- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.10.2013, 14:08)
- Eliana Radulescu , Adelina Dragomir
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Miller: România s-a transformat într-unul dintre cei mai de încredere şi mai capabili parteneri
Adjunctul secretarului american al apărării James Miller a spus, în discursul rostit la Deveselu, că atunci când etapa a doua a EPAA va fi finalizată în orizontul de timp 2015, Europa va beneficia de mai multă securitate, forţele SUA vor fi mai bine protejate, iar NATO va deveni mai puternică.
Urmărește
396 afișări
Miller: România s-a transformat într-unul dintre cei mai de încredere şi mai capabili parteneri
"Participăm astăzi la un nou început, la propriu şi la figurat. Lucrările de construcţie care încep odată cu această ceremonie marchează începutul unei noi etape pentru relaţiile dintre Statele Unite şi România şi pentru alianţa nord-atlantică. A fost nevoie de eforturi intense pentru a ajunge în punctul în care ne aflăm astăzi. Felicitări tuturor celor care au contribuit la acest proiect. Angajamentul dumneavoastră neobosit şi contribuţia dumneavoastră activă au făcut posibil evenimentul de astăzi. Acest eveniment reprezintă de asemenea o extraordinară realizare pentru România, o realizare de care toţi trebuie să fiţi foarte mândri", a menţionat adjunctului secretarului apărării pentru politica de apărare, în discursul rostit în cadrul ceremoniei de luni de la Deveselu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
El a adăugat că, de la aderarea la NATO în 2004 şi la Uniunea Europeană în 2007, România "a urmat ferm" calea democratizării şi a integrării europene şi transatlantice, precum şi a modernizării forţelor sale armate.
"Contribuţia dumneavoastră la Abordarea Europeană Adaptivă în Etape este numai un exemplu al multelor contribuţii profunde pe care România le aduce la securitatea europeană şi globală. România s-a transformat într-unul dintre cei mai de încredere şi mai capabili parteneri. Nu numai că sunteţi un puternic partener transatlantic al Statelor Unite, dar sunteţi şi o naţiune de încredere care contribuie la securitatea NATO, aşa cum arată recenta achiziţie a aparatelor F-16; un partener esenţial în misiuni internaţionale, cum ar fi ISAF; şi - din ce în ce mai mult - o ţară care exportă securitate pretutindeni în lume", a subliniat el.
Miller a arătat că ceremonia de luni de la Deveselu reflectă de asemenea "puternicul şi durabilul" parteneriat strategic pe care România îl are cu Statele Unite. "Vedem un mare potenţial în construcţia pe viitor a acestei relaţii. Statele Unite aşteaptă cu nerăbdare să conclucreze cu România pentru a identifica noi modalităţi de colaborare pentru ţările noastre, inclusiv potenţialul pentru un program de cooperare regional în privinţa aparatelor F-16", a precizat el.
Miller a spus că această zi marchează de asemenea "un punct de reper" în relaţia dintre România şi NATO şi "un moment esenţial pentru Alianţă". "De la încheierea Razboiului Rece, succesul NATO a fost simbolizat de extinderea sa pentru includerea României şi a altor naţiuni democratice din Europa Centrală. Pe măsură ce Alianţa a intrat într-o nouă eră, ea s-a confruntat şi cu noi ameninţări. Una dintre acestea este şi ameninţarea unui atac cu rachete balistice", a menţionat el.
Potrivit oficialului american, în 2009, preşedintele Obama a ordonat Departamentului Apărării să pună un accent mai puternic pe ameninţările regionale în continuă creştere privind atacurile cu rachete balistice împotriva aliaţilor SUA şi a trupelor americane dislocate în Europa, iar răspunsul elaborat a fost Abordarea Europeană Adaptivă în Etape sau EPAA, care este contribuţia Statelor Unite la misiunea NATO de apărare antirachetă.
"Atunci când Etapa a doua a EPAA va fi finalizată aici în orizontul de timp 2015, Europa va beneficia de mai multă securitate, forţele Statelor Unite vor fi mai bine protejate, iar Alianţa NATO va deveni mai puternică. În plus, eforturile noastre aici, în România, vor constitui un precedent pentru amplasamentul din Polonia, din cadrul Etapei a treia. Astfel, aştept cu nerăbdare inaugurarea lucrărilor la amplasamentul pentru Etapa a treia într-un viitor nu foarte îndepărtat. Angajamentul nostru pentru EPAA este neabătut şi aştept cu încredere finalizarea sistemului în anii care urmează", a subliniat oficialul american.
Miller a apreciat în discursul său că "excelenta relaţie militară dintre Statele Unite şi România în toţi aceşti ani" a ajutat la atingerea acestui "reper important". "Secretarul Hagel şi noi toţi cei de la Departamentul Apărării apreciem munca extraordinară depusă de Ministerul Apărării Naţionale al României. Vreau de asemenea să mulţumesc colegilor mei de la Departamentul Apărării, inclusiv de la Agenţia de Apărare Antirachetă a Statelor Unite şi de la Comandamentul european. Vreau de asemenea să recunosc eforturile Departamentul de Stat, mai ales ale bunului meu prieten Frank Rose, şi ale Ministerului de Externe al României pentru punerea pietrei de temelie a acestui acord. În sfarşit, munca depusă de NATO a fost importantă pentru succesul acestui efort. Vreau să mulţumesc Turciei şi Spaniei pentru găzduirea unor elemente cheie ale programul de apărare antirachetă al NATO. Ceea ce iniţiem astăzi aici este o manifestare puternică şi tangibilă a angajamentului nostru solemn pentru securitate reciprocă în Europa. Acest angajament constituie fundamentul alianţei NATO şi baza unei puternice şi din ce în ce mai extinse relaţii între Statele Unite şi România", a mai spus el.
Preşedintele Traian Băsescu, ministrul Apărării Mircea Duşă, oficiali NATO şi ai SUA au participat, luni, la ceremonia de marcare a demarării lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea de apărare antirachetă din cadrul Bazei Militare de la Deveselu.
Delegaţia americană prezentă la eveniment a fost condusă de James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare, şi a inclus alţi înalţi oficiali din cadrul Departamentului Apărării, Departamentului de Stat şi comandamentelor forţelor americane din Europa.
Ceremonia de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă de la Baza Militară Deveselu a avut loc în aplicarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România din 13 septembrie 2011.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe