Mihail Vlasov rămâne în arest

Preşedintele suspendat al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, acuzat de trafic de influenţă, rămâne în arest, a decis definitiv, miercuri, instanţa supremă, care a respins contestaţia acestuia faţă de măsura preventivă.

Urmărește
122 afișări
Imaginea articolului Mihail Vlasov rămâne în arest

Mihail Vlasov rămâne în arest (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Contestaţia lui Vlasov faţă de arestarea preventivă dispusă de Curtea de Apel Bucureşti a fost judecată în şedinţă secretă.

După ce judecătorul de drepturi şi libertăţi a rămas în pronunţare în acest caz, unul dintre avocaţii prezent la proces a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că un arbitru de la Curtea de Arbitraj "nu e funcţionar public" şi nu poate fi subiectul activ al unei fapte de corupţie".

"Banii, am înţeles eu, erau pentru o tranzacţie cu o tipografie şi era vorba de 500.000, nu de un milion, şi trebuiau daţi 200 prima dată şi 300 la termenul la care era dosarul", a arătat avocatul.

În final, instanţa supremă a respins contestaţia lui Vlasov, astfel că acesta rămâne în arest.

Pe de altă parte, una dintre fiicele preşedintelui suspendat al CCIR, Vanda Vlasov, a declarat miercuri, după ce a fost audiată la DNA, în calitate de martor, în dosarulul tatălui ei, că ideea conform căreia ea ar fi pronunţat vreo soluţie influenţată de cineva este "o nemernicie".

"Am fost chemată ca martor, mi s-a adus la cunoştinţă că pot să nu declar nimic în calitate de rudă, de fiică. Am spus că nu am nimic de ascuns, am jurat să spun adevărul. Ideea că eu vreodată am pronunţat vreo soluţie într-un dosar influenţată de oricine altcineva sau chiar de tata este o nemernicie. Minciuna are picioare scurte, o să se afle adevărul", a spus Vanda Vlasov, prim-vicepreşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, care funcţionează pe lângă CCIR.

Vanda Vlasov a mai spus, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că arbitrii de la Curtea de Arbitraj nu sunt funcţionari publici, motiv pentru care tatăl său a fost arestat în mod ilegal.

"Curtea de Arbitraj nu are personalitate juridică. Încadrarea pe care i-au dat-o (lui Mihail Vlasov, n.r.) este de trafic de influenţă. Influenţa este exercitată asupra unui funcţionar public, deci, în cazul lui tata, s-ar fi exercitat o influenţă asupra mea. Arbitrul nu este funcţionar public, deci tata, la acest moment, este arestat ilegal. Să-i schimbe încadrarea juridică", a adăugat Vanda Vlasov.

Ea a ţinut să precizeze că tatăl ei "nu a pus mâna pe bani", făcând referire la flagrantul în urma căreia procurorii l-au reţinut pe Mihail Vlasov, pentru că ar fi luat de la un om de afaceri 200.000 de euro.

Întrebată despre faptul că Mihail Vlasov merge la cazinouri, Vanda Vlasov a spus că tot ceea ce se spune despre tatăl său sunt "legende".

"Tata este un om extraordinar, este un mare jurist, dar aşa este el, un om mai liber, un om mai rebel. La cazinou joacă şi prinţul Albert. Jocurile de noroc sunt o îndeletnicire a nobilimii", a subliniat Vanda Vlasov.

Mihail Vlasov a fost denunţat la DNA de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut un milion de euro, iar în 18 martie a fost prins în flagrant, într-un restaurant din Bucureşti, după ce ar fi primit de la acesta 200.000 de euro.

Preşedintele CCIR, Mihail Vlasov, suspendat din funcţie, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în 19 martie, de Curtea de Apel Bucureşti, pentru trafic de influenţă.

Discuţia avută de Mihail Vlasov cu Gheza Iosif Petroczki, într-un restaurant din Bucureşti, în care preşedintele CCIR îi cerea mită un milion de euro, în mai multe tranşe, pentru a-l ajuta să câştige procesul pe care îl avea la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, a fost interceptată de procurori, potrivit informaţiilor din motivarea deciziei de arestare.

Dosarul de la Curtea de Arbitraj avea ca obiect pretenţiile formulate de SC Infopressgroup SA, care cerea de la Petroczki şi asociatul lui suma de 15 milioane de lei, precum şi cererea reconvenţională având ca obiect de plată suma de 270.000 de euro, potrivit informaţiilor din dosar.

La 18 martie, în jurul orei 20.00, Vlasov s-a întâlnit cu Petroczki la restaurantul Hotelului Hilton. Vlasov era însoţit de prietenul şi şoferul său, Onofrei Adrian Ioan, căruia îi spusese că merge la un meci de fotbal, însă pe drum i-a cerut să oprească autoturismul la Hotelul Hilton, pentru a se întâlni cu o persoană despre care spunea că ar insista să discute cu el, se mai arată în motivare.

Judecătorul Curţii de Apel Bucureşti a arătat, în documentul citat, că în ziua în care s-a întâlnit cu Gheza Iosif Petroczki, Mihail Vlasov l-a întreabat dacă are la el prima tranşă din banii ceruţi. Când omul de afaceri i-a confirmat că are banii, Vlasov a spus că îl trimite pe şoferul lui să îi ia de la maşină.

Potrivit motivării, şoferul lui Vlasov, martor în dosar, le-a povestit procurorilor că, în seara flagrantului, l-a însoţit pe Petroczki la maşina sa, "de unde a scos o sacoşă, pungă de culoare roşie", spunându-i să o ia şi "să o ducă la maşina cu care venise".

În timpul discuţiilor, Vlasov i-a spus lui Petroczki cum vrea să primească restul sumei cerute şi l-a atenţionat că trebuie să se poarte ca şi cum ei nu ar fi discutat nimic, iar când o să vină "sorocul pronunţării", "ceea ce trebuie să se întâmple, asta se va întâmpla".

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Mihail Vlasov la instanţa supremă, care a luat-o în discuţie miercuri.

Vicepreşedinţii Camerei de Comerţ şi Industrie a României au declarat că nu ştiau că Mihail Vlasov ia mită, dar ştiau că acesta merge la cazinou şi nu şi-au pus problema că nu ar avea bani, dat fiind că Vlasov are o casă de avocatură şi alte afaceri.

"Nu ştiam că ia şpagă, dar ştiam că merge în cazinou. Era ilogic să-l întrebi pe Vlasov din ce trăieşte. Are o casă de avocatură, are case la Iaşi din care primeşte chirie, bonificaţie de la Camera de Comerţ de 6.000-7.000 de lei pe lună", a spus Ion Mocanu, unul dintre vicepreşedinţii CCIR.

Reprezentanţii CCIR au precizat că pornesc de la prezumţia de nevinovăţie în cazul lui Vlasov, precizând că nu sunt nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi de activitatea acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici