- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.10.2017, 06:30)
- Otilia Ciocan Serescu , Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Mii de oameni au protestat în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de măsurile Guvernului. Discuţii cu Tudose, Vasilescu şi Ciolacu. Care sunt principalele revendicări/ UPDATE: Au fost ridicate toate restricţiile - FOTO, VIDEO
Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” a anunţat că va continua seria de proteste, în urma mai multor decizii ale Guvernului, aceştia urmând să picheteze, miercuri dimineaţa, în Piaţa Victoriei. Şi Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă că va participa la miting.
Urmărește
11346 afișări
UPDATE 15:41 Vineri vor avea loc noi negocieri sindicate - Guvern. Tudose: Nu renunţăm la transferul contribuţiilor
În urma discuţiilor dintre reprezentanţii sindicatelor şi premierul Tudose, s-a stabilit ca aceştia să aibă o întâlnire vineri în care se vor căuta măsuri financiare compensatorii privind transferarea contribuţiilor sociale. Mihai Tudose susţine că nu se renunţă la transfer.
"Nu ne gândim, nu s-a luat decizia renunţării la acest transfer. Găsim o soluţie de compensare sau de implementare a legii salarizării", a declarat Mihai Tudose după discuţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Incendiu la Spitalul Colentina: opt pacienţi evacuaţi după ce un boiler a luat foc
-
Yoon Suk Yeol vrea să se reprezinte singur în cadrul procedurilor judiciare
-
Zelenski recunoaşte: Ucraina nu mai poate elibera teritoriile ocupate de Rusia
Astfel, vineri dimineaţa va avea loc o nouă întânire între confederaţiile sindicale şi premierul României.
"A rămas stabilit să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, sa se analizeze implicaţia acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară şi să se găsească soluţii. Vineri dimineaţa o să avem o întâlnire cu domnul premier şi cu restul colegilor domniei sale pentru a rezolva acest aspect. Legat de al doilea element, legea 62, modificarea, a rămas să se realizeze un grup de lucru cu ministerele care au implicaţii în construcţia legislativă şi în termen de o lună reprezentanţii angajatorilor şi angajaţilor cu echipa respectivă să finalizeze un proiect de act normativ care să facă modificarea legii dialogului social", a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hosu.
Întrebat despre posibilitatea unei greve a transportatorilor, Tudose a spus: "Preţul carburnatului nu a crescut din cauza accizei. O să continuăm discuţiile. Ameninta cu greva, ce să le spunem, să nu facă?".
Câteva mii de bugetari au protestat, miercuri, în faţa Guvernului.
UPDATE 12:40 Sindicaliştii, discuţii la Guvern cu Mihai Tudose, Olguţa Vasilescu şi Marcel Ciolacu
Liderii sindicatelor care participă, miercuri, la protestul din Capitală, au discuţii, la ora transmiterii ştirii, cu premierul Mihai Tudose, cu vicepremierul Marcel Ciolacu şi cu ministrul Muncii Olguţa Vasilescu, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX.
Discuţiile au loc în timp ce câteva mii de oamenii protestează în faţa Guvernului, nemulţumiţi de transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, aceştia susţinând că ar urma să le scadă şi veniturile.
UPDATE 11:40 Mii de bugetari protestează, miercuri, în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Oamenii sunt nemulţumiţi de transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, aceştia susţinând că ar urma să le scadă şi veniturile.
Principalele revendicări se referă la blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat, dar şi la modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă.
"Noi reprezentăm Universitatea Politehnica din Timişoara şi spunem nu transferului de contribuţii de la angajator la angajat. Nu avem certitudinea că ni se vor plăti la timp asigurările de sănătate, şomajul, protecţia socială, ceea ce ne afectează direct. Pentru toată lumea mărirea va fi de doar 4,26%, indiferent de salariu, iar pentru mine asta ar însemna maximum 200 de lei", spune unul dintre protestatari.
"Ne-au promis ceva şi au întors-o la 180 de grade. Vrem să ne dea ceea ce ne-au promis în campanie. Campania nu a fost demult şi au schimbat totul. Să ni se respecte munca pentru că noi suntem într-un spital de psihiatrie şi într-un astfel de loc noi nu trebuie să lucrăm fără sporuri. Riscurile sunt mari pentru că muncim cu bolnavii psihic. Noi suntem personalul Tesa şi facem tot ce ţine de clădire. După 25 de ani de muncă, am 2000 de lei şi vor să ne aducă la 1400-1200 de lei", susţine Remus, participant la prostet.
"Protestăm faţă de deciziile pe care vrea să le ia guvernul, de a transfera taxele sociale în spinarea noastră, a angajaţilor. Vreau să reamintesc că în zona Gorj, în secolul 21, nu avem salvări, poate aude şi ministrul Sănătăţii şi Raed Arafat. Nu avem canalizari, nu avem gaze şi, din cauza acestui transfer, în loc să fie o majorare a salariului o să fie o micşorare. Timp de şase ani s-au tăiat multe drepturi şi acum va fi o diminuare drastică", spune un alt protestatar.
Principalele nemulţumiri se referă la transferul taxelor sociale de la angajator către angajat, solicitându-se modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă.
"Vrem să atragem atenţia guvernanţilor asupra transferarării taxelor de la angajator la angajat. Practic, nu mai exista în spaţiul european aşa ceva şi distruge modelul social european. Mecanismul care este pregătit va da un avantaj pentru angajator. Prin acest mecanism, lucrătorii se transformă în niste sclavi la dispoziţia capitalului. Păcăleala că vor creşte cu 25% înseamnă că nu vor avea nici netul de astăzi. Practic, dacă angajatorii atacă în justiţie că nu sunt de acord, CCR va constata nulitatea actului şi noi vom rămâne cu acelaşi salariu brut şi transferarea taxelor ne va conduce la micşorarea cu 20 % a salariului net", a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Hosu, preşedinte Cartel Alfa.
Liderul sindicatului poliţiştilor a subliniat, marţi, că, cel mai probabil, salariile din sistemul public vor scădea din 2018 şi vor ajunge la nivelul din 2009. Acţiunile de protest au început în 11 septembrie şi au fost organizate în mai multe oraşe din ţară.
UPDATE 11:10 Peste 2.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei din Capitală. Principalele revendicări se referă la blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat, dar şi la modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă.
„Vom avea încă o bilă neagră pentru că vom fi, de fapt, ţara care încearcă să distrugă modelul social-european”, a spus, marţi, Preşedintele Confederaţiei „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, în cadrul conferinţei de presă, făcând referire la deciziile Guvernului.
Liderul sindicatului poliţiştilor a subliniat că, cel mai probabil, salariile din sistemul public vor scădea din 2018 şi vor ajunge la nivelul din 2009.
„Avem nemulţumiri legate de Legea 153/2017, lege a salarizării din sistemul public, şi Legea 63 privind dialogul social. Cu privire la salarizare, este clar că prin acest transfer de contribuţii vor fi neutralizate acele majorări de 25%. Mai mult de atât, noi avem nişte particularităţi în această lege şi mă refer la articolul 25, cu acele plafoane. Această lege, în sistemul de apărare şi sigurnaţă publică nu va produce efecte în 2018, pentru că legiuitorul, în mod necosntituţional, a făcut inaplicabilă legea. Practic, poliţiştii, militarii nu vor fi beneficiarii salariului prevăzut în Legea 153, ci ne vom întoarce la salariul de bază din 2009”, a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă.
Acţiunile de protest au început în 11 septembrie şi au fost organizate în mai multe oraşe din ţară.
„Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajat la angajator reprezintă un experiment singular, ale cărui consecinţe negative vor fi (din nou) suportate exclusiv de lucrători. De consecinţele pozitive, dacă vor exista, vor beneficia doar capitalul şi reprezentanţii acestuia (patronii şi angajatorii). Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au şi o răspundere socială. Această distribuţie asigură o repartizare echitabilă a creşterii economice între capital şi lucrători, iar transferul integral al contribuţiilor către lucrători va debalansa acest echilibru”, susţin sindicaliştii.
Galerie foto
De asemenea, sursa citată atrage atenţia şi cu privire efectele negative ale modificării legislaţiei dialogului social din 2011 prin desfiinţarea negocierii colective la nivel superior şi restrângerea dreptului la acţiune colectivă au condus la accentuarea inegalităţilor sociale în România, la cotele cele mai ridicate din Europa.
„Astfel, în cei şapte ani de la intrarea în vigoare a condiţionărilor abuzive din Legea dialogului social (62/2011) nu s-a mai putut negocia niciun contract colectiv de muncă la nivel de sector, iar la nivel de companie, din cele aproximativ 14.000 de contracte semnate, marea majoritate – peste 85% - sunt semnate de reprezentanţii salariaţilor, de cele mai multe ori desemnaţi de însuşi managementul companiei, astfel încât valoarea prevederilor în beneficiul lucrătorilor în aceste negocieri de faţadă este minimă. Efectele sunt vizibile şi au stârnit îngrijorarea instituţiilor internaţionale, precum Organizaţia Internaţională a Muncii sau Comisia Europeană”, conform „Cartel Alfa”.
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” anunţă că 3.000 de membri vor participa la protest, ulterior organizând Marşul pentru sănătate, traseul Piaţa Victoriei – Ministerul Muncii – Ministerul Sănătăţii.
"Motivul protestelor îl constituie nemulţumirea justificată a membrilor de sindicat şi a tuturor salariaţilor faţă de scăderea veniturilor prin aplicarea legii 153/2017 şi prin intenţia Guvernului de a creşte impozitarea salariului de bază", transmit sindicaliştii „Solidaritatea Sanitară.
Traficul rutier în zonă este blocat până la finalul protestului.
Restricţii de trafic în Bucureşti pentru mitingul din Piaţa Victoriei
Poliţiştii anunţă că traficul rutier va fi restricţionat, miercuri, pentru desfăşurarea protestului anunţat de Confederaţia Cartel Alfa. Mitingul se va desfăşura între orele 11.00 - 16-00.
Potrivit Brigăzii Rutiere, traficul rutier este restricţionat în intervalul orar 08.30-16.30, după cum urmează:
• Şos. Kiseleff, între str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei şi la nevoie de la Arcul de Triumf, în funcţie de numărul participanţilor/mijloacelor de transport;
• Traficul rutier din Piaţa Victoriei va fi resistematizat prin asigurarea traficului rutier în dublu sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu;
• Nu se va permite accesul în Piaţa Victoriei din Str. Buzeşti, din Bd. Nicolae Titulescu, respectiv din Bd. Ion Mihalache, restricţia menţinându-se până la finalizarea activităţii;
• Pe str. Paris, traficul va fi direcţionat doar către Bd. Aviatorilor;
• Pe breteaua Iancu de Hunedoara, traficul va fi direcţionat doar către Bd. Aviatorilor.
Rute alternative:
- Piaţa Presei Libere – Bd. Kiseleff – Piaţa Arcul de Triumf – Piaţa Charles de Gaulle – Calea Dorobanţilor – Şos. Ştefan cel Mare;
- Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Bd. Ion Mihalache –Str. Buzeşti – Str. Berzei;
- Bd. Aerogării – Str. Căpitan Alexandru Şerbănescu – Str. Barbu Văcărescu – Şos. Ştefan cel Mare.
Citeşte şi: BREAKING: Procuroarea Iorga, revocată la cererea L.C. Kovesi, poate reveni la DNA, până la o soluţie definitivă a instanţei/ Iorga: Teoretic, da, mă întorc la DNA. Practic, nu ştiu dacă vor accepta să funcţionez acolo
Citeşte şi: Cadavrul decapitat al unui bărbat, descoperit la marginea unei localităţi din judeţul Olt
Citeşte şi: FOTO | Un nou punct de trecere a frontierei a fost inaugurat în Constanţa. Vezi unde a fost amenajat!
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge aproape toată luna ianuarie, potrivit meteorologilor EaseWeather
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe