- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.08.2016, 14:23)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mii de persoane au venit, vineri, la Palatul Regal pentru a-şi lua rămas bun de la Regina Ana - VIDEO
Peste 2000 de oameni au venit vineri, până la ora 14:00, la Palatul Regal de pe Calea Victoriei din Bucureşti pentru a-i aduce un ultim omagiu Reginei Ana, la catafalcul Reginei defuncte, plasat în Sala Tronului venind şi Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea.
Urmărește
2302 afișări
Mii de persoane au venit, vineri, la Palatul Regal pentru a-şi lua rămas bun de la Regina Ana - VIDEO
De la oameni simpli, la cărturari, profesori universitari, ziarişti, rapsozi, preoţi, tineri şi copii, la primarul Capitalei, cu toţii au mers cu solemnitate în Sala Tronului a Palatului Regal din capitală pentru a zăbovi un timp în faţa catafalcului şi a-şi prezenta omagiile urmate de un scurt momet de reculegere. Oamenii vin constant la Palat, iar coada nu se diminuează.
Vegheat de figurile Regelui Carol I şi Regelui Ferdinand pictate pe peretele intrării din Sala Tronului, sicriul Reginei este străjuit de militari ai regimentului 30 Garda Mihai Viteazu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea a venit, vineri, la Palatul Regal după ora 13:00 pentru a-şi prezenta omagiile. Aceasta a stat timp de jumătate de oră aşteptând la coada de sute de persoane şi a depus o coroană de flori şi o candelă în memoria Reginei Ana, în faţa gardului de fier forjat care înconjoară Palatul Regal. Îmbrăcată sobru, în negru, Gabriela Firea a stat preţ de câteva clipe în faţa catafalcului Reginei Ana şi s-a închinat.
Gabriela Firea a declarat pentru MEDIAFAX că a venit în calitate de cetăţean la Palatul Regal pentru a-şi lua rămas bun de la Regina Ana: „Am transmis şi în calitate oficială de Primar general chiar din primul moment în care am aflat această veste tristă, o scrisoare de condoleanţe către Principesa Margareta pe care o cunosc personal şi sunt onorată să o fi cunoscut şi să fie una dintre personalităţile României pe care o respect şi o apreciez enorm de mult dar am vrut să vin şi ca simplu cetăţean să spun o rugăciune şi să-mi iau rămas bun de la Regina Ana. Aici la Palatul Regal se află catafalcul. Cred că trebuie să ne respectăm mult mai mult istoria, personalităţile care au marcat istoria României şi să dăm astfel un exemplu şi generaţiei tinere că un popor fără istorie este un popor pierdut.”
De asemenea, Firea a precizat pentru MEDIAFAX că speră ca în scurt timp să fie inaugurată Piaţa Reginei Ana din Bucureşti pentru a omagia pe Regină: „În ceea ce priveşte propunerea unor fundaţii, organizaţii şi chiar persoane publice, dar şi partide, de a începe demersurile pentru ca un spaţiu public din Capitală să poarte numele Reginei Ana, am început deja aceste demersuri. Aşteptăm într-o perioadă scurtă de timp şi avizul de la Comisia de pe lângă Prefectura Municipiului Bucureşti astfel încât la umrătoare şedinţă a CGMB voi prezenta această iniţiativă şi să dea Dumnezeu ca doamnele şi domnii consilieri să voteze. Nu cred că vor fi probleme. Mi-aş dori foarte mult ca în scurt timp să putem să inaugurăm Piaţa Reginei Ana unde să fie şi un bust şi să ne arătăm şi în acest fel recunoştinţa şi aprecierea pentru personalităţile care au marcat istoria noastră.”, a conchis Firea.
Printre cei care au trecut prin sala tronului s-au numărat directorul Institutului de Istoria Artei, Adrian-Silvan Ionescu, pictorul Ştefan Câlţia, Călin Dan, directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană, şi ziaristul Sorin Roşca Stănescu.
În Sala Tronului a venit şi Cristina Bogdan, profesor universitar, alături de familia sa. La ieşire de la Palatul Regal, Cristina Bogdan a declarat pentru MEDIAFAX: „Mi se pare un gest firesc de respect faţă de Regina României şi un gest de respect faţă de istoria noastră, a românilor. E un context în care cred că ar trebui să venim şi să ne amintim de tot ceea ce înseamnă istoria regalităţii în România, nu numai de acest moment, ci de tot ceea ce înseamnă de la 1866 încoace.”
Cristina Bogdan a evocat figura Reginei Ana ca personalitate exemplară: „Regina Ana a fost un exemplu de demnitate, simplitate şi de forţă interioară extraordinară. Un om care aparent din umbră a ştiut cum să-şi susţină enorm şi soţul şi să-şi susţină ţara căreia nu i-a aparţinut teoretic prin naştere, dar care a devenit a ei prin adopţie.”
Referitor la monarhie, profesorul universitar a declarat: „Aş fi foarte fericită ca românii să revină la această formă de guvernare, să înţeleagă că monarhia poate să dea frumuseţe, eleganţă şi stabilitate României. Nu ştiu dacă se va mai întâmpla vreodată. Cred că am avut o şansă extraordinară în anii 90 cand Regele a revenit în ţară şi ar fi trebuit să o fructificăm atunci, dar cred că ar trebui măcar să avem respect pentru ceea ce Casa Regală a făcut în România timp de peste 150 de ani şi să ne gândim că face parte din istoria noastră şi din moştenirea noastră culturală. Chiar dacă suntem monarhişti sau nu, a avea respect pentru Casa Regală mi se pare un gest de respect faţă de noi înşine.”
În privinţa zilei de sâmbătă, când va avea loc o scurtă ceremonie religioasă în faţa Pieţei Palatului Regal, aceasta a spus: „Sper să ţină şi vremea cu noi, să nu plouă şi sper să vină. M-aş bucura să vină mai mulţi tineri. Am văzut foarte mulţi oameni în vârstă astăzi. M-aş bucura să vină mai mulţi tineri, chiar dacă nu ştiu foarte multe despre monarhie, poate e momentul să înceapă să afle. Ar fi fost frumos ca regina Ana să fie omagiată în Sala Tronului cât timp era încă în viaţă. E cumva trist că a intrat în Sala Tronului abia după ce nu a mai fost în viaţă. Întotdeauna ne recuperăm valorile post-mortem, iar acest lucru este trist pentru români. M-aş bucura să se întâmple astfel de manifestări şi de omagieri cât oamenii sunt încă printre noi, ca să se bucure şi ei du adevărat. E păcat că ne dăm seama abia după ce nu-i mai avem.”, a mai spus Cristina Bogdan în încheire.
Joi seară, la ora 20:00, un număr impresionant de români au venit la Palatul Regal, coada întinzându-se de la Sala Tronului până la Hotelul Athenee Palace, oamenii având răbdare şi stând în linişte.
Tot vineri, de la ora 17:00, la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti va fi celebrată Sfânta Liturghie cu recviem, în prezenţa membrilor Familiei Regale, conform site-ului Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus în Sala Tronului din Palatul Regal din Bucureşti, unde va rămâne până sâmbătă, când va fi dus la Curtea de Argeş pentru înmormântare, sute de oameni aşteptând în faţa clădirii.
Capitala României şi Curtea de Argeş vor cunoaşte sâmbătă primele Funeralii Regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleş, la Bucureşti şi la Curtea de Argeş aveau loc funeraliile Reginei Maria a României. Ele au fost precedate de funeraliile Regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale Reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 şi cele ale Regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.
Sâmbătă, 13 august, la ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment, iar publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş.
Cărţi de condoleanţe sunt deschise la Castelul Peleş, la Palatul Regal (Calea Victoriei) şi la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului. Mesaje de condoleanţe pot fi transmise online AICI.
Citeşte şi: REPORTAJ - Regina Ana: un model, un simbol de decenţă pentru cei care i-au adus un ultim omagiu. GALERIE FOTO
Citeşte şi: Funeraliile Reginei Ana: Membrii familiilor regale şi imperiale care vor participa la ceremonie
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe