totdeauna”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:56
-
astăzi, 17:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Rusia produce drone termobarice, cu efecte devastatoare asupra civililor / Coreea de Nord ar putea ajunge să trimită Rusiei 100.000 de soldaţi pentru războiul împotriva Ucrainei