Michael Fallon, ministrul britanic al Apărării: Marea Britanie părăseşte UE, dar vom continua să protejăm securitatea continentului

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon a declarat, joi, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, că, deşi Marea Britanie se pregăteşte să părăsească Uniunea Europeană, aceasta va continua să protejeze securitatea europeană.

Urmărește
330 afișări
Imaginea articolului Michael Fallon, ministrul britanic al Apărării: Marea Britanie părăseşte UE, dar vom continua să protejăm securitatea continentului

Ministrul român al Apărării Naţionale, Gabriel Leş, şi ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, s-au întâlnit, miercuri, în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu, cu piloţii şi personalul tehnic care deservesc aeronavele Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale (RAF) ale Marii Britanii, sosite în România pentru executarea de misiuni de poliţie aeriană.

Vizita în judeţul Constanţa a fost făcută după ce, în cursul dimineţii, Michael Fallon a asistat la un exerciţiu demonstrativ la Centrul Naţional de Instruire Întrunită “Getica” din Cincu, unde o mie de soldaţi britanici participă, în aceste zile, la exerciţiul NATO - Noble Jump 2017.

Cu această ocazie, oficialul britanic a declarat că această zi transmite cele mai puternice semnale asupra angajamentul britanic continuu faţă de securitatea europeană.

”Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, dar vom continua să protejăm securitatea continentului nostru. Şi, pe măsură ce lumea devine, din păcate, mai întunecată şi mai periculoasă, veţi continua să găsiţi o Mare Britanie cu adevărat globală, stând cu mândrie alături de dumneavoastră. Determinaţi în apărarea libertăţilor pe care le preţuim - toleranţă, justiţie şi democraţie, a ceea ce însuşi Mihai Kogălniceanu a numit odinioară <spiritul liberal>. Şi veţi găsi Marea Britanie determinată mai mult ca niciodată de a se asigura, indiferent de provocările şi incertitudinile pe care le întâmpină, că libertatea, atât de greu obţinută, triumfă întotdeauna”, a declarat Michael Fallon la baza de la Mihail Kogălniceanu.

El a adăugat că a fost profund impresionat de calităţile arătate de militarii români şi britanici, calităţi necesare ”împotriva ameninţării ruseşti de la Marea Neagră”, apreciind în mod deosebit camaraderia legată între piloţi.

”Am avut ocazia să urmăresc, la propriu, iscusinţa deosebită a piloţilor români şi britanici. Piloţi care se antrenează neobosit pentru a proteja cerul de deasupra Mării Negre împotriva ameninţării persistente a agresiunii ruseşti. A fost un privilegiu să-i urmăresc şi trebuie să recunosc că am fost impresionat, nu doar de iscusinţa lor de a reacţiona rapid şi de coordonarea în timpul exerciţiului, dar şi a camaraderiei inconfundabile care îi leagă pe oamenii noştri. Toate realizate într-un timp remarcabil de scurt”, a spus ministrul britanic al Apărării.

La rândul lui, ministrul Gabriel Leş a afirmat că intensificarea exerciţiilor militare este parte a răspunsului la deteriorarea situaţiei de securitate, ”devenită deosebit de fluidă şi de complexă”, iar prezenţa trupelor Marii Britanii în România reprezintă o reafirmare a unităţii, coeziunii şi solidarităţii aliaţilor pentru întărirea şi apărea flancului estic al NATO.

”În acest context, ca aliaţi NATO, ne instruim împreună şi creştem operabilitatea pentru a ne asigura că vom fi în măsură să facem faţă oricărei potenţiale agresiuni sau ameninţări la adresa aliaţilor sau a membrilor săi. (…) Prezenţa trupelor Marii Britanii în România reprezintă expresia reafirmării unităţii, coeziunii şi solidarităţii aliaţilor pentru întărirea şi apărea flancului estic al NATO. Totodată, în vederea implementării obiectivelor Alianţei de a face faţă provocărilor la adresa securităţii şi apărării în regiune, România este determinată să-şi îndeplinească rolul de pilon regional de stabilitate şi furnizor de securitate. În acelaşi context, cooperarea strânsă între forţele române şi cele britanice, contribuie la consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două ţări”, a declarat ministru român al Apărării.

Gabriel Leş a spus că România apreciază ”în mod deosebit” dislocarea aeronavelor Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii în România, ca parte a procesului de implementare a planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO şi în cadrul parteneriatului nostru strategic.

”Prezenţa în România a acestor aeronave, unele dintre cele mai performante aeronave de luptă, constituie o oportunitate excelentă de instruire şi de acţiune în comun, contribuind nu numai la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare în cadrul apărării aeriene, dar şi la consolidarea interoperabilităţii dintre cele două forţe. (…) Sunt încrezător că această cooperare excepţională va continua”, a precizat Gabriel Leş.

Patru aeronave Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii execută misiuni de poliţie aeriană, alături de aeronavele MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române, în perioada 1 mai - 31 august, contribuind atât la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi întărirea posturii de descurajare, cât şi la consolidarea interoperabilităţii dintre forţele aeriene române şi britanice.

Dislocarea avioanelor RAF în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianţei atât în zona de nord, cât şi în zona de sud, şi demonstrează unitatea şi determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

De asemenea, 1.000 de soldaţi britanici participă, în aceste zile, la Cincu, la exerciţiul NATO - Noble Jump 2017, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli. La Noble Jump 2017, care se desfăşoară, în perioada 26 mai - 16 iunie, pe teritoriul Greciei, Bulgariei şi României, participă aproximativ 4.000 de militari români şi din ţări membre ale NATO, cu 500 de mijloace tehnice. Cele mai multe dintre trupele străine participante sunt din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia şi Spania. Scopul acestui exerciţiu comun este de a testa viteza de reacţie a forţei armate NATO în cazul unei posibile ameninţări pe teritoriul Europei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici