Militanţi anti-NATO, ridicaţi de mascaţi din zona Timpuri Noi

Zeci de mascaţi au intervenit, miercuri, în jurul orei 14.00, la evacuarea a 46 de militanţi anti-NATO în zona Timpuri Noi din Bucureşti, unde aceştia au închiriat o hală.

Urmărește
1375 afișări
Imaginea articolului Militanţi anti-NATO, ridicaţi de mascaţi din zona Timpuri Noi

Militanţi anti-NATO germani, ridicaţi de mascaţi din faţa Fabricii Timpuri Noi

Operaţiunea de evacuare a fost executată de jandarmi şi lucrători ai Serviciului Poliţiei de Intervenţie Rapidă (SPIR), militanţii fiind duşi la Secţiile 10, 11, 12 şi 23 din Bucureşti.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan, a declarat, pentru MEDIAFAX, că 46 de persoane care se aflau, miercuri, într-un spaţiu închiriat din zona Timpuri Noi au fost conduse la patru secţii de poliţie din Bucureşti, urmând ca după identificare să li se dea drumul.

Astfel, la Secţia 23 au fost conduse 12 persoane, respectiv patru germani, un ceh, un spaniol şi şase români, iar la Secţia 12 au fost conduse 13 persoane, respectiv patru germani, un ceh, un moldovean şi şapte români, între aceştia din urmă numărându-se o româncă domiciliată în Olanda.

De asemenea, la Secţia 10 au fost conduse 11 persoane, respectiv opt germani, un portughez şi doi români, iar la secţia 11 au fost conduse 16 persoane, respectiv un polonez, şase germani, cinci români şi patru elveţieni.

"Cei patru elveţieni duşi la secţia 11 au fost conduşi înainte de incidentul din zona Timpuri Noi, pentru identificare", a precizat comisarul Christian Ciocan.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a precizat că până în prezent 16 persoane de la toate secţiile de poliţie au fost lăsate să plece după ce au fost identificate.

Aproximativ 25 de manifestanţi pentru pace şi antiglobalizare au venit la secţiile de poliţie în semn de solidaritate cu colegii lor ridicaţi de echipe ale poliţiei şi jandarmeriei.

Militanţi anti-NATO, români şi de alte origini, susţin că au un contract legal de închiriere cu reprezentanţii fabricii bucureştene, însă conducerea a cerut, miercuri, evacuarea lor.

Ei au plătit aproximativ 2.800 de lei, pentru a închiria spaţiul până luni, 7 aprilie.

Miercuri, în jurul orei 13.00, celor care vroiau să intre în sediul fabricii li s-a comunicat de către paznici că nu mai au acces, astfel că cei care ies din spaţiul închiriat riscă să nu se mai poată întoarce.

La începtul săptămânii, militanţi s-au cazat într-o hală din zona Timpuri Noi, ei împrovizându-şi o tabără unde s-au strâns aproximativ 50 de persoane. Totodată, ei au pictat o serie de bannere cu mesaje pacifiste (de genul "Stop Război-Stop NATO!").

George C., unul dintre militanţii aflat în hală, a susţinut că se simte "ca la puşcărie" şi că nici măcar o sticlă cu apă nu-şi mai poate cumpăra.

În jurul orei 11.45, adjunctul Secţiei 11 Poliţie, însoţit de poliţişti, a sosit în zona Timpuri Noi, iar în momentul în care forţele de ordine au vrut să pătrundă în sediu, câţiva militanţi au vrut să intre şi ei, moment în care s-a produs o mică altercaţie.

La ora 14.00, militanţii aveau programate workshop-uri şi alte activităţi.

În cazul în care nu vor fi lăsaţi să-şi desfăşoare activităţile, ei vor ieşi în stradă şi vor manifesta pe străzile Capitalei.

Luni, pe un site internet al anarhiştilor a fost publicată o scrisoare deschisă pentru "românii obişnuiţi" transmisă de "nişte anarhişti din Berlin", în care aceştia îi cheamă alături de ei pe românii obişnuiţi şi-i asigură de prezenţa lor pe străzile din Bucureşti, însă nu în număr mare.

Semnatarii documentului, redactat într-o română inexactă, îşi asumau cu bucurie statutul de "serioşi oponenţi ai celor ce duc războaiele NATO". "Da, noi, ca anarhişti, ca oameni ce se opun oricărei forme de putere asupra oamenilor, ce se opun oricăror relaţii sociale autoritariene şi oricărei forme de exploatare şi constrângere, ne opunem în mod consecvent instituţiilor armatei, industriei armelor şi, în general, militarismului din lume", susţin semnatarii.

Agenţia de Monitorizare a Presei, reprezentată la Secţia 11 de directorul de programe, Liana Ganea, a angajat un avocat care să le reprezinte interesele celor verificaţi de poliţişti.

Avocatul adus de Agenţia de Monitorizare a Presei pentru a le acorda asistenţă activiştilor anti-globalizare reţinuţi, miercuri, în zona Timpuri Noi din Capitală, a fost lăsat să intre în Secţia 11 de Poliţie.

Liana Ganea nu a fost lăsată să intre împreună cu avocatul în sediul Secţiei 11.

Avocatul Daniel Bugnariu declara anterior jurnaliştilor adunaţi la Secţia11 că a cerut verbal ofiţerului de serviciu să-i permită să ia legătura cu activiştii reţinuţi. După un sfert de oră, timp în care nu a primit un răspuns, a formulat o cerere scrisă.

"Iată că a trecut o oră de când am ajuns aici, şi de facto nu mi se permite accesul. Nu am fost refuzat explicit, însă, de o oră nu pot intra", a declarat Bugnariu.

Coordonatorul de programe al Agenţiei de Monitorizare a Presei, Răzvan Martin, a fost reţinut, miercuri, de o echipă de poliţişti care l-a dus la Secţia 10 din Capitală. Martin intenţiona să ajungă la Secţia 11 pentru a oferi asistenţă celor ridicaţi de poliţişti din fabrica Timpuri Noi şi pentru a fi alături de colega sa, Liana Ganea, care se afla deja la secţie.

Lideri ai Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki şi Centrul de Resurse Juridice au solicitat Secţiei 10 Poliţie accesul în instituţie pentru a lua contact cu Răzvan Martin, director de programe al Agenţiei pentru Monitorizare a Presei.

Olivia Hătneanu, director executiv al APADOR-CH şi Georgiana Iorgulescu, director executiv al CRJ, au înaintat o cerere de acces la Răzvan Martin, la care "nici măcar nu au primit număr de înregistrare", potrivit acestora.

Pe de altă parte, poliţiştii Secţiei 10 întocmesc formalităţile de confiscare a dubiţei cu care au fost transportate vopsele şi alte materiale, vehicul care aparţine unui cetăţean amercican.

O femeie care a fost ridicată de poliţişti din zona Timpuri Noi a fost lăsată să plece de la Secţia 11 după ce formalităţile în ceea ce o priveşte au fost încheiate.

Femeia este cetăţean străin, unul dintre prietenii săi cerând jurnaliştilor apă pentru a-i oferi acesteia.

Vădit marcată de cele întâlmplate, femeia a refuzat să facă orice fel de declaraţie presei.

Ulterior, tânăra a spus că este din Berlin, ea fiind prima dintre cei 46 de manifestanţi antiglobalizare reţinuţi miercuri din zona Timpuri Noi.

Ea a declarat că atât ea cât şi colegii ei au fost loviţi, ameninţaţi şi unii chiar bătuţi de forţele de ordine, susţinând chiar că unul dintre ei a ajuns la spital.

"Ne-au bătut atunci când au intrat peste noi în hală şi ne-au bătut şi în autobuzul cu care ne-au transportat. Am fost ameninţaţi chiar că dacă nu tăcem vom fi omorâţi", a declarat, agenţiei MEDIAFAX, tânăra care a ţinut să rămână anonimă, refuzând şi să fie fotografiată.

Prietenul acesteia, aflat şi el în curtea secţiei de poliţie, dar care nu a fost reţinut de forţele de ordine, întrucât nu se afla în hală la momentul intervenţiei, i-a rugat pe jurnalişti să înţeleagă trauma fetei şi să-i respecte dreptul de a nu se lăsa filmată.

După ce a ieşit din sediul poliţiei, tânăra s-a aşezat pe o băncuţă în aşteptarea eliberării prietenilor săi.

Patru dintre cele 46 de persoane ridicate de poliţişti şi aduse la Secţia 11 au fost eliberate, miercuri seară, după trei ore de verificări, fără a primi vreo sancţiune.

Unul dintre cei patru, Bjorn Kietzman, a declarat presei, la ieşirea din sediul Secţiei 11 de Poliţie, că este jurnalist şi a venit la Bucureşti pentru un interviu pe care însă acum nu îl mai poate face. El a prezentat şi un document care îi atestă calitatea de jurnalist.

"Am fost luaţi de pe stradă fără nicio explicaţie şi aduşi aici. Ne-au verificat şi, după trei ore, fără a ne face nimic, ne-au lăsat să plecăm", a declarat Kietzman.

Întrebat dacă intenţionează să depună vreo plângere împotriva acţiunii poliţiei, acesta a răspuns că nu, subliniiind doar că vrea să bea o cafea.

Cinci persoane dintre cele reţinute pe platforma fostei fabrici Timpuri Noi au fost eliberate de la Secţia 10 Poliţie, alţi patru tineri fiind încă verificaţi, inclusiv cel care a transportat vopsea pentru manifestanţii anti-NATO.

Cele cinci persoane eliberate au spus că s-a produs o confuzie, poliţiştii indicând că acuzaţiile erau de fapt împotriva unor bărbaţi.

Una dintre tinere, din Germania, a spus că poliţiştii au folosit violenţa atunci când i-au ridicat din fabrică şi din faţa fabricii pe cei care se aflau acolo. "Noi doar stăteam în stradă. Sunt împotriva NATO, dar nu eram pentru protest", a declarat ea. Ea a povestit cum poliţiştii au folosit forţa şi a acuzat un jandarm de hărţuire sexuală atunci când a apucat-o de braţ şi a mimat de două ori că o sărută.

"Libertatea de exprimare nu există aici, nu putem ieşi în stradă să spunem de ce suntem împotriva războiului din Irak sau din Afganistan", a declarat la ieşire o altă femeie de naţionalitate germană.

În momentul în care a fost ridicată din hală, forţele de ordine au susţinut că patru, cinci bărbaţi au bătut un alt cetăţean român, astfel că toate persoanele din sală au fost luate.

"Au intrat în hala unde organizam workshop-uri, seminarii şi plănuiam proteste în stradă faţă de NATO", a declarat ea, precizând că aceste proteste sunt civile şi legale.

Femeia a susţinut că între 50 şi 100 de poliţişti au intrat în fabrică, fără să spună nimic, au folosit gaz lacrimogen şi bastoane, lovind în repetate rânduri pe cei aflaţi în sală. Mulţi dintre aceştia, a spus ea, aveau sânge pe faţă şi era sânge pe jos.

Femeia a precizat că, prin ONG-uri, toţi cei lezaţi de acţiunea poliţiştilor români se vor adresa autorităţilor.

Liderii NATO se reunesc miercuri seara, la Bucureşti, pentru un summit de două zile care va trebui să rezolve divergenţele publice dintre Statele Unite şi Franţa şi Germania, privind acordarea statutului de candidat la aderare Ucrainei şi Georgiei.

Acest summit, care va fi cea mai mare reuniune din istoria Alianţei Nord-Atlantice, cu participarea a circa 60 de şefi de state şi guverne, cărora li se vor alătura secretarul general al ONU şi preşedintele Comisiei Europene, va lansa un apel pentru noi eforturi în Afganistan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici