Militarul din Târnăveni mort în accidentul aviatic, propus să devină Cetăţean de onoare post-mortem

Maistrul militar Dorin Constantin Filip (30 de ani), care a murit în accidentul aviatic din judeţul Sibiu, ar putea deveni cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Târnăveni din judeţul Mureş, de unde acesta provenea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
368 afișări
Imaginea articolului Militarul din Târnăveni mort în accidentul aviatic, propus să devină Cetăţean de onoare post-mortem

Dorin Constantin Filip (Imagine: MApN)

Primarul din Târnăveni, Sorin Megheşan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că va propune, în şedinţa de joi a Consiliului Local municipal, ca maistrul militar Dorin Constantin Filip, originar din localitate, să primească, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare.

"Dorin a fost un tânăr cunoscut şi respectat în comunitatea noastră mică din Târnăveni. Voi propune Consiliului Local, în şedinţa de joi, să-i acordăm titlul de cetăţean de onoare al localităţii, post-mortem, pentru slujirea cu demnitate a Armatei Române sub steagul tricolor. Dumnezeu să-l odihnească. E un titlu pe care îl acordăm în premieră pentru un militar şi tot pentru prima dată post-mortem. De-a lungul timpului, mai multe personalităţi sportive, culturale au fost declarate cetăţeni de onoare ai Târnăveniului, printre care şi Ladislau Boloni, care s-a născut aici şi a jucat aici înainte a pleca la Târgu Mureş, la facultate", a declarat Megheşan.

Primarul din Târnăveni a precizat că s-a numărat printre cei care au aşteptat, duminică seară, sicriul cu trupul neînsufleţit al militarului, care a ajuns în jurul orei 18.00 de la Câmpia Turzii, şi a discutat cu fratele tânărului, de asemenea maistru militar, la aceeaşi unitate.

Potrivit edilului, înmormântarea va avea loc marţi, de la ora 12.00, ddiscuţiile cu reprezentanţii MapN relevând că în timpul acesteia se doreşte să se facă survoluri cu avioane sau elicoptere de Armată.

"E normal, un ultim salut din partea noastră, să ne luăm la revedere cum se cuvine de la un adevărat ostaş", a arătat primarul.

Dorin Constantin Filip era originar din Târnăveni, judeţul Mureş.

Sâmbătă, primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheşan, spunea că îl cunoştea pe acesta din vedere şi că era "un băiat de caracter".

"Îl cunoşteam din vedere, de la diferite ocazii, Târnăveniul e destul de mic, ne cunoaştem între noi. Era un băiat de caracter, pe care te puteai sprijini, te puteai baza. Un băiat respectuos, foarte ambiţios, dorea întotdeauna ca semenii lui să se simtă bine în prezenţa lui şi, în acelaşi timp, punea mai presus de toate siguranţa semenilor. Condoleanţe familiei", declara Megheşan.

Militarul locuia la Câmpia Turzii, într-unul din blocurile destinate militarilor de la Baza Aeriană 71.

Olivia Tărcuţ, care era vecină de bloc cu maistrul militar Dorin Filip, şi-l amintea ca fiind "un om plăcut şi cu bun simţ".

"Îl ştiu de doi ani, de când se mutase în bloc, ca vecin era amabil, îmi deschidea uşa, era un om cu suflet. Îl vedeam în uniformă, venea de la bază. Păcat că la 30 de ani a plecat dintre noi, se pare că cineva acolo sus l-a iubit. Ştiu ce înseamnă durerea, şi soţul meu a fost paraşutist la Baza 71 Aeriană, a murit de tânăr. Şi fratele lui lucrează la bază, şi-a luat apartament în acelaşi bloc, cu un etaj mai sus, la III, era tot maistru militar", spunea, sâmbătă, femeia.

Ea povestea că, în momentul în care a auzit de prăbuşirea elicopterului în judeţul Sibiu, i-a apărut în faţă imaginea lui Dorin Filip, deşi nu ştia atunci că acesta murise.

"Am avut o presimţire. Stau în acest bloc de 18 ani şi, din păcate, în fiecare bloc de aici unde locuiesc cadre militare de la Baza 71 Aeriană au rămas copii orfani şi femei văduve. Cadrele militare sunt expuse la risc, pleacă din casă şi nu ştiu dacă se mai întorc", afirma Olivia Tărcuţ.

Elicopterul militar care s-a prăbuşit vineri, în jurul orei 10.50, într-o zonă împădurită, în apropiere de Stejăriş, aflată între localităţile Laslea, Mălâncrav şi Iacobeni din judeţul Sibiu, aparţinea Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii.

Opt militari din aparatul de zbor au murit, iar cei doi supravieţuitori au fost preluaţi de un elicopter SMURD şi duşi iniţial la UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, de unde au fost transferaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

Trupurile militarilor morţi în accidentul aviatic au fost duse, vineri seară, la Laboratorul de Medicină Legală (LML) Sibiu, pentru a fi făcute autopsiile.

Duminică, la Academia Forţelor Terestre din Sibiu a avut loc o ceremonie religioasă în memoria celor opt militari morţi, iar apoi trei sicrie au fost transportate cu camioane militare spre Slatina, Piteşti şi Alba Iulia, iar celelalte cinci cu un avion militar, la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, unde a avut loc o altă ceremonie religioasă. Ulterior, trupurile neînsufleţite au fost predate familiilor pentru înmormântare.

Ancheta în cazul accidentului a fost preluată de Parchetul Militar Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici